JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisepakke til oljenæringen:

Derfor tvinges regjeringen til å utvide redningspakken til oljenæringen

To mega-prosjekt vil falle utenfor hvis ikke redningspakken for olje- og gass og leverandørindustrien får varighet ut året 2022.

helge@lomedia.no

Torsdag ettermiddag starter forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget. Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har vært klare på at regjeringens redningspakke for olje- og gass samt leverandørindustrien må forbedres. De har også flertall på Stortinget.

En av de viktigste årsakene til det, er blant annet varigheten for pakken.

– For oss er det å viktig å utvide perioden for innlevering av prosjekt for utvikling og drift (PUD). Vi må ha med oss 2022 for det, bekrefter Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, overfor FriFagbevegelse.

Hadia Tajik, Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, har tidligere sagt til FriFagbevegelse at hun hører gode argumenter for å øke lengden på pakken med et år. Og onsdag fikk hun også ut med sin støtte til dette.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har også uttalt til FriFagbevegelse at det er svært viktig at Stortinget utvider tidsrammen for redningspakken. Regjeringen har satt frist for innlevering av prosjekter til 1. januar 2022.

– Det er ikke god nok tid, mener Eggum.

– Tidsrammen for innlevering av PUD, det vil si prosjekt for utvikling og drift, må utvides til 31. desember samme år. Og skatteregime må virke fram til produksjonsstart, mener Eggum.

Det er to store grunner til dette.

Står fristen til regjeringen, er det minst to store prosjekt med store ringvirkninger for leverandørindustrien som vil falle utenfor redningspakken.

Oljefeltet Wisting inneholder 440 millioner fat olje, og ligger i Barentshavet. Operatør er Equinor frem til feltet er utbygd. Eiere er OMV (25 prosent), Equinor (35 prosent), Petoro (20 prosent) og Idemitsu (20 prosent). Her vil konseptvalg bli foretatt i 2020.

Det andre feltet er Noaka i Nordsjøen. Feltet utvikles gjennom et samarbeid mellom Aker BP og Equinor og inneholder mellom 500 og 700 millioner fat olje. Aker BP og Equinor dominerer hvert sitt område i dette feltet.

2. juni må alle politiske innspill være finanskomiteen i hende. Nå for tiden går det en rekke henvendelse fra komiteen til Finansdepartementet, med spørsmål som må besvares. Komiteen venter på svarene før de reelle forhandlingene kan starte. Etter det FriFagbevegelse erfarer skjer det torsdag ettermiddag.

Hvordan Finansdepartementet svarer på disse spørsmålene har betydning for vurderingen av en rekke ting.

– Målet er å skape størst mulig aktivitet og flest mulig ringvirkninger i Norge. Vi må ta vare på arbeidsplassene som er motoren for verdiskapning og teknologiutvikling, og som er utviklet gjennom generasjoner, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

I likhet med Arbriderpartier er han svært opptatt av at redningspakken skal sikre norske arbeidsplasser.

Gjelsvik synes det også er viktig å poengtere at en stor del av næringsvirksomheten i Norge har fått direkte kontantutbetalinger i forbindelse med korona-pandemien.

– Her vil man ikke dra nytte av redningspakken hvis man ikke investerer. Og her ligger det ikke kontantytelser, men skatteutsettelser. Uten at man investerer får man ikke dra nytte av dette, poengterer Gjelsvik.

Annonse
Annonse