JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vindkraft på land:

Strid om vindkraft i flere LO-forbund

Tre forbundsledere mener de som sier nei til all vindkraft verken spiller på lag med industrien, klimaet eller den fornybare framtiden.

Arkivfoto: Rune Malmo

helge@lomedia.no

Flere fagforeninger har levert inn forslag til landsmøtet i Fellesforbundet som sier et klart nei til vindkraft på land.

Fredrikstad Fagforening mener blant annet at en voldsom utbygging av vindkraft er miljøfiendtlig og ødeleggende for norsk natur.

Østfold Fagforening vil også ha vindmøller på havet, men ikke på land.

p

Forbundsleder Jørn Eggum er klar på at man ikke kan avvise vindkraft på land. Sammen med to andre forbundsledere, Frode Alfheim (Industri Energi) og Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet) skrev han en kronikk i FriFagbevegelse hvor han gir klart uttrykk for det. En kronikk som allerede er omdiskutert, selv om både forbundsstyret og representantskapet i Fellesforbundet går inn for vindkraftutbygging.

Uenigheten på tvers av industriforbundene er stor.

Sikre arbeidsplasser

Forbundslederne Jørn Eggum, Frode Alfheim (Industri Energi) og Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet) er alle positive til vindkraft på land.

– Det motsatte verken gagner industrien eller klimaet. Utbygging av vindkraft bidrar til å sikre eksisterende arbeidsplasser, samtidig som det legger grunnlag for nye. Norsk leverandørindustri bør ha ambisjoner om økte markedsandeler innen vindkraft, både til lands og til havs, mener Eggum, Alfheim og Andersen.

– Vi ønsker å ta vare på urørt natur og artsmangfoldet. Samtidig må vi tåle å se hvordan vår velferd blir til. I en tid der vi må løse klimakrisen og hvor behovet for fornybar kraft vil øke, er de som sier nei til all vindkraft verken på lag med industrien, klimaet eller den fornybare framtiden vi må strekke oss mot. Det avgjørende er at konsesjonssystemet er solid, slik at vi har den rette balansen mellom bruk og vern. Utgangspunktet er godt, fordi det er mange egnede områder for vindkraft i Norge. Det betyr at vi kan si nei til de prosjektene hvor inngrepet i naturen ikke kan forsvares, samtidig som vi sikrer ren kraft til industrien, heter det i kronikken fra de mektige forbundslederne.

Får kritikk fra forbundsstyremedlemmer

Tre sentrale forbundsstyremedlemmer i de samme forbundene kommer imidlertid med sterk kritikk av sine ledere for kronikken. De kaller det et kritikkverdig utspill. Blant annet fordi denne saken ikke er konkludert i de ulike forbundene.

En av de tre er Fellesforbundets Atle Tranøy, forbundsstyremedlem i Fellesforbundet, og en av de som stemte mot å gå for vindkraft på land i forbundsstyret til Fellesforbundet.

p

– Vindkraft er svært omdiskutert rundt omkring i Norge, også blant medlemmer og tillitsvalgte. Spørsmålet om vindkraftutbygging på land skal behandles organisasjonsmessig i nær fremtid i alle forbundene, og der mange ulike hensyn skal veies opp mot hverandre. Også konsekvenser for kraftpris og dermed grunnlaget for fortsatt kraftkrevende industri, mener de tre.

– Vi deler våre forbundslederes syn på viktigheten av tilgang på kraft til ny industriutvikling, men ikke at dette avhenger av at det er fritt frem for vindkraft på land. Det er derfor kritikkverdig at forbundslederne går ut på denne måten nå. Uttalelsen må de stå for på egen hånd. Debatten om tilgang på kraft til ny industriutvikling er for viktig til å havarere gjennom frontkollisjon med legitime verne- og miljøinteresser uten at alternative løsninger er diskutert, mener Tranøy, Cay Nordhaug (Industri Energi) og Eystein Garberg (EL og IT Forbundet).

EL og IT Forbundet hadde landbasert vindkraft oppe på landsmøte, og i forrige uke presiserte forbundsstyret dette vedtaket. Der heter det at landbasert vind er en del av framtida til energinasjonen Norge. Det trengs for å sikre og utvikle arbeidsplasser i industrien. Samtidig har det konsekvenser for naturen som det må tas hensyn til.

Får full støtte fra Barth Eide

Trekløveret Eggum, Alfheim og Andersen får imidlertid full støtte fra Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson, Espen Barth Eide.

– Jeg er enig med de tre forbundslederne. Norge kommer til å trenge mye mer energi. Det kan vi blant annet få gjennom vindkraft. Men ikke over alt. Vi skal ha gode prosesser for hvor det skal bygges, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.

p

– De som kritiserer Eggum & co misforstår nok litt. Det er ikke snakk om en tut og kjør mentalitet for å bygge ut vindkraft alle steder. De har en balansert tilnærming. Skal vi lykkes med Paris-målene, trenger vi mer energi. Og mer av den må være vindkraft, sier Espen Barth Eide.

Han avviser at vindkraft på land er det samme som å si ja til flere utenlandskabler.

– Så langt i 2019 har vi importert mer enn vi har eksportert. Vi hadde en kort periode med høye strømpriser. Takket være kablene gikk prisen ned. Våre naboland er gjennom den samme debatten. Derfor endrer situasjonen og debatten seg. Hovedgrunnen til at vi må satse på vindkraft er at vi trenger mer energi selv, ikke først og fremst for å eksportere, mener Barth Eide.

– Her er jeg veldig enig med Jørn, poengterer Espen Barth Eide.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse