JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2022:

Det blir ingen budsjettenighet uten Kaski (SV). Her er gangen videre

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sitter med nøkkelen til å få et statsbudsjett i havn på Stortinget.
Å få vedtatt statsbudsjettet for neste år står og faller på SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Å få vedtatt statsbudsjettet for neste år står og faller på SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Tirsdag la finansminister Jan Tore Sanner (H) fram regjeringen Solbergs siste statsbudsjett. Innen 10. november må den nye regjeringen legge fram en tilleggsproposisjon hvor endringene i budsjettet skal ligge.

Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ikke flertall på Stortinget. Derfor må de ha hjelp til å få vedtatt budsjettet. Der kommer SV inn i bildet.

Partiets finanspolitiske talsperson også denne perioden, Kari Elisabeth Kaski, sitter med nøkkelen.

– Dette er et borgerlig budsjett, gitt av en høyreregjering som fortsetter i samme spor med å øke forskjellene, er utilstrekkelige på klima og viderefører velferdskutt. Nå skal vi i SV lage vårt alternative budsjett. Det skal også Arbeiderpartiet og Senterpartiet når de legger fram sin tilleggsproposisjon. Så skal vi forhandle på bakgrunn av det, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

Statsbudsjettet: Solberg-regjeringa vil redusere formuesskatten med 500 millioner kroner

Kort frist og store dilemmaer

– Vi lager et alternativt budsjett til Høyre-regjeringens budsjett. Det er jo det samme de nye regjeringspartiene også gjør. På bakgrunn av de to alternativene skal vi forhandle om det som får flertall senere i høst, sier hun.

Fristen for å bli enig er 25. november. Det tror hun man skal greie å holde seg innenfor. Det har imidlertid ikke den avtroppende regjeringen klart.

– Det er skapt en presedens under Erna Solberg om å bryte alle frister til Stortinget. Vi må ta den tiden vi trenger, men målet er å holde oss innenfor fristene å bli enig om et budsjett som reduserer forskjellene i Norge og kutter klimautslippene.

– Dere får et press på dere ved at dere ikke vil ha tilbake en borgerlig regjering og dermed må bli enige med den nye?

– Vi har gått i opposisjon til den regjeringen som kommer nå, men vi er innstilt på å forhandle budsjett og danne flertall for budsjett. Da må vi selvfølgelig ha noen gjennomslag som kutter utslipp og reduserer forskjeller i Norge. Våre prioriteringer kommer vi til å vise når vi legger fram vårt alternative budsjett.

– Hva er viktigst å endre på i forhold til dagens budsjettforslag?

– Vi må få en enighet som reduserer forskjellene og kutter klimautslippene. Da kan vi ikke videreføre store skattekutt til de aller rikeste. Nok en gang kutter regjeringen i formuesskatten. Det er et av eksemplene på en usosial politikk. Vi kan ikke styre på budsjett som har betydelige skattekutt til de aller rikeste, sier Kari Elisabeth Kaski.

Statsbudsjettet: Regjeringen har hatt ett år på budsjettet. Den nye regjeringen har kun 25 dager på å endre det

Sp: – Klare for å redusere forskjellene

Finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, mener budsjettet følger det veldig kjent spor.

– Dette er en regjering som ikke ser hele Norge. Med en regjering som har sittet i åtte år og bidratt til økte forskjeller og en sentralisering av Norge, er det mye arbeid som må gjøres de kommende årene, sier han.

– 25 dager er knapp tid å gjøre mye på, men vi må begynne å justere kursen slik at folk merker forskjellen. Vi skal sørge for å legge et tydelig spor, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

Statsbudsjettet: Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

Ap: – Fullt mulig å endre kurs

Ap-nestleder Hadia Tajik tror det er fullt mulig å vise en ny kurs for landet på de 25 dagene som den nye regjeringen har på seg til å endre budsjettet.

– Det viste vi blant annet i 2005. Da økte man blant annet pengene til kommunene og sikret bedre velferd der folk bor. Man kuttet maksprisen i barnehagene og snudde utviklingen der man hadde gitt store skattekutt ti de aller rikeste i landet. Det klarte man i løpet av få uker, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

– Hva det går an å gjøre med dette budsjettet, kan vi svare på når regjeringsskifte har funnet sted og vi har sett nærmere på budsjettet, legger hun til.

– Det er i alle fall store rom for forbedringer, konstaterer hun.

Annonse
Annonse