JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Jonas Gahr Støres 100 første dager som statsminister

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Lørdag er det 100 dager siden Jonas Gahr Støre (Ap) gikk over Slottsplassen med sin ferske regjering. Han er stolt over hva de har fått til så langt.


20.01.2022
13:29
20.01.2022 13:39

helge@lomedia.no

Jonas Gahr Støre bestemte seg for å lage en 100-dagersplan i juni i fjor. Målet var å sette seg selv et mål og gi en forpliktelse for hva han kunne gjennomføre som statsminister hvis Arbeiderpartiet vant valget.

– Samtidig var det et forsøk på å vise hva vi ville prioritere raskt hvis vi fikk tillit fra velgerne, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiets plan inneholder 40 løfter til velgerne. Lørdag har det gått 100 dager og løftene skal etter planen være innfridd.

I innspurten

Onsdag 19. januar meldte NTB at 32 av de 40 løftene var innfridd, men regjeringen har planer om å innfri enda flere av løftene i løpet av kort tid.

To dager før målstreken er det noen få punkter som ikke er påbegynt eller innfridd. Dermed vil statsminister Jonas Gahr Støre kunne krysse ut de aller fleste punktene når kalenderen viser lørdag.

Av punktene som ikke er innfridd, vil energikommisjon og lederlønnskommisjon komme snarlig.

Arbeidet med å rydde opp i taxinæringen starter snart. Målet er en drosjenæring med ordnede forhold, hvor kundene er trygge og sjåførene har en jobb de kan leve av. Frislippet skal stanses, ifølge en pressemelding fra samferdselsministeren.

Han vil se på muligheten for å stille sterkere krav om kompetanse hos dem som har taxiløyver. I tillegg vil departementet vurdere krav til bankgaranti og taklys på bilene.

Også arbeidet med å flytte renholdet tilbake til Forsvaret er startet opp, ifølge Støre. Men det tar litt lengre tid enn 100 dager. Blant annet må avtaler med de private renholdsfirmaene avvikles.

Veldig fornøyd

– Skulle du startet arbeidet på nytt, er det noe du ville gjort annerledes?

– Jeg syns det er noe andre enn jeg skal svare på. Men jeg er veldig fornøyd med å kunne legge fram en oversikt over en 100-dagersplan hvor vi enten er i gang eller har gjennomført det aller meste, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Vi gir vanlige folk bedre tilgang til velferdstjenester, har senket prisen på SFO, fjernet usosiale kutt fra Solberg-regjeringen, sørget for en mer rettferdig fordeling, gitt vanlige folk bedre økonomi, og framfor alt pekt ut en helt ny retning for landet. Vi har kommet i gang og fått hjulene til å rulle, fortsetter statsministeren.

– Dette har skjedd til tross for strømsjokk og pandemi som kom tilbake for fullt under vår vakt, poengterer han.

Mest fornøyd er han med endringene på arbeidslivsfronten. Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har vært aktiv på å innfri kravene sine, blant annet med å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger, ved å starte utviklingen av en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.

Denne uka fremmet Tajik et lovforslag om å styrke retten til heltid.

Regjeringen har etter press fra fra det rødgrønne stortingsflertallet også gjeninnført feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige. Senest onsdag la regjeringen fram forslag om forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. I tillegg foreslår regjeringen en rekke innstramminger på bruken av bemanningsbyråer.

Er ikke omtalt

Det som ikke nevnes i planen, er to områder som har krevd mye arbeid fra regjeringen: Økt strømpris og oppblussing av pandemien.

– Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette. Det gjør at vi får et samfunn hvor folk får mer makt og innflytelse i hverdagen og ny grønn industri i hele landet, sier Jonas Gahr Støre.

Det skal imidlertid ikke legges skjul på at det har vært noen skjær i sjøen: LO har periodevis brust med fjærene, og SV har vært nødt til å forbedre støtteordninger i Stortinget. Samtidig har Høyre raskt omstilt seg til opposisjonsparti, og til tider har regjeringen blitt angrepet fra både høyre og venstre.

Måtte endre statsbudsjett

Det startet også brått og brutalt med å skulle gjøre om på et helt statsbudsjett, som den forrige regjeringen hadde jobbet med i mer enn ett år.

– Budsjettarbeidet ble preget av at vi hadde kort tid på oss til å endre Erna Solbergs budsjett. Vi pekte en retning med vårt alternative budsjett, og fikk på plass mange viktige saker, som billigere barnehage, økt fagforeningsfradrag og trygghet for AAP-mottakere. Men vi hadde et krav: Vi ville ikke øke oljepengebruken, som regjeringen til Erna Solberg gjorde ved enhver anledning. Det satte en begrensning for vår handlefrihet, forklarer Jonas Gahr Støre.

– Handlefriheten ble større ved den endelige budsjettbehandlingen. Vi fikk tilgang til mer ressurser, blant annet gjennom midler fra Statkraft (2,3 milliarder kroner). Det gjorde at vi kunne løfte inn flere saker, som feriepenger på dagpenger, pensjon fra første krone og brillestøtte til barn, poengterer han.

– Kunne dere truffet bedre på hoppkanten her?

– Det vil alltid være mulig å si det i ettertid. Men det har ikke gjort seg utslag i svevet. Vi har gjennomført et godt svev, hevder statsministeren.

Endrer arbeidslivet

Mest fornøyd er han altså med arbeidslivspolitikken:

– Det er også veldig viktig for Arbeiderpartiet som parti. Vi har flyttet makt til arbeidsfolk, startet på et mer seriøst arbeidsliv, gjort et krafttak for heltid og en opprydning på mange områder. Det har vi klart samtidig som statsråder har sittet med store kriser som er håndtert på kort tid.

– Dere vant valget, men har mistet velgere, og Høyre har igjen tatt over som største parti. Hva har forandret seg politisk på nesten 100 dager?

– Det er ikke så rart om man vet hvor stor betydning strøm har i folks personlige økonomi. Enhver regjering vil ha utfordringer med en slik situasjon, svarer Støre.

– Strømprisen var vi klar over tidlig i høst. Derfor kom vi raskt med reduksjon i elavgiften og økning av bostøtte. Så kunne vi kanskje vært en uke tidligere ute med den brede strømstøtte-ordningen. Vi valgte å bruke tid på å kvalitetssikre en helt ny ordning. Dette har ingen regjering tidligere kommet med tidligere, en ubyråkratisk og effektiv støtteordning, fortsetter han.

Krisehåndtering og regjeringsplattform

Og så, med den nye koronavarianten omikron, kom pandemien tilbake.

– Den traff oss for fullt som regjering. Jeg forstår at dette ikke er tiden for å gjøre opp status på målingene. Det viktigste vi kan gjøre er å holde fokus på vårt arbeid, både krisehåndteringen og gjennomføringen av Hurdalsplattformen, sier Jonas Gahr Støre og fortsetter:

– Vi var urolige for antall innleggelser med Delta-varianten i november. Vaksineringen var satt litt i skyggen av influensavaksinering. Men det virkelige kraftfulle skiftet kom da omikronvarianten kom, og viste seg å være mye mer smittsom. Siden har vaksineringen vist seg å være effektiv når det gjelder å begrense antall sykehusinnleggelser og alvorlig sykdom. Derfor kunne vi også bryte opp skjenkestoppen.

Aktuelt: Regjeringen vil lovfeste retten til hele stillinger – Shabaz øyner håp

Fått med deg denne? Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

20.01.2022
13:29
20.01.2022 13:39



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker