JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er allerede tidenes lengste sykepleierstreik – nå trappes den kraftig opp

Sykepleierne i Kreftforeningen har streiket i 60 dager for å beholde tariffavtalen. Nå trapper Sykepleierforbundet opp streiken.
Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben (t.v.) og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By har streiket i 60 dager for å beholde sykepleieravtalen for sykepleierne ansatt ved hjelpetelefonen i Kreftforeningen. Streiken er allerede tidenes lengste sykepleierstreik i Norge.

Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben (t.v.) og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By har streiket i 60 dager for å beholde sykepleieravtalen for sykepleierne ansatt ved hjelpetelefonen i Kreftforeningen. Streiken er allerede tidenes lengste sykepleierstreik i Norge.

Stian Fyen, ANB

stian.fyen@anb.no

– Vi trapper opp streiken fordi det ikke har skjedd noe som helst i denne saken. Så langt har vi hatt en forsiktig opptrapping der vi begynte med 19 i streik, og trappet opp med en og en. Nå tar vi ut fire til, og har totalt 25 sykepleiere i streik, sier nestleder i Sykepleierforbundet Solveig Bratseth til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fra før er 21 sykepleiere ved Kreftforeningens kontorer i Oslo, Bergen og Kristiansand i streik. Fra og med mandag 7. august trappes streiken opp til å også gjelde kontorene i Hamar, Trondheim og Tønsberg.

Siden NHO Abelia og Norsk Sykepleierforbund møttes til debatt i NRK for noen uker siden, har det ikke vært kontakt mellom partene. Dermed trappes streiken opp. Nå er det kun ni sykepleiere i Kreftforeningen som ikke streiker.

– Nå har vi streiket i over to måneder. Det som er nytt nå er at vi rammer distriktene også, sier Bratseth.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Tidenes lengste streik

Sykepleierne har streiket siden midten av mai. Bakgrunnen for streiken er at Kreftforeningen byttet arbeidsgiverforening fra Virke til NHO Abelia. Da ble sykepleierne som jobber i hjelpetelefonen til Kreftforeningen ansett for å være funksjonærer, ikke sykepleiere. De streiker for å beholde sykepleieravtalen. Sykepleierne mener også at den nye avtalen fratar dem streikeretten og ikke inneholder en ordentlig minstelønn.

Tvungen mekling mellom Kreftforeningen og sykepleierne førte ikke fram

Sentralisert makt

Kreftforeningen på sin side mener sykepleierne reelt sett er funksjonærer da de bruker tiden sin i telefonen og ikke til direkte pasientbehandling.

De mener også det er urimelig at sykepleierne skal beholde sykepleieravtalen når de på samme arbeidsplass har ansatt for eksempel jurister som funksjonærer i liknende stillinger.

– Denne streiken handler ikke om lønn eller arbeidsvilkår, men om at NSF ikke har tillit til at lokale parter kan finne gode løsninger. Vi har tilbudt to tariffavtaler som tilsvarende yrkesgrupper i Kreftforeningen har, men Sykepleierforbundet har avvist begge, sier Administrerende direktør i NHO Abelia, Håkon Haugli.

Abelia sier det er synd at sykepleierne nå trapper opp streiken.

– Vi vil gjerne forhandle, men registrerer at NSF nå velger å trappe opp streiken i stedet for å snakke med oss om mulige løsninger på konflikten. NSF forsøker å streike seg til en avtale som avviker fra det andre arbeidstakerorganisasjoner i Kreftforeningen har akseptert og fra avtaler for tilsvarende stillinger i privat og ideell sektor i NHO-området, sier Haugli.

Streiken blir ansett som prinsipielt viktig av begge sider. Sykepleierne frykter at dersom de taper vil tariffhopping bli akseptert, altså at arbeidsgiver kan endre arbeidsgiverforening for å få en billigere tariffavtale. NHO på sin side frykter at om sykepleierne vinner kan sykepleiere i alle bransjer og stillinger kreve sykepleieravtale, uavhengig av hva arbeidsoppgavene deres er.

Vil skrote AFP-ordningen

Lokale forhandlinger

Kreftforeningen ønsker større grad av lokale forhandlinger, i stedet for at sykepleierne skal få det samme resultatet som sykepleiere andre steder.

– Med dagens system er vi fanget i et lønnssystem der sykepleiernes lønn utvikles i tråd med hva som skjer i KS og staten. Stadig mer av midlene fordeles som generelle tillegg uten at vi har noen mulighet til å påvirke det lokalt, sa organisasjonssjef Jacob Conradi til ANB da streiken var et faktum. (ANB)

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse