JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett:

Dette er de nye permitteringsreglene

Regjeringen utvider permitteringsperioden fra ut juni til ut oktober. Det kan hindre bedriftene fra å si opp ansatte.
KORONA-ENDRING: At permitteringsperioden nå blir utvidet, kan for mange  derfor bety at faren for å bli sagt opp reduseres, fordi de kan stå lenger som permitterte. Den midlertidige ordningen gjelder for de som var permittert før 1. mars 2020.

KORONA-ENDRING: At permitteringsperioden nå blir utvidet, kan for mange derfor bety at faren for å bli sagt opp reduseres, fordi de kan stå lenger som permitterte. Den midlertidige ordningen gjelder for de som var permittert før 1. mars 2020.

Vidar Ruud / NTB scanpix

ida.bing@lomedia.no

I dag varslet regjeringen at de forlenger tiden på hvor lenge personer har rett på dagpenger, arbeidsavklaringspenger og hvor lenge arbeidsgiver har fritak for lønnsplikt.

Sistnevnte utvidelse har mye å si for permitterte, som anslås å være rundt 380.000 nordmenn, ifølge Nav.

I utgangspunktet har arbeidsgiveren som permitterer, fritak fra å betale ut lønn i 26 uker i løpet av 18 måneder. Det er i denne perioden den permitterte mottar dagpenger.

Perioden ble først utvidet til å gjelde ut juni. Nå utvides den igjen – til ut oktober. Den midlertidige ordningen gjelder for dem som var permittert før 1. mars 2020.

Mange nærmer seg maksgrensen allerede. Nå kan de få permitteringen forlenget ut oktober.

Men, for dem som får varsel om permittering fremover nå, vil fortsatt den ordinære maksgrensen på 26 uker gjelde, som altså vil være nådd i november om personen permitteres i dag.

Dagpengene til permitterte og arbeidsløse skal reduseres, varsler regjeringen

Kan minske faren for å si opp

En person som er permittert har ikke mistet jobben og er fremdeles ansatt, men permitteres fordi virksomheten på arbeidsplassen er redusert eller stanset for en periode. Dette går fram av hovedavtalen mellom LO og NHO.

Den permitterte får en redusert lønn utbetalt av staten i form av dagpenger, og arbeidsgiver har ikke lønnsplikt.

Når maksgrensen imidlertid går ut, får arbeidsgiver igjen lønnsplikt. Er det på det tidspunktet fortsatt mangel på arbeid til den ansatte, må han eller hun sies opp før personen kan ha rett til dagpenger igjen.

At permitteringsperioden nå blir utvidet, kan for mange derfor bety at faren for å bli sagt opp reduseres, fordi de kan stå lenger som permitterte.

En person kan for eksempel ha nådd maksgrensen for permittering i mai, hvis hun i løpet av de siste 18 månedene har vært permittert i til sammen 26 uker.

Med regjeringens første utvidelse av perioden var hun sikret dagpenger i en måned til – ut juni. Om bedriften hun jobbet for fortsatt har mangel på arbeid, måtte hun da bli sagt opp for å holde på retten til dagpenger fra Nav. Da kan hun søke dagpenger som arbeidsledig.

Med den nye utvidelsen som kom i dag, vil hun kunne stå som permittert i fire måneder til. Da er det fire måneder hvor bedriften kan «hente seg inn», noe som øker sjansen for at personen har en jobb å gå til i oktober, peker regjeringen på.

LO-lederen vil utvide permitteringsperioden til 52 uker

Bedriftene betaler i november

– Forlengelsen av fritaksperioden innebærer at regningen for permitteringsperioden til og med oktober plukkes opp av staten, og ikke bedriftene, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i pressemeldingen som kom ut i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

Bedriftene får ikke regningen for permitteringsperioden før i november, noe som kan hindre dem i å måtte si opp ansatte, begrunner regjeringen forslaget med.

– Dette gjelder selv om den opprinnelige maksperioden på 26 uker er brukt opp. Dette vil bidra til å hjelpe bedrifter gjennom en vanskelig periode, legger Røe Isaksen til.

LO og NHO vil ha 52 uker

LO mener på sin side at permitteringsperioden bør utvides til 52 uker. De begrunner det med at dagens utvidelse ikke er nok for å sikre jobb til de nær 400.000 som står ledige som følge av koronautbruddets påvirkning på arbeidslivet og usikkerhet i økonomien.

Det samme mener NHO. En periode på 52 uker kan sikre at bedriftene holder på kompetanse og unngå unødvendige oppsigelser, mener administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Annonse

Flere saker

Annonse