JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Dette er folkets dom over politikernes krisepakker

Fire av ti nordmenn deler ut de to beste karakterene til myndighetenes krisepakker for å holde liv i norske arbeidsplasser under koronaen. – Dette er ingen hvilepute for oss, påpeker Høyre.
Fire av ti er fornøyde med myndighetenes krisepakker. Her er arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner etter koronautbruddet i mars.

Fire av ti er fornøyde med myndighetenes krisepakker. Her er arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner etter koronautbruddet i mars.

Lise Åserud / NTB

aslak@lomedia.no

På spørsmål om hvor gode eller dårlige myndighetens tiltak/støtteordninger er for å sikre utsatte arbeidsplasser, svarer nesten fire av ti (38 prosent) at de enten er «svært gode» eller «ganske gode». Det er beste og nest beste karakter på en skal fra én til fem.

Det viser en fersk undersøkelse som Opinion har gjennomført på oppdrag fra LO Media. Blant de 1003 personene som deltok er 236 LO-medlemmer.

– Dette betyr at mange er fornøyde også med den økonomiske håndteringen av koronapandemien, noe vi selvsagt er glade for, sier Mudassar Kapur (H), leder av Stortingets finanskomité, til FriFagbevegelse.

Klarer seg best

Fem prosent av de spurte gir myndighetene en toppkarakter, det vil si «svært godt», mens 33 prosent svarer at tiltakene har vært «ganske gode».

– Dette blir ingen hvilepute for oss. Høyres viktigste oppgave er å bidra til å skape mer og inkludere flere, sier Høyres finanspolitiske talsperson, som samtidig presiserer at det er kjempeviktig med økonomiske tiltak og ordninger som hele tiden treffer best mulig.

– Norge er blant landene i verden som ser ut til å klare seg best gjennom koronakrisen, både med tanke på helse og økonomi. Og med Erna Solberg ved roret, er jeg trygg på at det vil fortsette, sier Kapur.

Les også: LO-lederen vil ha slutt på midlertidige og usikre krisepakker

En mindre fornøyd halvdel

Rundt halvparten av de spurte svarer at myndighetens tiltak «verken har vært gode eller dårlige» (27 prosent) eller «ganske dårlige» (19 prosent). Fem prosent gir myndighetene bunnkarakteren «svært dårlige».

– Jeg skjønner godt at halvparten ikke gir et godkjentstempel til regjeringens håndtering av den økonomiske krisa, sier Kari Elisabeth Kaski, SV finanspolitiske talsperson, til FriFagbevegelse.

Les også: Derfor mener SV at krisepakken fra regjeringen er dårlig nytt for permitterte

Hun mener flere av de beste tiltakene i krisepakkene er et resultat av opposisjonens seirer.

– Regjeringen har vært langsomme og uvillige til å gi sikkerhet til permitterte, hevder Kaski.

– Ved siden av at regjeringen lar utsatte næringer som kultur og uteliv i stikken, har de ikke kunnet forsikre oss om at pengene finnes så lenge koronakrisen varer, legger hun til.

Musiker: – Gjør som svenskene, legg deler av kulturbransjen under Næringsdepartementet

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Østlie

Best mulig måte

Ifølge Kapur ønsker regjeringen å ivareta alle arbeidstakere, i alle bransjer, i hele landet på en best mulig måte. Regjeringen har fremmet en rekke krisepakker for norsk økonomi som skal dempe virkningen av koronaviruset. Rammen for tiltakene er flere hundre milliarder kroner.

– Samtidig fortsetter jobben for å holde smitten nede slike at færre liv går tapt, sier han.

Les også: LOs krav til statsbudsjettet ble ikke innfridd. Slik svarer regjeringen

Siden ledighetstoppen i april har to av tre koronaledige kommet tilbake i jobb. Høyre mener at det understreker effekten av regjeringens tiltak og støtteordninger under pandemien.

SVs Kari Elisabeth Kaski har en litt annen oppfatning enn Mudassar Kapur og Høyre.

– Tusenvis av nordmenn er blitt sviktet midt i en krise, sier hun.

– Det er skammelig at regjeringen ikke har tatt mer ansvar for dem som falt utenfor, til tross for tusenvis av stemmer som har advart om faren for konkurser og arbeidsløshet. Jeg frykter nå mer ulikhet og mer fattigdom som følge av denne krisa, sier Kaski.

Fakta

Opinion-undersøkelse for LO Media

Antall respondenter: 1003 (236 av disse er LO-medlemmer)

Utvalg: Landsrepresentativt

Feltperiode: 1.–7. desember

Feilmargin: Varierer mellom 1,4 og 3,1 prosentpoeng

Annonse
Annonse

Fakta

Opinion-undersøkelse for LO Media

Antall respondenter: 1003 (236 av disse er LO-medlemmer)

Utvalg: Landsrepresentativt

Feltperiode: 1.–7. desember

Feilmargin: Varierer mellom 1,4 og 3,1 prosentpoeng