JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret 2016:

Dette er pensjonsstriden innad i LO

Nok en gang kan resultatet av tariffoppgjøret bli at spørsmålet om pensjon utsettes.


12.02.2016
14:03
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

I dag møtes først LOs inntektspolitiske utvalg, før alle forbundslederne kommer sammen i LO-sekretariatet. Forspillet til årets tariffoppgjør har vært uvanlig konfliktfylt i LO. Motpolene er Fellesforbundet på den ene siden og Handel og Kontor på den andre. Striden står om pensjon og oppgjørsform.

– Jeg har ikke gitt opp en eller annen form for samordning ved årets oppgjør for å få en pensjonsordning på plass, men det er uaktuelt å godta den pensjonsordningen som Fellesforbundet foreslår, sier forbundsleder i Handel og Kontor Trine-Lise Sundnes til LO-Aktuelt.

Se også tariffsidene våre her

Pensjon satt på vent i 2014

Tariffoppgjøret for to år siden skulle være et oppgjør som sørget for at pensjonen ble tariffestet. Da Arve Bakke fra Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen fra arbeidsgiverne i Norsk Industri la fram resultatet nesten 20 timer på overtid, var det ingen tjenestepensjon i potten. Det eneste som lå der var at tjenestepensjon skulle utredes.

Industrien: Frontfaget står solid. Og årets oppgjør vil dreie seg om å sikre arbeidsplasser i den konkurranseutsatte delen av næringslivet. Spørsmålet er om pensjon blir en del av forhandlingene slik Fellesforbundet legger opp til. Bildet er fra 
tidligere Scana Steel, Jørpeland stålverk, som ble nedlagt og nå er startet opp som Nomac.

Industrien: Frontfaget står solid. Og årets oppgjør vil dreie seg om å sikre arbeidsplasser i den konkurranseutsatte delen av næringslivet. Spørsmålet er om pensjon blir en del av forhandlingene slik Fellesforbundet legger opp til. Bildet er fra tidligere Scana Steel, Jørpeland stålverk, som ble nedlagt og nå er startet opp som Nomac.

Erlend Angelo

Partene var enige om å utrede:

• Hvordan arbeidstakerne kan få medbestemmelsesrett over plassering og forvaltning av pensjonsmidlene.

• Hvordan beholde pensjonsopptjening ved jobbskifte.

• Mulighetene for den enkelte arbeidstaker til å betale inn til egen pensjon individuelt grunnlag.

Når Fellesforbundet forhandler, er det med fullmakt fra LOs representantskap. «Bestillingen» fra LOs høyeste organ mellom kongressene før 2014-oppgjøret, var «at det etableres brede ordninger som sikrer pensjonsopptjening ved jobbskifte og likepensjon mellom kvinner og menn.»

Men resultatet av frontfagsoppgjøret i 2014 var skuffende for mange i LO-familien. I mandatet for utredningen var kravet om likepensjon mellom kvinner og menn borte. Krav om brede ordninger, var erstattet med innbetaling på individuelt grunnlag.

Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige

Før årets oppgjør brukte Fellesforbundet Gabler og Norsk Industri Deloitte til utredningsarbeidet. Da utredningene var ferdige, ga Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, og Lier-Hansen en felles uttalelse. Her heter det blant annet at «Fellesforbundet og Norsk Industri foreslår at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto og gis rett til å selv velge leverandør. Formålet er bl.a. å bedre ivareta pensjonsopptjening ved jobbskifte».

Enigheten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri er i tråd med resultatet fra forrige oppgjør, men ganske forskjellig fra LOs krav før tariffoppgjøret i 2014.

Enige: Arve Bakke, Fellesforbundet. Stein Lier-Hansen, Norsk Industri legger fram resultatet av frontfagsforhandlingene i 2014.

Enige: Arve Bakke, Fellesforbundet. Stein Lier-Hansen, Norsk Industri legger fram resultatet av frontfagsforhandlingene i 2014.

Erlend Angelo

Flere andre forbund oppfattet at Fellesforbundet her la på bordet ikke bare et ultimatum som gjaldt oppgjørsform, men også et ultimatum når det gjelder hvordan framtidas tjenestepensjon skal utformes.

Det er tradisjon for at Fellesforbundet bestemmer om det blir forbundsvist oppgjør eller ikke. Til nå har det aldri skjedd at Fellesforbundet har blitt nedstemt i dette spørsmålet. Men blant LO-forbundene i privat sektor er det flere som mener at fellesskapet står sterkere enn Fellesforbundet i front når det gjelder pensjonsspørsmålet.

Det tunge industriforbundet Industri Energi følger derimot Fellesforbundet og forbundsleder Leif Sande mener at kritikken mot Fellesforbundet er lite gjennomtenkt.

Fellesforbundet og Norsk Industri foreslår egen pensjonskonto for alle

Ingen kosetur til London

Uka etter at enigheten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri ble kjent, dro inntektspolitisk utvalg til London. LOs inntektspolitiske utvalg består av elleve forbundsledere og de tre på toppen i LO. Det her den egentlige kampen står om den politiske linja i tariffoppgjøret. London-turen ble langt fra en kosetur. Deltakere på møtet forteller at temperaturen rundt bordet var usedvanlig høy.

De bestemmer LOs tariffkrav

Det eksisterer ulike pensjonsordninger.

• Ytelsesbaserte ordninger der pensjonistene er garantert en fast ytelse, blir avviklet fordi de er for dyre for arbeidsgiverne.

• Dagens obligatoriske tjenestepensjon (OTP), er en innskuddsbasert ordning der pensjonistene får utbetalt utfra avkastningen i ordningen.

• Etter 2014 er det utviklet et annet alternativ, hybridpensjon. Her fordeler arbeidsgiver og arbeidstaker risikoen seg imellom. Dette har vært favoritten til blant annet LO-leder Gerd Kristiansen. Men enigheten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri stenger døra for denne løsningen.

Dette må du vite om pensjon

Frontfaget i fare

Frontfagsmodellen gir Fellesforbundet rett til å gå foran i forhandlingene. Forbundet får en fullmakt fra LOs representantskap til å føre fram kravene.

Oppslutningen om frontfagsmodellen forutsetter at de som kommer etter i hovedsak er fornøyd med resultatet. At de i hvert fall har en følelse av at deres argumenter blir lyttet til. Et løp fra Fellesforbundets side hvor de andre føler seg overkjørt, kan rokke ved hele frontfagsmodellen.

Frontfagsmodellen er LOs juvel. Det er her LO virkelig får vist sin funksjon som en av samfunnets viktigste pilarer. Samordnet lønnsdannelse er et av Norges største konkurransefortrinn, er det ettertrykkelig slått fast i Folkets Hus' øverste etasjer.

I Sverige har uenighet om tariffoppgjøret fjernet samordningen. Kravene sprikte og det ble tilslutt umulig for svenskene å ha en samordning av lønnskravene i tariffoppgjøret. Hvis uenigheten innad i LO blir for stor, kan det også bli resultatet her. Farvel til frontfagsmodellen er et skrekkscenario ingen ønsker seg.

• 23. februar vedtar LO kravene til tariffoppgjøret og oppgjørsform. HK, EL & IT Forbundet og Arbeidsmandsforbundet har krevd et samordnet oppgjør. De vil være med å påvirke i pensjonsspørsmålet.

• 26. januar vedtok forbundsstyret i Fellesforbundet krav til oppgjøret: «Det fremmes krav om forhandlingsrett på tjenestepensjon og rett til opptjening fra første krone. En felles oppfølging av utredningsarbeidet med Norsk Industri tas også opp.»

Pensjonsstrid: Forbundslederne i Handel og Kontor Trine-Lise Sundnes og Fellesforbundets Jørn Egumm står mot hverandre i synet på hvordan tjenestepensjonen skal ordnes,

Pensjonsstrid: Forbundslederne i Handel og Kontor Trine-Lise Sundnes og Fellesforbundets Jørn Egumm står mot hverandre i synet på hvordan tjenestepensjonen skal ordnes,

Martin Guttormsen Slørdal/Håvard Sæbø

Krever pensjonsopptjening fra første krone

Kravet om forhandlingsrett (tariffesting, journ.anm.) og opptjening fra første krone har stor støtte i LO. Men kravet om å følge opp «utredningsarbeidet med Norsk Industri», har ikke full støtte. Sundnes i Handel og Kontor oppfatter dette som støtte til deres pensjonsmodell.

LO-leder Gerd Kristiansen åpner for å utsette pensjonsspørsmålet. Hun ønsker å dempe konfliktnivået internt.

– Men jeg tror vi bør bruke tid. Pensjonsrettighetene til medlemmene er ikke noe vi bør avgjøre i sene nattetimer, uttalte hun til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse 1. februar, og gjentok det i intervju med NTB en uke seinere.

Gerd vil flytte pensjon ut av tariffoppgjøret

Resultatet av årets oppgjør kan dermed bli en utsettelse som i 2014.

Når det gjelder penger er det få som venter mye. Fellesforbundets krav er å sikre kjøpekraften for medlemmene. Det skal tilsi en lønnsvekst på 2,3 prosent.

Svaret fra Norsk Industris Stein Lier-Hansen er klart:

– Det må bli null, null, null, null. Null er det eneste tallet vi har å tilby som sentrale tillegg ved årets oppgjør, alt annet er helt uforsvarlig. Men det betyr ikke at det ikke blir lønnsvekst. For overhenget og lokal glidning vil gi lønnsvekst også i år, sa han på en pressekonferanse i slutten av januar.

I LO er derimot ambisjonene større. Alt tyder på at LO vil kreve opprettholdelse av kjøpekraften for brede grupper.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

12.02.2016
14:03
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker