JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Dette skjedde på LO-kongressen mandag

LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever å få SV inn i regjering. Les om åpningsdagen på kongressen her.
SV må inn i regjering, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Det skapte debatt på kongressens åpningsdag.

SV må inn i regjering, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Det skapte debatt på kongressens åpningsdag.

Martin Guttormsen Slørdal

aslak@lomedia.no

frode@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen i regjering. Det var den største nyheten i åpningstalen hennes til LO-kongressen mandag.

– Jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg sier at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen, sa LO-lederen.

Slik svarte partiene

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke utelukke en flertallsregjering, men poengterer at en regjerings-utvidelse ikke er «nært forestående».

Vi må komme hverandre i møte alle tre, men en regjeringsutvidelse er ikke en sak som står på dagsordenen i dag, sier Støre.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke like klar. Hun er glad for at fagbevegelse har et ønske om å få SV inn i regjering, men krever «blanke ark» før partiet går inn i nye forhandlinger.

Hederspris til Ap-veteran

Martin Kolberg mottok LOs hederspris på åpningsdagen av kongressen.

– Jeg føler meg beæret, sa han fra talerstolen etter prisoverrekkelsen.

Kolberg har vært medlem av LO i 58 år, ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Han har vært postbud og jobbet ved skofabrikk og kabelfabrikk. Han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009 og stortingsrepresentant fra 2009 til 2021. I fjor høst takket han av.

For meg er dette den største æren jeg kan få. Jeg hadde overhodet ikke tenkt tanken en gang. Det var en stor overraskelse, sier Martin Kolberg til FriFagbevegelse.

Gabrielsen ble minnet

Tillitsvalgte og ansatte i LO som har gått bort siden LO-kongressen i 2017 ble minnet av leder Peggy Hessen Følsvik.

To tidligere LO-ledere var blant dem som ble minnet.

Beretning og regnskap

LO-kongressen hadde ingen innvendinger til beretningene som ble lagt fram for årene siden kongressen i 2017.

LOs regnskaper for årene siden forrige kongress i 2017 ble også banket igjennom uten protester.

Johansen ble ikke valgt

Under konstitueringen ble Ståle Johansen fra Fellesforbundet og klubben i Aker Verdal foreslått inn i en av redaksjonskomiteene. Et flertall i salen sa nei til å inkludere Johansen.

Peggy kan gjenvelges

LOs vedtekter fram til kongressen tillot ikke at LO-leder Peggy Hessen Følsvik kunne gjenvelges. Mandag vedtok kongressen at aldersgrensen for å velges skal heves. Nå kan man velges til verv fram til man fyller 65 år.

Det betyr at Peggy Hessen Følsvik torsdag kan gjenvelges for fire nye år som LO-leder.

Følsvik nyter stor tillit innad i LO og ingen andre har så langt meldt sin interesse for å stille til valg som LO-leder.

Annonse

Flere saker

Annonse