JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien

Ta grep her og nå for at de økonomiske problemene bare blir en kneik og ikke et langvarig problem, råder Guro Sollien Eriksrud som har skrevet bok om økonomi i krisetid.
KUTT FORBRUKET: – Det er viktig å ta grep her og nå. Ikke tenk at det er for alltid, tenk heller at det er for en periode, at det er en kneik. Og ta grep for at det bare blir en kneik og ikke et langvarig problem, råder Guro Sollien Eriksrud. (Ikkustrasjonsfoto)

KUTT FORBRUKET: – Det er viktig å ta grep her og nå. Ikke tenk at det er for alltid, tenk heller at det er for en periode, at det er en kneik. Og ta grep for at det bare blir en kneik og ikke et langvarig problem, råder Guro Sollien Eriksrud. (Ikkustrasjonsfoto)

Colourbox.com

aurora@lomedia.no

Dette året har unormalt mange av oss opplevd å få inntekten vår redusert på grunn av koronakrisa.

Guro Sollien Eriksrud har i mange år jobbet med å bistå folk med alvorlige økonomiske problemer i Røde Kors. Nå holder hun kurs og foredrag om økonomi, og ga nylig ut boka «Lommeboka i hverdag og krise» sammen med Arman Vestad.

Hun mener vi må snakke mer om hva det å bli permittert og miste jobben betyr for folk.

– Hva er dine beste tips til en som har mistet jobben eller blitt permittert?

– Det er viktig at du begynner med å forholde deg til den nye økonomiske virkeligheten med en gang. Og at du tar grep som om det blir langvarig, uansett. Så kan vi heller bli gledelig overrasket om inntekten kommer raskt tilbake til normalen.

Har du lån, er det veldig lurt å be om avdragsfrihet i en periode, råder hun.

– Det ser vi også at mange har gjort. Avdragsfrihet er mye bedre enn å begynne å bruke kredittkortet eller ta opp forbrukslån.

Renteforskjellen er enorm.

Mange har også bedt om utsettelser på regninger.

– Det kan være lurt i en akuttfase, men kan også føre til større problemer når regningene hoper seg opp og må betales. Derfor gjelder det å heller lete etter områder å kutte i, sier hun.

Spar tusenlapper på maten

Et område der mange kan har god mulighet til å kutte utgiftene, er på matbudsjettet.

– Klassiske tips er å ta utgangspunkt i det man har, ikke kaste mat, handle etter en plan, handle kun én gang i uka og velge de rimeligste butikkjedene.

– I tillegg kan man ofte spare rundt 40 prosent på å velge butikkenes egne merkevarer. Disse er ofte like bra som de dyre. Spis mindre kjøtt og lag mat selv.

På denne måten kan en vanlig familie ofte spare flere tusen kroner i måneden, forklarer Eriksrud, som i stor grad lever etter disse prinsippene selv.

Ta grep her og nå

Transport kan også være en stor kostnad. Og en del som til vanlig er avhengig av bil, er ikke nødvendigvis det i den nye situasjonen, poengterer Eriksrud.

– Ved å selge bilen kan du spare enormt mye penger. Når jeg sier det er det sikkert mange som tenker: «Herregud, det kan jeg ikke gjøre!»

– Men det er viktig å ta grep her og nå. Ikke tenke at det er for alltid, tenk heller at det er for en periode, at det er en kneik. Og ta grep for at det bare blir en kneik og ikke et langvarig problem.

Hun anbefaler også å leie ut hytta, bobilen eller campingvogna, om man er så heldig å ha det. Nettbanken kan fortelle deg hvor mye som er brukt til sammen på ulike ting, tipser hun.

Inspirasjon på nett

– Det finnes også mye kunnskap og inspirasjon å hente på sosiale medier og på nett, om hvordan man kan kutte i forbruket, tipser hun.

Hun anbefaler for eksempel å lese Dine Penger (krever abonnement), og følge Facebook-gruppene «Leve godt for lite penger», «God og billig mat» og «Pengesnakkerne».

På Instagram følger hun blant andre portionenundertian, hvordan_bli_rik og happy_penger. Eriksrud har selv profilen guroeriksrud_smartokonomi.

Guro Sollien Eriksrud har i mange år bistått mennesker med alvorlige økonomiske problemer, og ga nylig ut boka «Lommeboka i hverdag og krise».

Guro Sollien Eriksrud har i mange år bistått mennesker med alvorlige økonomiske problemer, og ga nylig ut boka «Lommeboka i hverdag og krise».

Privat

Penger hver 14. dag

Rent praktisk er det mange som sliter når de får utbetaling fra Nav hver 14. dag, i stedet for å få lønn en gang i måneden, forklarer Eriksrud.

– Er det vanskelig for deg, bør du be om hjelp til å få orden på hvordan du skal få betalt de faste utgiftene, når du får helt andre summer, til helt andre tider, enn det du gjorde før.

Du er ikke mindre verdt

For noen er det så enkelt som at de har 1000 kroner mindre å rutte med, så da bruker de 1000 kroner mindre. For andre er det mer komplisert. De må jobbe med selvbildet sitt, og fortelle seg selv at de ikke er mindre verdt selv om de har mindre penger, forklarer hun.

– Si til deg selv at du kutter i forbruket fordi det er lurt og ansvarlig, ikke fordi du er kjip eller fattig. Det har mye å si for om du klarer å stå i de nødvendige valgene. For andre igjen er det vanskelig å kutte 1000 kroner i det hele tatt, sier Eriksrud.

For å ta vare på deg selv, er det også viktig å opprettholde sosial kontakt, understreker hun.

– Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men det er viktig å se på hvordan du kan klare å være sosial uten at det trenger å koste penger og uten at du bryte smittevernreglene.

– Alt blir verre av at du føler deg alene i denne situasjonen. Du trenger påfyll og næring – særlig hvis du ikke er på jobben lenger.

Annonse
Annonse