JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Fagforbundets valgundersøkelse:

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget

Tre månder før valget kommer valgundersøkelsen til Fagforbundet. Arbeiderpartiet er størst, men Senterpartiet gjør sitt beste resultat noensinne.


15.06.2021
14:17
22.06.2021 08:10

redaksjonen@fagbladet.no

I forkant av hvert stortingsvalg de siste årene har Fagforbundet gjennomført en måling blant egne medlemmer. Nøyaktig 90 dager før årets valg slipper de en medlemsundersøkelse som har pågått siden midten av april.

Regjeringsskifte

Viljen til regjeringsskifte er rekordhøy. Bare 16 prosent av medlemmene som svarer, sier de planlegger å stemme på et av partiene i Solberg-regjeringen, eller støttepartiet Frp. I 2013 hadde Høyre alene en oppslutning på 21 prosent blant Fagforbundets medlemmer.

Fagforbundets valgundersøkelse 2021

Undersøkelsen viser i 2021:

• At Arbeiderpartiet er fortsatt størst, men oppnår det dårligste resultatet siden målingene ble startet: 41 prosent av de spurte, sier de planlegger å stemme på Ap.

• Senterpartiet gjør sin beste måling noensinne: 21 prosent av de spurte, sier de planlegger å stemme på Sp.

• SV tar en knepen tredjeplass i målingen med 9 prosent – samme oppslutning som i 2009 – mens Rødt gjør sin beste måling noensinne med en oppslutning på 8 prosent, og blir like store som Høyre.

• De andre partiene gjør mindre utslag: Frp får 5 prosent, MDG og KrF 2 prosent, og Venstre tar jumboplass med en oppslutning på 1 prosent. Gruppen «andre» samler til sammen 2 prosent.

• Fagforbundet-medlemmene har aldri vært mer usikre. 28 prosent av de 33.190 medlemmene som svarte på partispørsmålet i undersøkelsen, oppga at de ikke vet hvilket parti de skal stemme på (siden «vet ikke»-stemmer ikke telles på valgdagen, inngår ikke de i prosentandelene oppgitt over).

Aktuelt: Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Bekymret for velgere i sofaen

Mette Nord, leder i Fagforbundet, ble spurt om hva hun tenker rundt resultatene.

Dette er den dårligste målingen for Arbeiderpartiet, som har gått ned 15 prosentpoeng fra 2017. Hva sier det deg om stemningen blant medlemmene?

– Først og fremst vil jeg legge vekt på at dette er et tydelig mandat for en rødgrønn regjering. Det er en massiv oppslutning om at vi må ha en regjering som satser på vanlige folk, mindre forskjeller, og viktige arbeidslivssaker som hele, faste stillinger og nei til privatisering, sier Nord.

– Det er riktig at det er en nedgang i de som sier de vil stemme Arbeiderpartiet. Men det som er mer bekymringsfullt er at en tredel ikke vet om de skal stemme eller hva de skal stemme på, sier hun.

Mette Nord sitter tett på makta i Arbeiderpartiet med plass i både sentralstyret og programkomiteen.

– Det som er mer bekymringsfullt er at en tredel ikke vet om de skal stemme eller hva de skal stemme på, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet, om forbundets egen valgundersøkelse. Nord har plass i både sentralstyret og programkomiteen til Arbeiderpartiet.

– Det som er mer bekymringsfullt er at en tredel ikke vet om de skal stemme eller hva de skal stemme på, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet, om forbundets egen valgundersøkelse. Nord har plass i både sentralstyret og programkomiteen til Arbeiderpartiet.

Jan-Erik Østlie

Fikk besøk av Vedum

I tillegg sper Nord med valgløfter om flere hele og faste stillinger, gode lønns- og arbeidsvilkår og gode pensjonsrettigheter.

Hvilke konsekvenser vil det få for medlemmene om Senterpartiet vil bli betydelig større og Arbeiderpartiet mindre etter høstens valg, sammenlignet med tidligere?

– Det betyr jo at Senterpartiet går styrket inn i regjeringsforhandlingene. Men det som er gledelig, er at både Ap, SV og Sp har sammenfallende politikk på merkesakene våre, som arbeidsliv, nasjonal styring og kontroll og strategisk eierskap i industrien og god distriktspolitikk, sier hun.

Fagforbundet har hatt besøk fra ledelsen i både Arbeiderpartiet og SV på tidligere landsstyremøter. Sist fredag var det Trygve Slagsvold Vedum, partileder i Sp, sin tur.

Hvordan synes du innledningen til Vedum var på fredag da han besøkte landsstyret?

– Den var motiverende. Han snakker om de viktige sakene, som fellesskapsløsninger og en mer omfordelende skattepolitikk, beredskap og privatisering. Han ga veldig tydelig beskjed om dette og det liker vi å høre.

Rødt har vokst i oppslutning blant Fagforbundets medlemmer, spesielt i byene, og er like store som Høyre og SV i målingen. Synes du det er riktig å utelukke Rødt fra et mulig regjeringssamarbeid?

– Rødt har jo selv sagt at de ikke ønsker å sitte i regjering. Så det er en konsekvens av deres egen politikk at de ønsker å stå på utsiden. Og Fagforbundet har et landsstyrevedtak på at vi går for en rødgrønn regjering med SV, Sp og Ap i regjering og da er det vårt mandat, sier Nord.

Kommentar: «Det er et høyt spill av Trygve Slagsvold Vedum å profilere seg som statsministerkandidat»

Blålysarbeidere omfavner Sp

Partileder Trygve Slagsvold Vedum tror Senterpartiets vekst i Fagforbundet skyldes at kjernesakene treffer mange av medlemmene.

Det er Senterpartiets beste måling i Fagforbundet noensinne, og større vekst enn nasjonalt. Hva tenker du det er et resultat av?

– Senterpartiet ønsker å styrke tjenestene nær folk og de som gjør den jobben i praksis er mange av Fagforbundets medlemmer. De jobber i helsevesenet, i brannvesenet og i kommunen. Vi er tydelige på å ha offentlige tjenester både i store og små kommuner, sier Vedum.

Han trekker også fram oppsplittingen av jernbanen, pendlerfradrag og kost og losji som eksempler på innstramminger som rammer arbeidsfolk. Og også avgiftsøkninger på for eksempel strøm og drivstoff.

– Så det er summen av saker, sier han.

Undersøkelsen viser at dere er absolutt størst blant ambulanseansatte og brann og redning. Hva er årsaken til det?

– Vi opplever mye støtte fra dem som jobber innen dette, og det er ikke så overraskende egentlig. Lokal beredskap har jo vært en hovedsak for oss, sier Vedum.

Det er stort flertall til rødgrønn regjering. Føler du deg sikker på et regjeringsskifte til høsten?

– Nei, det tar jeg ikke for gitt. Vi må bare stå på for det vi tror på. Folk er helt suverene, så det å ta en stemme for gitt det kan vi ikke gjøre, sier han.

Hvordan var stemningen hos Fagforbundet sist fredag da du gjestet landsstyremøtet?

– Det var veldig artig. Det var et enormt engasjement. Skulle egentlig være der en time, men det var veldig mange som ville sin meningen sin, det var kanskje 200 spørsmål. Men det er et tegn på at mange vil mye. Det var en god tone, men også klare utfordringer, sier han.

Vedum forteller at et av temaene som ikke ble diskutert, er hvem som eventuelt skal bli statsminister etter valget.

Mye lest: Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei usikkerheten og vurderer å bytte bransje

Ap vil mobilisere flere

Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, er fornøyd med at målingene viser et stort rødgrønt flertall. Men hun mener Fagforbundets medlemmer trenger et sterkt Ap for å få gjennom noen viktige arbeidslivssaker.

Bare 16 prosent sier de planlegger å stemme på et av partiene i Solberg-regjeringen, eller støttepartiet Frp. Hva tror du det skyldes?

– Jeg tror det skyldes at man ser konsekvensene av åtte år med regjeringens politikk. Det har betydd dårlig kommuneøkonomi, dårligere vilkår for kommunalt ansatte, en svekket offentlig sektor og økte forskjeller. Og vi har sett regjeringas iver etter å privatisere helsetjenestene, sier Stenseng.

Arbeiderpartiet har samarbeidet med LO for å finne ut hva som er utfordringer innen arbeidslivet, og spesielt én sak peker seg ut:

– Det er hele faste stillinger, sier Stenseng.

– Det er en veldig viktig sak for oss. Samtidig må vi sette foten ned for outsourcing av renhold. En veldig viktig sak er å stoppe privatiseringen av velferden, samt tillitsreform.

Senterpartiet har blant Fagforbundets medlemmer økt fra 11 prosent i Fagforbundets forrige måling i 2017, til 21 nå. Altså en større økning enn i nasjonale målinger. Hvilke saker har de truffet som Ap har bommet på?

– Jeg tror at oppslutningen rundt Senterpartiet har økt så mye på grunn av motstand mot denne regjeringen. De har målbåret det veldig høyt. Jeg tror Senterpartiet har mobilisert Fagforbundets medlemmer som ellers, rundt motstand mot sentralisering og prat om tjenester nært innbyggerne, sier hun.

Stenseng ser en positiv trend på meningsmålingene de siste månedene og håper at Arbeiderpartiet får nok stemmer til å gjennomføre de viktigste sakene.

– Skal vi klare å få flere hele faste stillinger og stoppe privatiseringen i velferden må Arbeiderpartiet bli sterke nok. Derfor må vi klare å mobilisere Fagforbundets medlemmer. Men det viktigste er å bytte ut høyreregjeringa og der er både SV og Sp gode samarbeidspartnere, sier hun.

Undersøkelsen før valget i 2017: Fagforbundets medlemmer er ferdige med Høyre-flørt

Ap faller, Sp vokser

På de siste tre valgmålingene i Fagforbundet hadde Ap en oppslutning på 53 prosent i 2009, 49 prosent i 2013 og 56 prosent i 2017. I 2009 var Frp nest største parti, med 16 prosents oppslutning, mens Høyre tok sølvplassering i 2013 med 21 prosent. I 2017 holdt Høyre andreplasseringen med 12 prosent, bare et hestehode foran Sp med 11 (i seg selv en kraftig økning fra 4 prosent i 2013).

I 2017-valget oppga også hele 22 prosent av de spurte at de var usikre på hva de ville stemme. Det var den største usikkerheten Fagforbundet-medlemmene hadde gitt uttrykk for i en slik måling – til i år.

Blant de andre stortingspartiene er SV det eneste som oppnådde mer enn 4 prosents oppslutning blant de spurte Fagforbundet-medlemmene i perioden 2009–2017, med henholdsvis 9, 7 og 6 prosents oppslutning.

Fagforbundets valgundersøkelse

• En e-postutspørring som har gått til alle de rundt 305.000 Fagforbundet-medlemmene som har oppgitt en e-postadresse.

• Medlemsundersøkelsen skiller seg dermed fra undersøkelser flest, som blir gjort på telefon til et utvalg av befolkningen.

• 19 prosent av de spurte, cirka 52.000, svarte på ett eller flere spørsmål. Bare 33.190 medlemmer svarte på spørsmålet om partivalg – og av disse var det bare 23.790 som valgte et parti (de resterende 9400 svarte «vet ikke».)

• Svarprosenten i tidligere undersøkelser utført av eksterne byråer har vært på under 5 prosent.

• Fagforbundets egen analyse av tallene medgir at det er noen potensielle metodeproblemer, spesielt knyttet til at tillitsvalgte er noe mer ivrige på å svare enn vanlige medlemmer. Forbundet mener likevel at svarprosenten var såpass bred og representativ at undersøkelsen gir et godt inntrykk av hvor forbundets medlemmer står politisk akkurat nå.

Rødt i storbyene, grønt på landet

Michael Brøndbo og Bjørn A. Grimstad

redaksjonen@fagbladet.no

Fagforbundet har også brutt ned undersøkelsen langs ulike skillelinjer som bosted, alder, utdanningsgrad og yrke. Her er de mest åpenbare trendene:

• Aps «lekkasje» av velgere til de mindre partiene på venstresida er betydelig mindre jo eldre velgerne blir.

• Rødt og SV har mye høyere oppslutning blant velgere med høyere utdanning (mer enn fagbrev), enn blant de med lavere utdanning.

• Oppslutningen til Senterpartiet blir, kanskje ikke overraskende, større jo mindre kommune du bor i. Mens styrkeforholdet mellom Ap og Sp er 41,4 mot 8,3 blant velgere i regionkategorien «Oslo og omegn», er det 37,3 mot 36,4 i regionkategori 6, de «aller mest avsidesliggende kommunene».

• Rødt står relativt sett knallsterkt blant Fagforbundet-medlemmene i regionen Oslo og omegn – med 16,4 prosents oppslutning er partiet regionens nest største parti på målingen, bare slått av Ap.

• Ulike yrkesgrupper har ulike politiske prioriteringer. Senterpartiet er større enn Ap i gruppene «brann, redning og forebygging» og «prehospitale tjenester» (ambulanse, luftambulanse, pasientreiser og AMK), mens både SV og Rødt er større enn Ap i yrkesgruppen «bibliotekar» (gruppen «kulturarbeider» er for øvrig Rødts suverent sterkeste – partiet har en oppslutning på 35,2 prosent der, og er større enn Ap og Sp sammenlagt). Aps sterkeste oppslutning er i gruppen «Personal og HR», med 56,7 prosent, mens frisørene utmerker seg som Fagforbundets sterkeste Frp-resultat, på 11,3 prosent.

15.06.2021
14:17
22.06.2021 08:10

Fagforbundets valgundersøkelse

• En e-postutspørring som har gått til alle de rundt 305.000 Fagforbundet-medlemmene som har oppgitt en e-postadresse.

• Medlemsundersøkelsen skiller seg dermed fra undersøkelser flest, som blir gjort på telefon til et utvalg av befolkningen.

• 19 prosent av de spurte, cirka 52.000, svarte på ett eller flere spørsmål. Bare 33.190 medlemmer svarte på spørsmålet om partivalg – og av disse var det bare 23.790 som valgte et parti (de resterende 9400 svarte «vet ikke».)

• Svarprosenten i tidligere undersøkelser utført av eksterne byråer har vært på under 5 prosent.

• Fagforbundets egen analyse av tallene medgir at det er noen potensielle metodeproblemer, spesielt knyttet til at tillitsvalgte er noe mer ivrige på å svare enn vanlige medlemmer. Forbundet mener likevel at svarprosenten var såpass bred og representativ at undersøkelsen gir et godt inntrykk av hvor forbundets medlemmer står politisk akkurat nå.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker