JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Doblet bensinprisene: Fagforeningsleder pågrepet i Zimbabwe etter uro og demonstrasjoner

Myndighetene i Zimbabwe har pågrepet lederen for landets største fagforening, Japhet Moyo, og siktet ham for undergravende virksomhet.
Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions). FriFagbevegelse møtte ham på IFS verdenskongress i København i desemeber. Da fryktet han å bli arrestert hvis han reiste hjem.

Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions). FriFagbevegelse møtte ham på IFS verdenskongress i København i desemeber. Da fryktet han å bli arrestert hvis han reiste hjem.

Torgny Hasås

Moyo er generalsekretær i ZCTU, som er Zimbabwes svar på LO, og bakgrunnen for pågripelsen er storstreiken han var med på å organisere i forrige uke.

Zimbabwe har den siste uka vært preget av omfattende uro og demonstrasjoner, etter at president Emmerson Mnangagwa kunngjorde en dobling av bensinprisene.

Minst tolv mennesker er ifølge menneskerettsaktivister siden drept i sammenstøt mellom demonstranter og politi, og mange er behandlet for skuddskader etter at sikkerhetsstyrker har åpnet ild mot menneskemengder.

Sikkerhetsyrkene i landet har også pågrepet over 600 mennesker, og det meldes om mishandling og tortur.

Blant dem som er pågrepet, er den regimekritiske pastoren Evan Mawarire, som også er siktet for undergravende virksomhet. Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel.

Les intervjuet: Når fagforeningstopp Japhet Moyo vender tilbake til Zimbabwe etter IFS-kongressen, risikerer han ti års fengsel

Blokkerte internett

Før helga blokkerte Zimbabwes sikkerhetsminister Owen Ncube folks tilgang til internett, men landets høyesterett slo mandag fast at han ikke har hjemmel for dette.

– Det er åpenbart at ministeren ikke har autoritet til å utstede et slikt direktiv, heter det i kjennelsen, som pålegger myndighetene å straks gjenåpne internett.

Ifølge høyesterett er det kun presidenten som kan pålegge teleoperatørene å stenge internett.

Avlyser Davos-besøk

President Mnangagwa var i helga på statsbesøk i Kasakhstan og skulle etter planen reise til Davos for å delta på Verdens økonomiske forum. Dette har han avlyst som følge av uroen i hjemlandet, og presidenten var ventet tilbake i Harare mandag kveld.

Mnangagwa var i alle år en trofast våpendrager for Robert Mugabe, som etter 37 år ved makten ble avsatt av landets generaler og satt i husarrest i midten av november i fjor. I juli vant Mnangagwa valget, og i august ble han tatt i ed som ny president til protester fra opposisjonen.

Zimbabwe sliter med store økonomiske problemer, og Mnangagwa fikk nylig en kald skulder da han ba nabolandet Sør-Afrika om et lån på drøyt 10 milliarder kroner.

Før kjempet de politiske fangene for å komme seg bort fra Robben Island. Nå kjemper de for å bli

Annonse
Annonse