JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får jeg beholde samme lønn og arbeidstid etter kommunesammenslåing?

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Tobarnsmor Kjersti Heim får både mer fritid og penger på kontoen etter at KS og tre kommuner tapte i Arbeidsretten denne uken.
FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Etter en sviende dom i Arbeidsretten denne uken venter kontoransatte over hele landet på at kommunene skal rydde opp. Tobarnsmor Kjersti Heim gleder seg til å få overskuddet tilbake til hverdagen.

Landbruksrådgiver Kjersti Heim har regnet på det og funnet ut at kommunen skylder henne lønn for over en hel arbeidsuke. Etter skatt betyr det over 7000 kroner.

Ikke minst får hun sine daglige 11 minutter med betalt spisepause tilbake.

– Jeg ble veldig glad. Det er veldig fint å se at det nytter å sette ned foten og stille krav, sier hun.

Mistet du betalt spisepause da kommunen slo seg sammen? Nå kan du få pengene igjen

– Lunsjen er ikke bare fritid

At spisepausen skal bli sett på som en del av arbeidsdagen, mener hun er en selvfølge og synes at heller flere enn færre ansatte i kommunene bør ha det samme.

– Lunsjen er ikke bare fritid, man sitter med kollegaer og snakker mye fag. Og jeg har ikke mulighet for å reise noe sted, sier Heim.

På Osmarka utenfor Molde har hun, samboeren og de to barna på to og fire år funnet drømmetilværelsen.

Sammen har de startet et småbruk med ti ammekyr, samtidig som de begge har to fulle jobber. Hun i Molde kommune, han i Norsk Landbruksrådgiving.

– Det er veldig fint her, og vi trives. Men det er mildt sagt travle dager, sier hun.

Borgerlig flertall ville fjerne den betalte spispausen. Nå er vedtaket gjort om

Fikk lengre arbeidsdager

Det er bare ett år siden de begge var nyutdannede sivilagronomer og flyttet til samboerens hjemsted for å realisere drømmen. Men kort tid at Heim fikk jobben i Molde kommune, ble dagene brått enda travlere.

For i desember i fjor fikk landbruksrådgiveren beskjed om at hun måtte jobbe lengre dager.

Fra 1. januar 2020 ble arbeidsdagene elleve minutter lengre. Det utgjør nær en time mer på jobb hver eneste uke.

– Elleve minutter kan høres lite ut, men det gjør at det blir stressende i en allerede travel hverdag, med pendling og hente i barnehagen innen halv fem. Jeg gikk fra å ha litt overskudd i hverdagen til plutselig å måtte rekke alt, sier Heim til Fagbladet.

Årsaken var at tre kommuner skulle slås sammen til nye Molde kommune. Basert på en anbefaling fra KS ble det bestemt at kontoransatte ikke skulle ta med seg tidligere arbeidstidsordninger inn i den nye kommunen. Det samme skjedde flere steder rundt om rundt om i landet. I enkelte kommuner fikk ansatte en halvtime lengre arbeidsdager.

Seks svar: Hva skjer med lønna di når kommuner slår seg sammen?

– Jeg ble skuffa

Kjersti Heim ble overrasket over den plutselige kursendringen.

– Det er et gode vi hadde, og vi ble lovet at i en ny kommune skulle dette bli overført. Så fikk vi plutselig høre at det ikke skjer. Jeg syntes det hørtes veldig rart ut at det skal gå an å ta en slik avgjørelse ut av det blå. Jeg ble skuffa over arbeidsgiverne mine, sier hun.

Heldigvis var det flere som reagerte på at kommunene tok fra arbeidsgiverne opparbeidede rettigheter. Hovedtillitsvalgte i flere kommuner tok kontakt med kompetansesentrene.

For litt under ett år siden gikk Fagforbundet og LO til sak mot KS, samt Ålesund, Heim og Orkland kommune.

I alle tre kommunene hadde fellesnemndene bestemt at kontoransatte ikke skal ha lønn i spisepausen, uansett hva de hadde før kommunesammenslåingen.

Handlet tariffstridig

Også andre kommuner, som Molde, Asker og Volda, fulgte anbefalingen fra KS. Det uten at disse kommunene ble dratt inn i søksmålet.

Årsaken til dette er at en dom vil være førende for alle, både kommuner og fylkeskommuner som har eller skal slå seg sammen.

Saken ble ført for Arbeidsretten i slutten av oktober i år, med KS og de tre kommunene på den ene siden, og med arbeidstakerorganisasjonene LO med Fagforbundet på den andre siden.

Mandag denne uken kom dommen, som erklærer at kommunene handlet tariffstridig da de ensidig endret de ansattes arbeidstid.

Fagforbundet erklærte full seier. Dermed må kommunene nå reversere alle vedtakene og virkningene av dem. Det medfører at de må betale tilbake ansatte lønn for all den tiden de har vært for mye på jobb siden 1. januar.

Annonse

Flere saker

Annonse