JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SVs alternative budsjett:

Eggum slakter SVs ekstra oljeskatt: – Symbolpolitikk på sitt verste

SV vil kreve 21 milliarder kroner av oljenæringen til et grønt omstillingsfond. – Vil ha motsatt effekt enn ønsket, mener forbundsledere i LO.
Symbolpolitikk på sitt verste, mener Jørn Eggum.

Symbolpolitikk på sitt verste, mener Jørn Eggum.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

I sitt alternative budsjett krever SV en ny avgift som skal bringe 21 milliarder kroner inn i statskassa fra olje- og gassnæringen til et grønt omstillingsfond.

Trenger forutsigbarhet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener dette er symbolpolitikk på sitt verste.

– Det er positivt at man vil bruke økonomiske muskler til å sette ytterligere fart på det grønne skiftet. Den store omstillingen vi står foran krever en aktiv stat som både tilrettelegger og investerer i klimaløsningene vi behøver, sier han til FriFagbevegelse.

Men:

– Løsningen er ikke å ta disse pengene fra oljenæringa. Norsk olje- og gassindustri har allerede de høyeste avgiftene i verden. Denne næringen jobber nå med de klimakuttene som monner aller mest, og dette forslaget vil svekke dette arbeidet, mener han.

– Enda slik ekstraordinær tilleggsbeskatning av oljeselskapene i Norge vil også gå på bekostning av leverandørindustrien, som vi er helt avhengig av for å bygge morgendagens grønne næringer, som eksempelvis havvind. I sum blir konsekvensen av SVs forslag at vi ikke får igjen på langt nær så mye som vi bruker. Dette er symbolpolitikk på sitt verste, når det næringa trenger er forutsigbare rammevilkår, sier Jørn Eggum.

Mer om SVs alternative budsjett: SV vil gi større skattelette for medlemmer i fagforeninger

Kan gå i minus

Det er både en god og en dårlig nyhet, mener forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

– Å bruke 21 milliarder kroner på å investere i ny grønn industri som blått hydrogen, fangst av CO₂ og mer havvind, er positivt. Men hvis olje- og gassnæringen skal bidra med samme sum, gir ikke det noen pluss i regnskapet. Det vil svekke de samme selskapene slik at de ikke har mulighet til å investere i grønn industri selv, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Derfor er det ingen god idé, poengterer han.

– Det er ingen som tjener mer på dagens olje- og gassindustri enn staten. Samtidig ønsker de store selskapene i bransjen å investere i grønn industri, selv om det gir liten avkastning i dag. Hvis de må bidra med 21 milliarder kroner mer enn i dag, vil de ikke lenger tørre investere i industri som ikke gir avkastning med en gang. Da vil vi være like langt – om ikke vi går i minus i forhold til grønn industri, mener Frode Alfheim.

I stedet mener han staten må investere i ny grønn industri, i samarbeid med olje- og gassnæringen.

Partimåling: SV øker mest etter å ha vraket Ap og Sp

Må legge til rette

LO-sekretær Are Tomasgard er enig.

– Det er helt klart nødvendig å satse på det grønne skiftet. Men petroleumsselskapene må ikke svekkes. Vi må heller legge til rette for at det grønne skiftet kan gjennomføres så raskt som mulig, sier Tomasgard til FriFagbevegelse.

Han vil imidlertid ikke konkludere med noe før han har sett innretningen på forslaget og hvilke konsekvenser det vil få.

– Vi må bruke mer av ressursene på å bygge opp det vi skal leve av i framtida. Men det betinger at vi har inntekter. Vi kan ikke tappe selskapene for penger til å bidra med dette, poengterer han.

Han viser blant annet til at Equinor har satt seg som mål i løpet av de 15–20 neste årene å bli like store på fornybar energi som det danske selskapet Ørsted, som har 6500 ansatte og omsetter for 52 milliarder danske kroner.

Tidligere klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er enig med fagbevegelsen.

– Å innføre en særskatt på oljevirksomhet, som skal brukes til andre industriinvesteringer i norsk økonomi, oppfatter jeg som en ren omgåelse av handlingsregelen. Det er med andre ord bare en økning av oljepengebruken, forkledd som klimapolitikk. Det vil gi høyere prisvekst og dermed høyere rente for folk, sier Sveinung Rotevatn – nestleder i Venstre og partiets finanspolitiske talsperson.

Annonse
Annonse