JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Litteratur

Einar Gerhardsens klassiker «Tillitsmannen» har fått en oppfølger

Setter du organisasjonslivet og demokratibygging høyt, er denne boka ment for deg.
Helga Pedersen og Jonas Bals legger ikke skjul på at boka er inspirert av Einar Gerhardsens klassiker fra 1931.

Helga Pedersen og Jonas Bals legger ikke skjul på at boka er inspirert av Einar Gerhardsens klassiker fra 1931.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Vanlige folk som ikke har masse penger har bare en måte å skape motmakt på; de må organisere seg, sier Jonas Bals, som sammen med Helga Pedersen har skrevet boka «Tillitsvalgt – Håndbok i organisasjonsarbeid».

De to drevne organisasjonsmenneskene, Bals i hovedsak fra fagbevegelsen, Pedersen fra partipolitikken, forteller at boka har blitt til fordi det var behov for den.

De legger ikke et øyeblikk skjul på at den er inspirert av Einar Gerhardsens «Tillitsmannen» som første gang kom ut i 1931, men landsfaderens bok er ikke blitt oppdatert på mange år.

– Det manglet en sånn bok om og fra vår tid, sier Pedersen.

Bals legger til at han håper boka er blitt så bra at den også kan leses av politiske motstandere. For de fornekter heller ikke sitt eget politiske ståsted, de har begge sitt hjerte i arbeiderbevegelsen.

Og mens Bals lenge har tenkt at en sånn bok burde noen andre snart skrive, forteller Pedersen at når hun første skulle skrive ei bok – ja, så måtte det bli denne.

Lagarbeid

De to forfatterne bor langt fra hverandre, Bals i Oslo, Pedersen i Finnmark – så de har under skriveprosessen hatt teams-møter og skrevet eposter til hverandre. Oppdraget fikk de høsten 2021, ideen kom fra Trygve Svensson – lederen av tanketanken Agenda – og de begynte skrivingen allerede i romjula samme år.

Ingen av dem ville ha gjort dette aleine. Underveis har de fått mye god hjelp av venner og andre tillitsvalgte de kjenner.

– Hva skiller denne boka mest fra Gerhardsens klassiker?

– Tida den er skrevet i. Norge er et annet land i dag enn da Gerhardsen skrev sin bok. Vi har blant annet fått en langt mer mangfoldig befolkning, noe som burde gjenspeiles bedre i organisasjonene våre sier Bals.

Det bør nevnes at boka også inneholder mange kortere rammesaker under tittelen «En tillitsvalgt forteller».

– Dette gir boka et mer kollektivt preg, den bygger på manges erfaringer og klokskap, sier Bals. Han forteller at dette har de også gjort for å vise den store bredden.

Eller som Pedersen sier det:

– Politikk og organisasjonsbygging er jo et lagarbeid. For oss er det viktig å oppmuntre nye folk til å bli med på ferden.

De er enige om at de henvender seg både til nybegynnere og veteraner. Dessuten: De som ikke har noe tillitsverv, kan også ha utbytte av boka.

Res Publica

Fellesskap fungerer

De to forfatterne forteller at det har vært viktig å skrive ei bok med en positiv grunntone. Å ta på seg tillitsverv er ikke bare bra for fellesskapet, mener de, men noe også den enkelte kan vokse på som menneske.

Tillitsverv beriker livet, og det er helt nødvendig for et fungerende demokrati at vi har velfungerende organisasjoner med folk som tar på seg verv og driver disse videre. Fellesskap er viktig – ja, det fungerer, som en annen tankesmie på den politiske venstresida – Manifest –hadde som slagord en gang.

Verken Bals eller Pedersen mener at Gerhardsens bok er avleggs, når det gjelder voteringsregler og en del annet er jo mye likt. Men det står ikke mye om for eksempel metoo i «originalen».

Savner en lokal samarbeidskomité

Boka er også langt mer argumenterende enn Gerhardsens. Bals mener de har forsøkt å spenne en større himmel over viktigheten av å organisere seg.

– På Gerhardsens tid var det så sjølsagt å organisere seg at dette ikke var noe tema, sier Pedersen.

De mener begge at å være tillitsvalgt i fagbevegelsen og i et politisk parti byr på en del ulike oppgaver, men det har også mange likhetstrekk.

Pedersen har imidlertid et lite hjertesukk å komme med. Hun mener det i dag er et sterkt behov for at flere lokale fagforeninger reorganiserer seg – de trenger en revitalisering. Det hun savner mest er et fungerende lokalt samarbeid mellom Arbeiderpartiet og LO.

De to forfatterne på restaurant Folk midt i Oslo sentrum under lanseringen av boka.

De to forfatterne på restaurant Folk midt i Oslo sentrum under lanseringen av boka.

Jan-Erik Østlie

Andre plattformer?

Dagens forfattere og forlagsfolk blir oftere og oftere konfrontert med spørsmålet om ikke boka er døende – ungdommen leser jo ikke bøker lenger. Dermed kan det være et paradoks at de gir ut ei bok der de henvender seg så sterkt til yngre mennesker.

Bals og Pedersen avviser ikke problemstillingen tvert, men mener det var ei bok som nå manglet. At den skulle bli avvist av ungdommen, er de ikke så redde for.

– Dette er jo en start. Så får eventuelt nye og andre digitale plattformer å presentere dette stoffet på komme som en følge av boka, sier Bals.

Boka reiser flere problemstillinger om våre nye medier. Nyvalgt leder i Fagforbundet Ung, Jeanette Lea Romslo, forteller om hvordan de når medlemmer på det sosiale mediet TikTok – men også om hvordan TikTok er en kanal inn i forbundet, for unge med spørsmål om rettigheter og fagorganisering

Kast deg ut i det!

Alle LO-forbund driver med en utstrakt intern skolering av nye tillitsvalgte, enten på Sørmarka eller andre steder.

– Kan denne boka bli en konkurrent til denne forbundsskoleringen eller er den et supplement?

– Utelukkende et supplement, sier Jonas Bals.

– Hva sier dere til den som kunne tenke seg å ta et verv, men av en eller annen grunn ikke tør?

– Kast deg ut i det – alle har begynt et sted. Og det er viktig å trene, sier Helga Pedersen.

Forfatterne:

Jonas Bals

Rådgiver i LO, forfatter av flere bøker og anmelder i Klassekampen. Siste utgivelse før «Tillitsvalgt» er boka «Streik! En historie om strid, samhold og solidaritet» (Res Publica, 2021).

Helga Pedersen

Ordfører i Tana kommune og tidligere innvalgt på Stortinget fra Finnmark. Parlamentarisk leder, nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeri- og kystminister i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Annonse
Annonse

Forfatterne:

Jonas Bals

Rådgiver i LO, forfatter av flere bøker og anmelder i Klassekampen. Siste utgivelse før «Tillitsvalgt» er boka «Streik! En historie om strid, samhold og solidaritet» (Res Publica, 2021).

Helga Pedersen

Ordfører i Tana kommune og tidligere innvalgt på Stortinget fra Finnmark. Parlamentarisk leder, nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeri- og kystminister i Jens Stoltenbergs andre regjering.