JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FEM INGENIØRER, EN LEGE: De tar skolen seriøst og jobber hardt. Målet er å bli ingeniører. Og lege. Foran fra venstre: Kathleen Marianayagam, Maia Sløveren Andressen og Silje Solevåg. Bak fra venstre: Rutwik Deshpande, Ole Andreas Øie og Ida Sofie Rettedal Skjæveland

FEM INGENIØRER, EN LEGE: De tar skolen seriøst og jobber hardt. Målet er å bli ingeniører. Og lege. Foran fra venstre: Kathleen Marianayagam, Maia Sløveren Andressen og Silje Solevåg. Bak fra venstre: Rutwik Deshpande, Ole Andreas Øie og Ida Sofie Rettedal Skjæveland

Jan Inge Haga

Søknadsfrist for høyere utdanning

Ekspertene: Her er de nye gullstudiene etter oljen

Stressa før søknadsfristen for høyere utdanning? Her er rådene fra dem som følger arbeidsmarkedet tett.


11.04.2017
09:05
21.08.2023 17:14

– Jeg hadde satset på å bli it-ingeniør. Nummer to og tre på listen er bygg og elektro, sier markedssjef Mads Wildhagen i Academic Work, et bemannings- og rekrutteringsselskap spesialisert på studenter og nyutdannede som er i begynnelsen av karrieren.

Wildhagen sier at det til enhver tid er rundt 350 ledige ingeniørstillinger i Oslo alene, og at mange søker etter dataingeniører og utviklere. Undersøkelser viser også at det kommer til å være 30.000 for få innen dette segmentet i 2030. Framtidsutsiktene burde derfor være lyse, mener han.

– Både bygg og elektro er allsidige retninger og byr på gode muligheter, særlig med tanke på den planlagte veksten i Norge innen vei, næringseiendom og bolig. Den er enorm, sier Wildhagen.

SE LISTEN OVER EKSPERTENES ANBEFALTE STUDIER NEDERST I SAKEN!

Han har også en klar oppfordring til ingeniørstudenter:

– Skaff dere en salgsjobb på deltid mens dere er studenter. Det er en kompetanse alle trenger.

• Opptatt av lønn? Dette er snittlønna i over 300 yrker

Måtte omstrukturere

Før oljeprisen falt i 2014 utgjorde olje- og gassindustrien 95 prosent av aktiviteten til Adecco-selskapet Ingeniørcompagniet. Siden den gang har selskapet snudd virksomheten rundt og jobber i dag også mot bygg, infrastruktur og kraft. Likevel utgjør olje- og gass fortsatt 54 prosent av omsetningen.

– Vi ser at det er stor forskjell på hvilken ingeniørgrad og erfaring man har når det gjelder å få ny jobb. Har du fem års erfaring som prosjektleder, er det veldig lett å få jobb innen bygg, vei og bane. Det samme gjelder for VVS-ingeniører og elektroingeniører, sier administrerende direktør Torstein Ravndal.

Ingeniører som har jobbet med HVAC og VVS i oljeindustrien har også muligheter på land. Men Ravndal erkjenner at det er vanskelig for de som har jobbet med struktur og rør og prosess.

– Her er det mange om beinet. Vi lyste ut en stilling hvor vi spurte etter mekanisk bakgrunn og fikk inn over 100 søknader, sier han.

Det største behovet framover tror han kommer innen bygg, spesielt i forhold til infrastruktur, vei og bane.

– Vi ser også at de ingeniørene som har fagbrev i bunn, enten som rørlegger eller elektriker, blir spesielt ettertraktede. Næringen etterspør do-ers, de som forstår både håndverket og teorien. Vi trenger flere slike, sier Ravndal.

Optimistiske elever

Avgangselevene ved St. Olav videregående skole i Stavanger er ikke i tvil: De vil bli ingeniører, og aller helst ved NTNU eller i utlandet. Det gjør de lurt i, mener både rekrutterere og utdanningsinstitusjoner. 

– Jeg vil studere til å bli sivilingeniør innen industriell design ved NTNU. Jeg er glad i matte, fysikk og kjemi, og er i tillegg glad i å tegne og å være kreativ. Derfor virker det som et veldig bra studie, sier Maia Sløveren Andressen, som går tredje året på realfagslinjen ved St. Olav videregående skole i Stavanger.

Hun er forberedt på at det er vanskelig å komme inn. 55 studiepoeng for å komme inn direkte, 59 om man tar med tilleggspoeng. Klassevenninne Kathleen Marianayagam nikker. Hun har også tenkt seg til Trondheim, for å studere energi og miljø.

– Jeg liker tanken på å jobbe med nye energikilder, spesielt nå når det ikke går så bra med oljebransjen, sier hun.

Søknadsfristen til høstens studieopptak nærmer seg. Elevene LO Ingeniør treffer ved St. Olav videregående skole i Stavanger – en skole som satser mye på økonomi, realfag og et engelskspråklig løp med International Baccalaureate (IB) – forteller om ambisiøse medelever og stor arbeidsinnsats for å nå så langt som mulig.

• Tre av fire studenter har akademikerforeldre

Uansett god grunnutdanning

IB-elevene Silje Solevåg, Rutwik Deshpande og Ole Andreas Øie vil også bli ingeniører. Solevåg søker kjemiingeniørstudier eller miljøkjemi i England, Deshpande maskiningeniør i England, Danmark, Tyskland eller ved NTNU og Øie nanoteknologi ved NTNU eller kjemisk fysikk i Canada.

– Målet er å jobbe med bildesign, eller noe annet innen bilindustrien. Mekanikk, robotikk, mekatronikk, det må ha med maskiner å gjøre, sier Deshpande.

Ida Sofie Rettedal Skjæveland har også vurdert ingeniørstudier, og da helst innen innovasjon, teknikk og biologi. Hun har imidlertid landet på at ingeniør får være en backup-løsning. Førstevalget er medisin.

Hvordan reagerer venner og familie når dere sier at dere vil bli ingeniører?

– Det er advokater, leger og ingeniører folk her vil bli, forteller elevene.

– Folk er positive. Jeg føler de er mest imponert.

– Så lenge man ikke sier petroleum. Da ler folk, sier Marianayagam.

– Det er uansett lurt å bli ingeniør og ha det som grunnutdanning, sier de.

10.000 ledige

Ifølge tall fra NAV er det personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag som har hatt den største økningen i bruttoledigheten det siste året. Ved utgangen av januar var det 10.000 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak med denne yrkesbakgrunnen. Det er 1.200 flere enn i januar i fjor, en økning på 13 prosent. Det er særlig blant ingeniører og sivilingeniører innen petroleum, bergverk og metallurgi at bruttoledigheten har økt det siste året, heter det i NAVs siste arbeidsmarkedsanalyse.

Likevel advarer verken rekrutterere eller utdanningsinstitusjoner mot å bli ingeniører. Tvert om.

Mer generiske fag

I 2016 tilbød Universitetet i Stavanger 513 studieplasser innen ingeniør- og realfag til dem som kom fra videregående skole. Dette inkluderte treårige ingeniør- og femårige ingeniørprogram. I tillegg kommer 238 studieplasser innen toårige masterprogram.

Av de 750 studieplassene, var totalt 238 innen petroleum. Men sistnevnte sliter. Opptaket til petroleumsfag falt for andre år på rad i 2016. Bachelor i petroleumsteknologi fikk 54 prosent færre søkere enn i 2015 og bachelor i petroleumsgeologi hadde en nedgang i antall søkere på 69 prosent.

Bare 12 studenter tok fatt på det sistnevnte studiet – som hadde 25 plasser.

– Flere av søkerne har flyttet over til andre fagområder. Generelt ser vi at studentene søker seg til mer generiske studier som maskin, bygg og matematikk når en bransje sliter. Den trenden ser vi også nå. IKT er også oppadgående, sier dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger, Øystein Lund Bø.

Han presiserer at basisfag som ligger til grunn for mange ingeniørfag er felles, noe som gjør at utdanningene er fleksible anvendelige i flere yrker

Kan ha vunnet i lotto

Lund Bø tror digitaliseringstrenden og satsningen på helseteknologi betyr mange spennende arbeidsplasser i årene som kommer. UIS kommer trolig til å tilby flere ingeniørstudieplasser rettet mot denne næringen i årene som kommer. Samtidig er søkertallene til industriell økonomi høye.

Uro i bransjen til tross, Lund Bø vil ikke avskrive petroleumsnæringen.

- For to år siden var det vanskelig å komme inn på disse studiene. Nå er det lett. Samtidig kan man ikke utelukke at det blir lett å få jobb når dagens studenter er ferdig utdannet. Det er godt mulig de har vunnet i Lotto, sier han.

It og bygg

Prodekan for utdanning ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Astrid Oust Janbu, ønsker ikke spesielt å anbefale ingeniørretningen.

– Det viktigste for enhver student er å studere noe man er oppriktig interessert i og trives med, siden dette er en viktig faktor for å lykkes som student og i arbeidslivet etterpå, sier hun.

Søkertallene for 2014, 2015 og 2016 viser imidlertid en tydelig nedgang i søkning til maskiningeniørstudiet, som har vært rettet mot offshorenæringen. Derfor gjøres det nå noen endringer i studiet slik at kandidatene får et bredere jobbmarked når de er ferdig utdannet.

Utover dette har det ikke vært noen tydelige trender innen søkingen til ingeniørfag ved HiOA. Studiene i informasjonsteknologi og anvendt datateknologi, som har lite matematikk i forhold til ingeniørstudier,  har imidlertid merket en økning i samme tidsperiode. Oust Janbu merker også at ingeniører og teknologer innen data- og informasjonsteknologi er etterspurt på arbeidsmarkedet.

– Ingeniører innen studieprogrammene «bygg» og «energi og miljø i bygg» er også etterspurt på grunn av stor aktivitet på disse områdene. Det ventes et stort behov for fagfolk i arbeidsmarkedet også i årene framover, sier prodekanen.

• Ap vil ha mer praksis for studenter

• Nye lærere kan få slettet halvparten av studielånet

Disse studiene tror de på:

Rekruttererne:

IT

Bygg

Elektro

Infrastruktur

Kraft

Fagbrev

Utdanningsinstitusjonene:

Maskin

Bygg

Matematikk

IKT

Digitalisering

Energi og miljø

St. Olav-elevene:

Industriell design

Energi og miljø

Kjemiingeniør

Miljøkjemi

Maskiningeniør

Nanoteknologi

Mekanikk

Robotikk

Mekatronikk

11.04.2017
09:05
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker