JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT med kraftig kritikk av statsbudsjettet

EL og IT mener Stortinget må gjøre store forandringer i regjeringens budsjettforslag før det vedtas.
EL og IT: Forbundsstyret i EL og IT, med faste representanter/vararepresentanter samlet på møte i Trondheim i september i år. Uttalelsen ble vedtatt på møtet forbundsstyret hadde i Oslo 2. november

EL og IT: Forbundsstyret i EL og IT, med faste representanter/vararepresentanter samlet på møte i Trondheim i september i år. Uttalelsen ble vedtatt på møtet forbundsstyret hadde i Oslo 2. november

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Smålig. Usosialt. Svekker satsingen på ren energi og arbeid. EL og IT Forbundet er - kanskje ikke så overraskende - lite fornøyd med regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2018.

Torsdag vedtok forbundsstyret i EL og IT en enstemmig uttalelse om budsjettet. Forbundet har også deltatt i en rekke stortingshøringer om statsbudsjettet de siste par ukene, der de har kommet med sine synspunkt.

– EL og IT Forbundet kjemper for økt sysselsetting, fellesskapets verdier, reduserte klimagassutslipp og et godt arbeidsliv. Regjeringen har lagt fram et statsbudsjett som går i motsatt retning, heter det i innledningen til uttalelsen fra forbundsstyret.

Fortsatt labert i sørvest

EL og IT mener også at regjeringen friskmelder arbeidslivet for tidlig, og viser til svak sysselsettingsvekst og fortsatt 116.000 arbeidsledige i Norge.

Forbundet mener det fortsatt er behov for ekstraordinære tiltak på Sør-Vestlandet, der elektrobransjen melder om fortsatt permitteringer og et labert jobbmarked.

EL og IT kritiserer også at det foreslås kutt på flere områder som burde vært styrket, som blant annet utdanning og tiltak for å få flere i jobb.

Kampen mot arbeidslivskriminalitet følges heller ikke godt nok opp, mener forbundet, på tross av at det i budsjett-teksten pekes på at den både er blitt mer omfattende, grovere og mer sammensatt. Det gis ikke mer penger til tilsynsetatene eller penger til oppretting av flere A-krimsenter.

Regjeringen foreslår også å avgrense opplysningsplikten til Sentralskattekontoret for utenlandssaker, noe som etter EL og ITs oppfatning vil kunne svekke kampen mot skatte- og avgiftsunndragelser og svart arbeid.

– Usosialt

Både forslaget om forkortet opptjeningsperiode for dagpenger og uendret fagforeingsfradrag karakteriseres av forbundet som usosialt. Dette forsterkes, etter EL og ITs mening gjennom kutt i formueskatten. At regjeringen også vil fjerne eiendomsskatt på verk og bruk vil kunne gi uheldige utslag, mener forbundet. Et anslått inntektstap på over 1 mrd. kroner vil kunne svekke eldreomsorg, skole og andre kommunale tjenester.

– Det gjør det mindre attraktivt å være vert for næringsaktivitet og øker konfliktnivået ved bygging av kraftlinjer. Endringen begrunnes med blant annet behov for lettelser i beskatningen av datasentere. Vi mener dette kan gjøres uten å fjerne skatten, heter det i uttalelsen fra forbundet.

De reagerer også på skatte- og avgiftsøkninger, blant annet økt skatt på vannkraftnæringen uten økt skjermingsfradrag, og innføring av engangsavgift på større elbiler, som for eksempel varebiler og familebiler.

– Elavgiften burde vært redusert, sier EL og IT.

Her er uttalelsen:

Et usosialt og fornybarfiendtlig budsjett.

Uttalelse vedtatt på forbundsstyrets møte 2. november 2017.

EL og IT Forbundet kjemper for økt sysselsetting, fellesskapets verdier, reduserte klimagassutslipp og et godt arbeidsliv. Regjeringen har lagt fram et statsbudsjett som går i motsatt retning. Den foreslår smålige og usosiale kutt, og den svekker satsingen på ren energi og arbeid.

Regjeringen friskmelder arbeidslivet for tidlig. Selv om ledigheten endelig er på vei ned, er sysselsettingsveksten svak og det er fortsatt 116 000 arbeidsledige i Norge. Det er fortsatt behov for ekstraordinære tiltak på Sør-Vestlandet. Regjeringen foreslår kutt på flere områder som burde vært styrket, som utdanning og tiltak for å få flere i jobb.

Arbeidslivskriminaliteten er ifølge kontrolletatenes tilbakemeldinger blitt mer omfattende, grovere og mer sammensatt. Regjeringen viser til denne utviklingen i budsjetteksten, men følger ikke opp med økte budsjetter hos tilsynsetatene eller oppretting av flere A-krimsenter. Regjeringen foreslår å avgrense opplysningsplikten til Sentralskattekontoret for utenlandssaker, noe som svekker kampen mot skatte- og avgiftsunndragelser og svart arbeid.

Opptjeningsperioden for dagpenger foreslås forkortet. Dette kuttet er usosialt, og det kan føre til at det tar lengre tid før folk kommer i arbeid, fordi de presses over på ordninger lenger borte fra arbeidsmarkedet. Fagforeningsfradraget holdes på samme beløp som i fjor, noe som i realitet innebærer en reduksjon. Den usosiale profilen forsterkes gjennom kutt i formueskatten til om lag 765 millioner kroner.

Regjeringen tar også det første skrittet mot avvikling av eiendomsskatten ved å fjerne skatt på verk og bruk. Forslaget påfører kommunene et inntektstap på over 1 mrd, og vil svekke eldreomsorg, skole og andre kommunale tjenester. Det gjør det mindre attraktivt å være vert for næringsaktivitet og øker konfliktnivået ved bygging av kraftlinjer. Endringen begrunnes med blant annet behov for lettelser i beskatningen av datasentere. EL og IT Forbundet mener dette kan gjøres uten å fjerne skatten. Vi ber Stortinget avvise forslaget, og heller be om et lovarbeid for å få på plass mer detaljerte verdsettelsesregler i eiendomsskatten.

Regjeringen foreslår skatte- og avgiftsøkninger som hindrer økt produksjon og bruk av fornybar energi på bekostning av fossil energi. Dette gjelder blant annet økt skatt på vannkraftnæringen uten økt skjermingsfradrag, og innføring av engangsavgift på større elbiler, som for eksempel varebiler og familebiler. Elavgiften burde vært redusert, men foreslås prisjustert.

I budsjettforslaget kuttes støtten til prosjektet for karbonfangst og lagring (CCS) med 90 prosent, ned til 20 millioner kroner. CCS er et stort og krevende teknologiprosjekt, viktig næringsutvikling og et vesentlig globalt klimatiltak. Det planlagte prosjektet kan redusere utslippene i Norge tilsvarende 25 prosent av utslippet fra den norske bilparken, men settes nå i fare på grunn av det voldsomme kuttet.

EL og IT Forbundet mener regjeringens budsjettforslag er usosialt og fornybarfiendtlig, og ber Stortinget gjøre store forandringer før det vedtas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse