JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT støtter streikende finske kolleger

1.000 elektrikere i flere store finske industriselskap gikk ut i streik onsdag etter at arbeidsgiverne avslo å forlenge den eksisterende tariffavtalen. EL og IT Forbundet støtter streiken.

knut.viggen@lomedia.no

– Vi støtter våre finske kolleger. De streiker for et helt grunnleggende krav, nemlig retten til egen tariffavtale, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Det er EL og ITs finske søsterforbund, Säkhöliitto, som gjennomfører streiken blant sine medlemmer. Streiken vil i første omgang vare til 8. november. I tillegg til de 1.000 som er tatt ut, vil også hundrevis av andre finske elektroarbeidere i industrien nekte å jobbe overtid i denne perioden.

Rammer eksportindustri

Streiken rammer flere finske industriselskap som Caverion, Konecranes, Kone, Outokumpu, Boliden, SSAB, Archtec, Meyer, Ovako og Valmet Automotive. Totalt omfattes 16 større eksportindustriselskap, alle medlemmer av samme arbeidsgiverforening.

Ifølge det finske elektrikerforbundet er årsaken til streiken at en av arbeidsgiverorganisasjonene har nektet å forhandle om forlengelse av den eksisterende kollektivavtalen, som gikk ut nå ved månedsskiftet. Arbeidsgiverne vil i stedet inkludere elektroarbeiderne i en stor kollektivavtale som omfatter flere andre yrkesgrupper. En annen arbeidsgiverorganisasjon i den finske industrien har sagt at de ikke vil foreta noen endringer i eksisterende vilkår for elektroarbeidere.

Det finske elektrikerforbundet frykter fallende lønninger og minner om at de har forhandlet egne kollektivavtaler i industrien de siste 50 år.

Vanskelig mekling

Den finske riksmekleren, Minna Hella, er trukket inn i striden mellom elektrikerforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen. Hun sier dette er en konflikt som handler om prinsipper og at den derfor er vanskelig å løse gjennom mekling.

Hvis partene ikke kommer til enighet innen 8. november vil det komme en ny streik fra 10. november til 27. november. Den vil omfatte alle 2.500 elektroarbeidere i industrien.

Sympatistreiker vil kunne omfatte 700 finske LO-medlemmer som jobber i papir- og tømmerindustrien. I tillegg vil overtidsnekten blant alle elektroarbeiderne fortsette.

Fagforbundet som organiserer eksperter og arbeidsledere i industrien har uttalt at deres medlemmer bare vil utføre eget arbeid under streiken. De understreker at alt elektroarbeid må være lisensiert og at jobbsikkerhetsbestemmelser knyttet til elektroarbeid er strenge.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse