JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye fylkesmenn:

Else-May Botten blir ny fylkesmann i Møre og Romsdal

Helseminister Bent Høie blir ny fylkesmann i Rogaland og Tom Cato Karlsen i Nordland.
Elsa May Botten, her sammen med LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

Elsa May Botten, her sammen med LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

Utnevnelsene ble gjort av Kongen i statsråd fredag.

Else-May Botten (45) har solid LO-bakgrunn. Hun var ungdomssekretær for LO Møre og Romsdal fra 1999 til 2006. Deretter var hun LOs distriktssekretær i fylket fram til 2009. I samme periode var hun også leder og nestleder for Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF) Møre og Romsdal.

Siden 2009 har hun vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og fra 2013 har hun vært medlem i partiets sentralstyre. Hun har i to perioder vært medlem i Stortingets næringskomite og er i dag medlem i energi- og miljøkomiteen.

Da hun søkte stillingen, sa hun at hun ser på fylkesmannsjobben som spennende og utfordrende, og understrekte at hun etter 20 års arbeid med Møre og Romsdal kjenner fylket godt.

– Min søknad er bygd på en mulighet til å bruke min erfaring og kompetanse i en viktig jobb her hjemme, ikke et signal om at jeg ikke ønsker å gjøre en innsats i politikken nasjonalt fremover, sa Botten til NTB.

Ap frykter for det norske karboneventyret og 22.000 nye arbeidsplasser

Både Botten og Høie er i dag innvalgt på Stortinget, for henholdsvis Ap og Høyre, fram til 2021. De vil derfor tidligst tiltre når denne perioden går ut.

Høie har vært helseminister siden 2013 og har sittet nærmere 20 år på Stotinget. Han begrunner valget av ny posisjon med at det er på tide å slippe andre til. Han konkurrerte om jobben med blant andre tidligere regjeringskollega Solveig Horne.

I Nordland er stillingen som fylkesmann ledig fra 1. januar neste år, og Tom Cato Karlsen tiltrer trolig allerede da. 44-åringen er overlege og Frp-politiker, og har tidligere vært statssekretær for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i perioden 2014-2017. I tre år var han også varaordfører i Bodø kommune.

Fylkesmannen er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp det Stortinget og regjeringen bestemmer. Fylkesmannen er dessuten et bindeledd mellom kommunene og staten.

Annonse
Annonse