JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs sommerpatrulje:

Bedrifter som ansetter fast kan bli straffet med faktura på opptil 10.000 kroner. LO-lederen advarer mot ny app

Før stilte arbeidssøkende seg i kø på «dagsen» og håpet på et skift. Nå gjør appen Staffers akkurat det samme med utelivet, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen. Han er sterkt kritisk til appen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Leif Martin Kirknes

eline@lomedia.no

Appen Staffers formidler vakter på kafeer, restauranter og puber i Oslos og Vestfolds uteliv, slik at velrenommerte restauranter og utesteder får til gang på personale, vakt for vakt. Folk som ønsker å få vakter formidlet gjennom appen legger inn en profil, med arbeidserfaring og bilder – og helst en liten video. Når de er godkjent, kan de booke seg på enkeltvakter.

Gründerne bak appen ser seg selv som formidlere, og tar ikke noe arbeidsgiveransvar for dem som tar jobber gjennom Staffers. Nylig gikk Fellesforbundets ungdom hardt ut mot appen, som betegnes som utelivets svar på Uber. Nå får ungdommene støtte av LO-lederen.

Les mer om hvordan Staffers fungerer og hva gründerne mener om kritikken

LO-lederen: – For drøyt

– Dette er rett og slett drøyt. Appen frister bedrifter med at de kan slippe forpliktelsene en ordentlig ansettelse fører med seg, sier Hans Christian Gabrielsen.

Han peker på at de som tar jobber gjennom Staffers ikke har noen som helst sikkerhet for inntekt, ettersom de får ett og ett skift. Likheten er stor med det som før kaltes dagsen, der folk stilte seg i kø om morgenen og håpet å bli tildelt et dagsverk.

– Jobber man gjennom Staffers vil man alltid være usikker. Har de jobb etter lunsj? Hva når man blir syk? Pensjon er helt urealistisk og feriepengene vil komme klattvis og uforutsigbart. Vi kan ikke akseptere dette, sier LO-lederen.

Sommerpatruljen starter

Han er bekymra for følgene for utelivsbransjen, som allerede er preget av deltid og midlertidighet.

Gabrielsen håper at LOs sommerpatrulje som starter mandag 24. juni kan nå ut til ungdommer som er usikre på rettighetene sine før sommerjobbseseongen starter.

– Et av målene med patruljen er å formidle til unge arbeidstakere hva de skal forvente av en arbeidsgiver, sier Gabrielsen.

Bemanningsbyrå i praksis

Fellesforbundets ungdom er svært bekymret for at «Uber»-trenden sprer seg til utelivet.

– Staffers er i bunn og grunn et bemanningsbyrå uten ansatte. De kaller seg en formidlingsplattform som «kobler sammen bedrifter og riktig kompetanse» og skryter veldig av fleksibiliteten dette gir. Men her er det en fleksibilitet som er på arbeidsgivers prinsipper, sier ungdomssekretær Lene Myhrvold i Fellesforbundet.

Appens logikk er at arbeidstakere booker seg inn på et og et ledig skift som de finner i appen, lagt ut av bedrifter med bemanningsbehov. Der står skiftets lengde og betalingen man vil få. For bedriftene kommer det et tillegg på 18 prosent av timelønna, et mellomlegg som går til eierne av Staffers-appen.

Gebyr for ansettelse

I tillegg til å ta en provisjon på 18 prosent av lønna, har Staffers en regel om at bedrifter som velger å ansette en «Staffer» selv, utenfor plattformen, vil bli fakturert 2500 kroner. Dersom bedriften ikke rapporterer at de har ansatt direkte, blir straffen en faktura på 10.000 kroner. Staffers tar heller ikke ansvar for eventuelle problemer ansatte får med manglende lønnsutbetaling.

– Det er jo ganske drøyt. Appen frister i utgangspunktet med å slippe forpliktelsene en ordentlig ansettelse fører med seg, men her er det også straff for å gi ryddige forhold, sier Myhrvold.

Ingen sykepenger

Appen gir ingen sikkerhet for forutsigbar lønn, ingen sykepenger og trolig ingen pensjonsopptjening. Feriepenger er overlatt til alle de ulike aktørene som bruker appen, og blir derfor også usikker, mener Fellesforbundet.

Annonse
Annonse