JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om at arbeidslivskriminalitet er et stort samfunnsproblem

Da de to største partene i arbeidslivet, LO og NHO, i dag orienterte stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet om hva de mener bør gjøres i kampen mot arbeidslivskriminalitet, viste det seg nok en gang at enigheten er stor.
ENIGHET. PÅ ordplanet er Gerd Kristiansen i LO, Dag Terje Andersen (Ap) på Stortinget og NHO-direktør Kristin Skogen Lund enige i at kampen mot arbeidslivskriminalitet er et problem det haster med å få en kontroll over. Men hva med enigheten når ord gjøres til handling?

ENIGHET. PÅ ordplanet er Gerd Kristiansen i LO, Dag Terje Andersen (Ap) på Stortinget og NHO-direktør Kristin Skogen Lund enige i at kampen mot arbeidslivskriminalitet er et problem det haster med å få en kontroll over. Men hva med enigheten når ord gjøres til handling?

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Så vel Jonas Gahr Støre som Anette Trettebergstuen, Knut Storberget og Dag Terje Andersen fikk i dag høre hva LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener om hvordan arbeidslivskriminaliteten skal bekjempes. For det er alle enige om: Arbeidslivskriminalitet er uakseptabelt.

– Møtet hadde to formål. For det første ønsket vi oss en oversikt over problemkomplekset, og for andre ønsket vi å kartlegge på hvilke områder arbeidslivspartene er enige. NHO og LO er sammen viktige brikker i kampen mot arbeidslivskriminaliteten, sier Dag Terje Andersen, Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsmann.

Bedre tilsyn og holdninger

At dette er et alvorlig problem både for arbeidslivet og samfunnet generelt, råder det full enighet om. Når det gjelder virkemidlene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, holder partene fortsatt noen av kortene tett inntil brystet. LO har riktig nok lansert sine sju tiltak i et brev til regjeringen – nå er diskusjonen om hva partene og politikerne fra ulike leirer kan enes om påbegynt.

– Vi er enige om at dette er et stort og alvorlig problem og enige om noen virkemidler, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund og fortsetter:

– Vi må samordne tilsynsapparatet bedre for å få bukt med den underskogen av kriminalitet som i dag eksisterer. Dessuten er holdninger viktig. For det er jo også noen som kjøper svarte tjenester. Og jeg minner om at vi har hatt vellykkede holdningskampanjer tidligere. Så trenger vi et strengere strafferegime, sier Skogen Lund. Og antyder også at det kan bli aktuelt å gå inn med bransjevise virkemidler.

Høynet bevissthet

Bransjevise virkemidler er LO ikke så hundreprosent klare for.

– Om vi i stor skala skal gå inn bransjevis, må vi først diskutere. Vi har etablert en del bransjeprogrammer. Det er bra. Men vi må være forsiktige så vi ikke sprer oss altfor mye. Samarbeidsorgan er viktig, for eksempel det samarbeidet vi har utviklet mot svart økonomi, sier Kristiansen.

Andersen påpeker at hans parti allerede har foreslått en del tiltak, men han er også opptatt av at bevisstheten hos befolkningen må økes på dette feltet. Og ikke bare hos folk flest, men også hos de som utlyser anbud. Skadevirkningene må synliggjøres.

– Dette handler i stor grad om en bevissthetsøkning, sier han.

Arbeidstilsynet

Et tilsynsorgan som er sentralt i kampen mot arbeidslivskriminalitet er Arbeidstilsynet.

– Arbeidstilsynet var ikke tema på møtet, men den rødgrønne regjeringen styrket Arbeidstilsynet. Det var nødvendig. Arbeiderpartiet er fortsatt for å styrke Arbeidstilsynet, sier Dag Terje Andersen til FriFagbevegelse.

– For oss er det et dilemma der ytterligere kontroll synes nødvendig samtidig som vi ikke må miste vår konkurransekraft. Derfor blir det viktig å målrette tilsyn og tiltak, sier Kristin Skogen Lund. For alle er jo ikke skurker, mener hun.

Tillitsvalgtes viktige rolle

– Hva kan tillitsvalgte i fagbevegelsen gjør for å bekjempe arbeidskriminalitet, Gerd Kristiansen?

– De tillitsvalgte i fagbevegelsen gjør allerede mye bra på dette feltet, men kan sikkert bli enda bedre til å samarbeide med Arbeidstilsynet for å avdekke denne ulovlige virksomheten, sier hun til FriFagbevegelse.

De tillitsvalgte i fagbevegelsen gjør allerede mye bra på dette feltet.

Gerd Kristiansen, LO-leder

Annonse
Annonse