JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i lønnsoppgjøret mellom HK og arbeidsgiverne i fagbevegelsen

Handel og Kontor i Norge og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening kom seg tilbake til forhandlingsbordet etter krøll i første forsøk.
TILBAKE TIL FORHANDLINGSBORDET: HK og AAF klarte å bli enige i årets lønnsoppgjør etter en litt ruskete start. Fra venstre: Raymond Alstad (LO), Bjørn Mietinen (HK), og Bodil Andersen (HK). AAF-direktør Astrid Driva Rødsand med ryggen til.

TILBAKE TIL FORHANDLINGSBORDET: HK og AAF klarte å bli enige i årets lønnsoppgjør etter en litt ruskete start. Fra venstre: Raymond Alstad (LO), Bjørn Mietinen (HK), og Bodil Andersen (HK). AAF-direktør Astrid Driva Rødsand med ryggen til.

Ina Pettersen Jevne

lene.svenning@lomedia.no

De ansatte i LO, LO-forbundene og andre foretak i arbeiderbevegelsen får 2,98 prosent lønnsøkning fra 1. mai. Det er resultatet etter forhandlinger mellom Handel og Kontor i Norge (HK) og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF). Partene signerte protokollen torsdag i forrige uke.

– Vi er fornøyde med at vi kom til enighet, og er rimelig godt fornøyd med resultatet, sier Bjørn Mietinen, nestleder i HK.

Astrid Driva Rødsand, direktør i AAF, er også fornøyd.

– Vi synes det har blitt et godt oppgjør, etter flere moderate år, og resultatet er innenfor ramma for de andre oppgjørene i år. Vi er glad for at vi landet oppgjøret før jul, sier hun.

Pause i forhandlingene?

Forhandlingene startet imidlertid ikke like bra. Da HK og AAF møttes første gang 7. oktober, forlot arbeidsgiverne forhandlingsbordet i det HK trodde var en pause. HK ble svært overrasket. «Nå forventer vi en snarlig tilbakemelding fra AAF på vårt krav. Hvis ikke må vi tolke dette som et brudd i forhandlingene fra AAF sin side», skrev HK i en melding til sine medlemmer i arbeiderbevegelsen samme kveld.

Den framstillinga synes arbeidsgiverne var useriøs, skrev de til sine medlemmer, og mente at partene var enige om at forhandlingene skulle gå over flere dager. Dette var bare en pause.

– Skjevt ut

HK og AAF klarte altså å komme seg tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi kom litt skjevt ut i selve forhandlingene, men vi snakket sammen og satte oss ned igjen. Tonen mellom partene er grei, vi er voksne folk, sier HK-nestleder Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

AAF-direktør Astrid Driva Rødsand vil ikke si så mye om hva som har foregått mellom partene i forhandlingslokalene.

– Vi er gode venner. Tonen var bra på slutten. Det ligger i tariffoppgjørenes natur at partene skal jobbe for sine medlemmers interesser, sier hun.

p

Flytte dato?

Dette oppgjøret er et såkalt mellomoppgjør. Det innebærer at det bare forhandles om lønn, og at resultatet ikke sendes ut til uravstemning.

HK og AAF har blitt enige om å sette ned et utvalg som skal vurdere og beregne konsekvensene av å flytte tariffavtalens virkningspunkt fra 1. mai til 1. januar. Utvalget skal gi sine anbefalinger innen utgangen av august 2020.

Annonse
Annonse