JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny korona-lov:

Enighet om ny kriselov på Stortinget

Stortinget er enige om innholdet i den nye kriseloven. Den skal vare i en måned.
SAMSTEMT STORTING: Stortinget er nå enige om det konkrete innholdet i den nye kriseloven. Den gjør at regjeringen raskt kan iverksette tiltak uten å gå gjennom Stortinget.

SAMSTEMT STORTING: Stortinget er nå enige om det konkrete innholdet i den nye kriseloven. Den gjør at regjeringen raskt kan iverksette tiltak uten å gå gjennom Stortinget.

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lovforslaget til regjeringen gjør det mulig for regjeringen å iverksette store tiltak uten å gå til Stortinget.

– Vi behandler i dag en ekstraordinær lov. Den er nødvendig fordi landet er i en krisesituasjon. Hjulene i samfunnet skal gå rundt, sier Jonas Gahr Støre. Ap-lederen er saksordfører for behandlingen av regjeringens kriselov.

Kun i unntakstilfeller

Loven kan kun benyttes når Stortinget ikke kan håndtere saken.

– Dette er ikke en generell fullmakt, men er rammet inn, sa Støre.

Koronaloven gjelder i én måned og er begrenset til å omfatte de lovene regjeringen mener det haster mest å endre.

p

Forskrifter skal kunngjøres umiddelbart i Stortinget og gjelder ikke dersom en tredel av Stortinget ikke gir sin støtte.

Loven kan bare brukes dersom endringene som trengs, haster så mye at det ikke er mulig med vanlig saksbehandling.

–Radikalt

– Det som nå vedtas, er en radikalt forandret lov som sikrer Stortinget løpende kontroll, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det normale skal være lovbehandling i Stortinget. Loven som vedtas, er en sikkerhetsventil, understreker han.

p

Det presiseres også at domstolene skal kunne prøve lovligheten av vedtakene som blir gjort, samt at partene i arbeidslivet skal involveres i alle spørsmål som har med arbeidslivet å gjøre.

Høyre er glade

Høyre er glade for at flertallet nå er enige om koronaloven.

– Når virksomheter og bedrifter står på konkursens rand, og når enkeltmennesker og familier plutselig står på bar bakke uten inntekt, da må vi ha mulighet til å agere raskt. Det kan vi nå. Det er jeg glad for, sier parlamentarisk nestleder Svein Harberg.

Loven gjør det mulig å sikre blant annet at folk får utbetalt stønaden fra Nav som de har krav på, og at kommuner skal kunne ta beslutninger raskt og opprettholde tjenestetilbud, sier han.

Annonse
Annonse