JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje og gass

Equinor utsetter beslutning om Wisting-prosjektet

Equinor og partnerne i Wisting-prosjektet i Barentshavet utsetter investeringsbeslutningen som var planlagt i desember 2022. LO-forbundet Industri Energi er svært skuffet.
Wisting er det eneste selvstendige feltutviklingsprosjektet i nord.

Wisting er det eneste selvstendige feltutviklingsprosjektet i nord.

Illustrasjon: Arne Reidar Mortensen/ Equinor ASA

tonje@lomedia.no

– Arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026, skriver Equinor i en pressemelding.

Det er økte kostnader som er årsaken til beslutningen om å utsette arbeidet med å utvikle det selskapene beskriver som et teknisk og miljømessig forsvarlig Wisting-prosjekt som kan produsere sikkert i Barentshavet.

– En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt, skriver Equinor.

12 000 arbeidsplasser

Utbyggingsfasen var ventet å gi 12 000 arbeidsplasser direkte. Drift ville feltet gitt et betydelig antall arbeidsplasser i nordområdene. Det er blant årsakene til at Industri Energi leder Frode Alfheim er svært skuffet.

– Dette er et viktig prosjekt for å videreutvikle norsk sokkel og skape vekst og nye attraktive arbeidsplasser i nord. Vi forventer at dette er en utsettelse, ikke en skrinlegging av Wisting. Equinor må sikre at det fortsatt jobbes aktivt med prosjektet, med fortsatt med mål om at det skal bli gjennomført, sier Alfheim i en pressemelding.

Wisting i Barentshavet er det nordligste oljefeltet på norsk sokkel, og det er en viktig del av videreutviklingen av Barentshavet som petroleumsprovins, ifølge forbundet.

Med dette utsettes det eneste selvstendige feltutviklingsprosjektet i nord nå utsettes. Det var ventet at partnerne i prosjektet skulle levere plan for utbygging og drift innen utgangen av året, for å dra fordel av oljepakken.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er skuffet over at investeringsbeslutningen utsettes. Han mener det er viktig at prosjektet bygges ut.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er skuffet over at investeringsbeslutningen utsettes. Han mener det er viktig at prosjektet bygges ut.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Kostnadsvekst og usikkerhet

Den norske olje- og gassgiganten fastslår at det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet.

– Basert på en totalvurdering velger vi å utsette investeringsbeslutningen, sier konserndirektør Geir Tungesvik for Prosjekter, boring og anskaffelser.

Oppdatert investeringsestimat for Wisting-prosjektet er på 104 milliarder kroner.

Tungesvik peker på at global inflasjon og utfordringer i energimarkedene som følge av krigen i Ukraina, skaper kapasitetsutfordringer og flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører. Dessuten har leveransetidene fra verftene og utstyrsleverandørene økt.

– Mange har jobbet hardt for å realisere Wisting i henhold til planen, og beslutningen er krevende. Men i dagens leverandørmarked er det riktig å utsette en investeringsbeslutning for å sikre en økonomisk forsvarlig utbygging og robusthet i gjennomføringen av prosjektet. Når presset i leverandørmarkedet avtar, vil Wisting-prosjektet kunne gjennomføres på en god måte, sier han.

Kart: Equinor

Frp: forståelse

Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er synd at beslutningen utsettes, men at de har forståelse for at Equinor må gå noen ekstra runder i den spesielle situasjonen vi står i med høye priser.

– Vi er likevel glade for at Equinor er helt tydelige på at de er fast bestemt på å gjennomføre utbyggingen. Det er viktig for å sikre langsiktig produksjon i Norges viktigste næring og at Norge skal konkurrere langt inn i fremtiden om å produsere mest mulig av oljen verden trenger på en mest mulig miljøvennlig måte, sier Hun.

– Selv om det ikke har noe med denne beslutningen å gjøre, så ser vi en økende usikkerhet i oljenæringen som følge av regjeringens uklare signaler og partier som vil oljenæringen til livs gis mer makt og innflytelse, sier Listhaug videre.

Klimabombe

Hos Rødt er imidlertid tonen en annen. Partiet ser på utsettelsen som klok.

– Det er klokt ettersom Wisting både vil føre til store klimagassutslipp og nedbygging av natur med elektrifisering fra land. Det er et hull i hodet-prosjekt på alle måter, som bør legges dødt på lang sikt også, sier Sofie Marhaug som er 2. nestleder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Denne utsettelsen gjør at Wisting-prosjektet ikke lenger omfattes av oljeskattepakka som Stortinget vedtok under pandemien. Da er hele prosjektet totalt ulønnsomt og noe Norge etter all sannsynlighet kommer til å tape penger på, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV.

– En gledens dag

Bellona-leder Frederic Hauge kaller det en gledens dag og peker ikke minst på konsekvensene prosjektet har for klimaet.

– Wistingfeltet er både i konflikt med sentrale klimamål og ville ha truet store naturverdier. Likevel er det mest alvorlige de geologiske forholdene som er det mest alvorlige da det er en svært tynn og ustabil geologi som medfører stor risiko. Bellona har tidligere advart om at dette vil fordyre prosjektet i forhold til hva Equinor har lagt til grunn, sier Hauge.

Annonse
Annonse