JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er ikke med på korstoget mot Røkke

Tillitsvalgte på LOs fylkeskonferanse i Finnmark vil ikke være med på utskjellingen av Røkke og Norway Seafoods. – Jeg er ikke med på noe korstog mot Kjell Inge Røkke, sier Bjørn Johansen, LOs distriktssekretær i Finnmark.
Bjørn Johansen, LO-sekretær i Finnmark, er ikke med på hetsen mot Røkke og Norway Seafoods. Han synes det er trist at 600 ansatte må gå på jobb hver dag og bli minnet på at eieren er en pirat.

Bjørn Johansen, LO-sekretær i Finnmark, er ikke med på hetsen mot Røkke og Norway Seafoods. Han synes det er trist at 600 ansatte må gå på jobb hver dag og bli minnet på at eieren er en pirat.

Finnmarken/Kjetil Magne Sørenes

jo.hestnes@lomedia.no

Lokale tillitsvalgte fra alle LO-forbund var onsdag og torsdag denne uka samlet til fylkeskonferanse for Finnmark i Kirkenes. De har et annet syn på Norway Seafoods og eieren Kjell Inge Røkke enn det som har framkommet i media og fra Kystaksjonen.

– Røkke har kun hånd om 10 prosent av torskekvoten, hva med de resterende 90 prosent. Derfor blir det helt feil å angripe kun én aktør, sier distriktssekretæren, og fortsetter: – 600 går på på jobb hver dag på fabrikkene til Norway Seafoods, og blir minnet på at hovedeieren er en pirtat. Det må være trasig.

Storsatsing

Johansen legger vekt på at aktiviteten vil bli opprettholdt i sju av åtte kommuner. I tillegg vil Norway Seafoods investere i mellom 150 og 200 millioner kroner. Og det ble heller ikke den katastrofen mange spådde. Riktignok blir anlegget i Mehamn nedlagt og anlegget i Rypefjord blir halvert, men det kunne altså gått langt verre. I verste fall kunne bare to av elleve anlegg i Nord-Norge blitt igjen.

– Det provoserer meg at ikke en kjeft har vært opptatt av hva de lokale tillitsvalgte har ment. De representerer tross alt 600 ansatte, og har gjort en kjempejobb. De har vært med på å legge til rette for helårlige arbeidsplasser, og det fortjener de ros for.

Johansen mener at idéen bak Kystaksjonen er god, og synes det er kjempebra at fokus blir satt på utfordringene i fiskeindustrien, men han vil altså ikke være med på den utskjellingen som nå foregår. Han tenker med gru på hva alternativet til Norway Seafoods er.

– Jeg er livredd for hva som vil skje om Røkke og Norway Seafoods trekker seg ut. Hva sitter vi igjen med da?

Må ha lønnsomhet

– Også fiskeindustrien må være lønnsom. Vi er opptatt av å diskutere rammevilkår. Her på konferansen har vi hatt en god debatt om leveringsplikt, aktivitetsplikt og tilbudsplikt. Vi ønsker rett og slett å sette fokus på hva som må til for å skape lønnsomme og trygge arbeidsplasser.

Tom Olav Johansen er hovedtillitsvalgt i NNN på Hammerfest-anlegget. Han kan ikke se hva de tillitsvalgte kunne gjort annerledes.

– Utgangspunktet var jo så mye verre, for da skulle hele anlegget her bort. Nå har vi tross alt vært med på å berge 45 arbeidsplasser, selv om det er trasig for de 55 som mister jobben, sier han.

Hvem kan overta?

– Vi ble nemlig forelagt tall fra Norway Seafoods som viste at vi var nødt til å begynne og tjene penger. Om ikke selskapet snart tok grep, ville vi vært konkurs i løpet av året. Men det er ikke akkurat morsomt å være ansatt i et selskap med Norges mest utskjelte eier, men hva er alternativet? Det tenker ikke de mest hardnakka kritikerne på, sier Johansen, og fortsetter:

– Det blir helt feil å sende Røkke ut av Finnmark og legge igjen kvoten på kaia. Hvem banker vel på døra for å overta anleggene til Norway Seafoods? Jeg håper virkelig noen vil overta i Mehamn, men folk står ikke akkurat i kø for å gå inn, sier Johansen, og minner om hva Røkke lovte da han overtok i Hammerfest:

– Han ga oss sju år, etter det måtte han begynne å tjene penger.

John Ove Aspnes jobber også på Hammerfest-anlegget. Han er tillitsvalgt i FLT og sitter i arbeidsutvalget til de tillitsvalgte og er medlem i konsernstyret. Han er glad for at de tillitsvagte fikk mulighet til å legge fram sitt syn på fylkeskonferansen, og kanskje fikk noen et litt annet syn enn den svart/hvittholdningen som preger media og lokalpolitikere.

Stolt over jobben

Aspnes er helt klar på de tillitsvalgtes rolle:

– Hadde ikke vi engasjert oss så kraftig, ville vi aldri fått dette resultatet. Jeg står for det jeg har gjort og er stolt over det. Da er det tøft å få slengt i trynet av politikere at jeg er kjøpt og betalt av eieren. Vi har hele tida lagt vekt på en ryddig prosess og at vi som tillitsvalgte skulle ha innflytelse. Det mener jeg vi har klart.

Aspnes minner om at i 1972 var det 100 filétbedrifter. I dag er det kun 10 igjen.

– En skulle tro at alle er blitt lagt ned av ett selskap. Jeg reagerer på at når det diskuteres fiskeripolitikk, er det ett selskap som får all juling. Neergård for eksempel med sine åtte trålere, har ikke levert ett gram der de skulle, men det er det ikke ett pip om. Du må være ganske hardhuda for å gå inn i denne næringa, og det bekymrer oss, sier Aspnes.

Roser de tillitsvalgte

Forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen finner grunn til å rose de tillitsvalgte:

– Jeg vil gi honnør til de tillitsvalgte for solid og grundig jobb. Samtidig tar jeg avstand fra hetsen mot selskapet. Språkbruken fra enkelte er forkastelig og representerer et lavmål jeg ikke kan være med på. Jeg vil bare minne om at Norway Seafoods er et av svært få selskap som driver fiskeindustri i Nord-Norge.

Annonse
Annonse