JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eriksson vil ta makt fra LO

Arbeidsminister Robert Eriksson offentliggjør nå at han vil fjerne makta over arbeidstida fra LO og forbundene.
Arbeidsminister Robert Eriksson vil gi arbeidsgiverne og de lokale tillitsvalgte mer ansvar for arbeidstidsordninger.

Arbeidsminister Robert Eriksson vil gi arbeidsgiverne og de lokale tillitsvalgte mer ansvar for arbeidstidsordninger.

Eirik Dahl Viggen

frode@lomedia.no

Robert Eriksson har bestemt seg: Fagbevegelsen skal ikke lenger få bestemme over de lengste skift- og turnusordningene. I dag har fagbevegelsen sterk innflytelse over de lengste og mest usunne arbeidstidsordningene, og kan godkjenne unntak fra arbeidsmiljøloven. LO mener dette gir et vern mot helsefarlige skiftordninger.

I et intervju med VG avslører arbeidsminister Robert Eriksson at han snart vil fremmet et lovforslag som vil ta fra LO og andre hovedorganisasjoner denne retten til å stoppe usunne skiftordninger.

Peker på Fauske

I VG-artikkelen peker Robert Eriksson på enkelteksempler der de ansatte har fått jobbe lange skift, som har resultert i fornøyde ansatte og lavere sjukefravær. Ett av disse eksemplene er Fauske kommune, der en prøver med 14 timers skift i kommunal sektor.

– Vi vil overføre mer makt fra de sentrale fagforeningene til de lokale tillitsvalgte og de ansatte ute på den enkelte arbeidsplass, slik at de selv kan være med på å lage sin egen turnus, sier Erikssson til avisa.

LO-lederen reagerer

LO-leder Gerd Kristiansen er ikke imponert over Erikssons forslag.

LO mener Eriksson er mer opptatt av enkelteksempler han har møtt, i stedet for å se på forskning som viser farene ved for lange arbeidsdager og arbeidsuker.

– Vi har tillit til lokale tillitsvalgte. Men lokale tillitsvalgte sier at de ofte føler seg presset til å godkjenne arbeidstidsordninger som ledelsen vil ha, og at kravet til sentral godkjenning gir de lokale tillitsvalgte større trygghet i dialogen med arbeidsgiver, sier hun til VG.

Annonse
Annonse