JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg mener media gir feil bilde av oppslutningen om EØS-avtalen: – Det høres nesten ut som hele folket er mot

Statsminister Erna Solberg liker ikke EØS-opprøret - uansett hvor det kommer fra.
Erna Solberg liker ikke EØS-opprøret - om det er i regjeringen, eller om det er fagbevegelsen.

Erna Solberg liker ikke EØS-opprøret - om det er i regjeringen, eller om det er fagbevegelsen.

Helge Rønning Birkelund

– Ifølge mediebildet er alle mot norsk tilslutning til EØS-avtalen. Det høres nesten ut som jeg er den eneste som er for EØS-avtalen og at hele folket er mot. Slik er det ikke, sa statsminister Erna Solberg til den store Unio-konferansen på Sundvollen fredag.

Hun utdyper overfor FriFagbevegelse:

– Det er faktisk 60 prosent som er for EØS-avtalen, ifølge Klassekampen. Det er ikke alltid jeg bruker Klassekampen som bevis, poengterer hun, før hun fortsetter:

– Det er den høyeste oppslutningen for EØS på 15 år. Slik er bildet i Europa også. Støtten til EU er for øyeblikkelig større enn på mange år. Mye av det skyldes utviklingen i USA med Donald Trump og Brexit, la hun til på konferansen.

Tema for konferansen er «Demokrati eller democrazy». Statsministeren, som for anledningen hadde disset Kongen (droppet statsråd, red. anm), var innom både fake news og hvordan mediebildene skapes.

Det var i den anledningen hun blant annet var innom mediebildet i forhold til hva som egentlig rører seg i folket.

Frp-politiker åpner for EØS-alternativer

Frykter mest?

– Hva frykter du mest, EØS-opprør på venstresiden eller EØS-opprøret hos regjeringspartner Frp?

– EØS-opprør er ofte preget av enkeltsaker. Da må du se på summen. Det er masse som skjer i EU som vi ikke nødvendigvis vil si bare er i Norges interesse. Men internasjonalt samarbeid er slik at det er summen av interessene som blir det viktige. Av og til gjør de ting som vi ikke har behov for å gjøre, og som er i orden i Norge. Men som er viktig for de andre landene. EØS-tilknytningen er en merverdig, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.

– Noe har fagbevegelsen i Norge vært mot, har europeisk fagbevegelse vært for. For Europa har det betydd en stor forbedring. Mens vi i Norge kanskje har hatt noen avtaler som har gjort det litt vanskeligere i Norge. Det perspektivet ønsker jeg meg i Norge, sier Erna Solberg.

– Men hvilket opprør frykter du mest? Opprør i fagbevegelsen eller hos regjeringspartner Frp?

– Opprør uansett hvor det kommer fra er utfordrende. EØS-avtalen er viktig for rammevilkårene for norsk industri. De er viktige, fordi vi vet at vi kan selge varer og tjenester i vårt aller største marked.

Stortingspartiene skyter ned en ny EØS-utredning

(Saken fortsetter under bildet)

Erna Solberg på talerstolen under Unio-konferansen.

Erna Solberg på talerstolen under Unio-konferansen.

Helge Rønning Birkelund

Moxnes ber Støre oppklare uttalelse om politisk slektskap

Bruker handlingsrommet

– Kunne regjeringen brukt handlingsrommet mer for å hindre skepsisen som har dukket opp?

– Vi har brukt handlingsrommet og vi bruker handlingsrommet i hvordan vi fortolker regelverk. Vi har saker vi ikke har akseptert det ESA har sagt, og vi vinner og taper saker i domstolene knyttet til det. Vi har tatt initiativer på forhånd for å gjøre endringer i arbeidskriminaliteten. Jeg mener vi bruker handlingsrommet godt. Og ikke minst handlingsrommet før regelverk blir vedtatt for å sørge for at våre interesser er med.

EØS-tilknytningen blir i alle fall ikke noe problem for å få en regjeringsavtale med KrF, som er det mest EØS-vennlige partiet av alle.

– Det er selvfølgelig saker som er vanskelige. Det er liksom en grunnleggende tro at vi skal få alt som er godt av EU, men så skal vi si nei til alt som ikke er så bra - selv om det er bra for andre. Internasjonalt samarbeid gir mest over tid,

– Og den blir enda viktigere i en tid hvor oljen og gassen kommer til å bety mindre for norsk utenrikshandel. Rammebetingelsene for andre arbeidsplasser og andre jobber blir enda viktigere. Vi skal bygge ny industri og vi skal bygge en ny type arbeidsplasser. Markedsadgang er helt avgjørende for Norge i framtiden. Det er jo det britene merker. Konsekvensen av Brexit er at investorer ikke satser fordi de er redd for ikke å få markedsadgang, mener Erna Solberg.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen

Annonse
Annonse