JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Espen Barth Eide (Ap) tror koronakrisen kan føre til en ny industrivekst

Koronapandemien kom i veien da Arbeiderpartiet skulle presentere sin nye Nordsjø-plan. Nå er planen bare enda mer høyaktuell.
Espen Barth Eide vil investere i framtida, når regjeringen nå setter inn tiltak i koronakrisen.

Espen Barth Eide vil investere i framtida, når regjeringen nå setter inn tiltak i koronakrisen.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Samtidig med koronavirusets innmarsj har oljeprisen falt kraftig, også på grunn av priskrigen. Det er skapt stor usikkerhet om oljeprisens framtid. Flere analytikere advarer om at den kan bli lav lenge. Derfor varslet Equinor tirsdag kraftig kutt i investeringene framover. Leteaktiviteten blir kraftig redusert.

– Jeg frykter at vi bare har sett begynnelsen. Jeg ser for meg at oljeselskapene vil holde produksjonsaktiviteten i gang, men kutte i mye av leteaktiviteten. Dette er særlig alvorlig for leverandørindustrien. Det setter plutselig vår kommende Nordsjø-plan i et helt annet lys, sier energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, til FriFagbevegelse.

Pengesekken

– Dagens leverandørindustri vil merke både viruset og oljeprisfallet spesielt hardt på kroppen. Samtidig er den industrien vi allerede har som skapt for de planene vi jobber med. Vi slipper å bygge opp en helt ny industri for satsingen på karbonfangst- og lagring, hydrogen, havvind og grønn skipsfart.

p

Kompetansen ligger allerede der. Det ligger et stort potensial for ny verdiskapning i dette, men vi må erkjenne at den ikke vil gi oss den super-profitten som oljen har gitt oss, sier Eide.

De siste ukene har Regjeringen og Stortinget åpnet pengesekken.

– Det er en helt uovertruffen vilje til å bruke penger nå, på grunn av koronakrisen. Dette er helt i tråd med handlingsregelen, som jo nettopp tillater oss å bruke ekstra i dårlige tider. Hovedformålet med krisepakkene er naturligvis å redde dagens jobber. En strategisk bruk av krisepakkene kan føre til at man kommer enda raskere i gang med det man er nødt til å gjøre uansett på litt lengre sikt, mener Eide.

– Nå har man muligheten til for eksempel å fremskynde havvindsatsingen og satse enda tydeligere på karbonfangst- og lagring, poengterer han.

¨

Hånd i hanske

Dagens oljeaktivitet vil ikke ta slutt. Den foregår og vil fortsatt gjøre det fra allerede eksisterende anlegg. Der er investeringen allerede foretatt, og det vil nesten alltid lønne seg å fortsette produksjonen fra utbygde felt.

– Det som vil merkes mest, er reduksjonen vi allerede ser i leteaktiviteten. Og dermed investeringer. Det er også der leverandørindustrien vil merke det, mener Ap-politikeren.

Nordsjø-planen til Arbeiderpartiet, som legges fram om få dager, ble laget før koronaviruset kom. Men passer som hånd i hanske for dagens situasjon, mener Espen Barth Eide.

– Krisen vi er inne i nå kan føre til at vi kan komme enda raskere i gang med planen. Nå kan vi gjøre akutte grep for å redde arbeidsplasser samtidig som vi kan bidra til å fylle ordrebøkene til verftene og i industrien, sier han.

p

– Når vi først bruker så mye penger på tiltak må vi også tenke strategisk og langsiktig. Da kan vi få en klimakur samtidig som vi får en koronakur. Vi slår to fluer i en smekk, mener han.

To tanker samtidig

Eide påpeker at det er snakk om å skjønne hva framtidens verdiskapning vil stå. Og ha to tanker i hodet samtidig.

– Uansett må vi endre oppførsel. Hvis oljeprisen forblir lav over tid vil det være mindre interesse for å lete etter nye felt. Selv folk som ikke måtte bry seg om klimakrisen må erkjenne dette. Verden står nå på trappene av en fornybarrevolusjon, noe vi blant annet ser i EUs Green Deal. Det er et signal ikke norsk næringsliv eller politikere kan ignorere. Når først ting er som de er, må vi bruke denne krisen til å sikre at dagens arbeidsplasser også blir framtidens arbeidsplasser, mener han.

– Vi skal fortsatt den samme veien. Men nå kan vi gå opp løypa mye raskere, sier Espen Barth Eide.

Annonse

Flere saker

Annonse