JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU gir rett å kreve tariffavtale

Europaparlamentet stemte onsdag med stort flertall for tre nye EU-direktiv om offentlige anbud. Det blir tillatt å stille krav om tariffavtale og miljø- og sosiale hensyn i slike anbud.
Norge har i  åresvis ligget i  strid med kontrollorganet ESA om vi kan kreve at selskaper som leverer varer og tjenester til det offentlige følger ILO-konvensjon nr 94. Nå kan EU-parlamentet ha satt sluttstrek for striden.

Norge har i åresvis ligget i strid med kontrollorganet ESA om vi kan kreve at selskaper som leverer varer og tjenester til det offentlige følger ILO-konvensjon nr 94. Nå kan EU-parlamentet ha satt sluttstrek for striden.

nina@lomedia.no

Europaparlamentet vedtok i går bestemmelser som europeisk fagbevegelse lenge har etterlyst. I fjor sommer ble parlamentet og EU-landenes forhandlere enige om foreløpige regler for offentlige anbudsprosesser. For første gangen inneholder reglene nå kontraktsstandarder.

18 prosent av BNP

Verdien av slike offentlige anbud er stor i EU, tilsvarende 18 prosent av BNP.De nye direktivene gjør det mulig å stille krav om miljø og sosiale hensyn når kommuner og statlige myndigheter legger ut anbud på innkjøp av varer og tjenester. Og ikke minst gjelder det retten til å kreve tariffavtale i slike anbudskontrakter.

– De nya kriteriene vil bety en slutt på «den laveste prisens diktatur» og vil sette kvalitet i fokus, forklarte saksordfører Marc Tarabella, belgisk sosialdemokrat.

Regler for underleverandører og striktere bestemmelser angående «unormalt lave anbud» skal motvirke sosial dumping og sikre at arbeidstakeres rettigheter respekteres. Anbudsgivere som ikke oppfyller EUs arbeidsrettslige bestemmelser kan utelukkes fra deltakelse i anbudsprosessen.

Respektere ILO-konvensjoner

De vedtatte direktivene gjør det også mulig å kreve at ILOs kjernekonvensjoner respekteres fullt ut og at gjeldende arbeidsmiljøregler og tariffavtaler som er inngått der jobben utføres, blir fulgt.

Det vil også bli mulig å stille krav på sysselsettingsfremmende tiltak. Nestleder i svensk LO, Ingela Edlund, framholder at offentlige anbud kan brukes for å sikre at ungdommer får en meningsfylt sysselsetting og utdanning.

- Et nøkkelspørsmål

Europeisk Faglig Samorganisasjon (EFS) mener de nye reglene for offentlige anbud vil gi myndighetene mulighet til å sikre at arbeidstakernes rettigheter er ivaretatt. De vil påvirke arbeidsvilkårene for mange tusen mennesker i EU og er et nøkkelspørsmål for EFS og deres tilknyttede organisasjoner. EFS lover å følge godt med hvordan medlemsstatene implementere de nye direktivene i lovverket og hvordan de følges i praksis. Reglene trer i kraft 20 dager etter at de er publisert i EUs offisielle avis. Etter dette datum har medlemsstatene 24 måneder på seg å implementere direktivet.

Regelverket er EØS-relevant og vil berøre Norge. Regjeringen vedtok 2004 i en forskrift om å pålegge statlige etater å følge kravene i ILO-konvensjon 94 som sikrer lønns- og arbeidsvilkår på et vanlig nivå for sammenlignbart arbeid – uavhengig av nasjonalitet. Senere har EFTAs overvåkningsorgan ESA ment at ILO 94 kommer i konflikt med EUs offentlige innkjøpsregler.

De vedtatte EU-bestemmelsene er nærmest en kopi av ILO 94.

Fellesforbundet: Nå må kommunepartiene påvirkes

Fellesforbundets nestleder, Anders Skattkjær, er tilfreds med de nye EU-reglene.

- Dette vil utvilsomt være et godt nytt verktøy i kampen mot sosial dumping, sier han.

Skattkjær minner om at det er kommune- og fylkestingsvalg neste år og ber forbundets tillitsvalgte bruke de nye EU-reglene til å påvirke kommunepartienes arbeid med lokale arbeidsprogram.

Annonse

Flere saker

Annonse

Fellesforbundet: Nå må kommunepartiene påvirkes

Fellesforbundets nestleder, Anders Skattkjær, er tilfreds med de nye EU-reglene.

- Dette vil utvilsomt være et godt nytt verktøy i kampen mot sosial dumping, sier han.

Skattkjær minner om at det er kommune- og fylkestingsvalg neste år og ber forbundets tillitsvalgte bruke de nye EU-reglene til å påvirke kommunepartienes arbeid med lokale arbeidsprogram.