JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU håper å iverksette sin gigantiske redningspakke i juni

Ja fra alle EU-landene til en felles gjeldsordning gir håp om å ta i bruk unionens økonomisk redningsplan denne måneden, opplyser EU-rådet.
Den gigantiske redningsplanene på 750 milliarder euro ble utarbeidet i juli i fjor. Nå har alle de 27 medlemslandene gitt grønt lys til det som blir en felles gjeld.

Den gigantiske redningsplanene på 750 milliarder euro ble utarbeidet i juli i fjor. Nå har alle de 27 medlemslandene gitt grønt lys til det som blir en felles gjeld.

Colourbox.com

– EU er nå i stand til å skaffe den nødvendige finansieringen for den sosiale og økonomiske gjenreisningen i Europa, sier Antonio Costa, statsministeren i Portugal, som for tiden leder rådet.

Den gigantiske redningsplanene på 750 milliarder euro ble utarbeidet i juli i fjor. Planen var imidlertid avhengig av grønt lys fra alle 27 medlemsland før kommisjonen kunne starte lånefinansieringen av planen.

EU-kommisjonen kan nå gå til kapitalmarkedene og låne pengene for å finansiere planen i EU-landenes navn, opplyser Costa.

Aktuelt: LO vil ha på plass et koronasertifikat så raskt som mulig

Det etableres for første gang en felles gjeld for alle medlemslandene. Det blir gjort for å redusere lånekostnadene for de fattigste medlemslandene, et tiltak som i lang tid ble motarbeidet av medlemslandene som regnes som mer nøysomme.

– Regjeringene og nasjonalforsamlingene har utvist solidaritet og en sterk ansvarsfølelse, sier Costa.

– Vi har ikke råd til å kaste bort mer tid. Vi må sikre en rask godkjenning av den første redningsplanen innen slutten av juni, legger han til.

Frankrikes europaminister Clement Beaune sier til avisen Les Echos at EU vil ta kontakt med store internasjonale og europeiske banker fra tirsdag av.

Østerrike og Polen var de siste landene til å vedta den felles gjeldsordningen. Spania og Italia, som begge har vært svært hardt rammet av koronapandemien, er landene som får mest gjennom ordningen. De to landene får nærmere 70 milliarder hver.

Les også: 52 underbetalte sjåfører krever millioner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver. Nå er selskapet tilbake i Norge under nytt navn

Annonse
Annonse