JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU har vedtatt sitt nye arbeidsbyrå. I denne byen skal hovedkontoret ligge

EUs medlemsland har valgt Slovakias hovedstad som hjem for det nye arbeidsbyrået.

Colourbox

tormod@lomedia.no

Torsdag vedtok Rådet, bestående fra en minister fra hvert medlemsland, EUs nye arbeidsmarkedsmyndigheten ELA. Det skal være oppe og gå fra oktober.

Det skjer etter at Bratislava samme dag vant kampen om å bli vertsby for byrået, med 15 av 28 stemmer i EUs ministerråd. I alt fire byer kjempet om få hovedkontoret.

– Regelverket for EUs arbeidsbyrå har blitt vedtatt på rekordtid og jeg er sikker på at flyttingen til Bratislava vil skje like raskt. Arbeidsbyrået vil starte opp i Brussel fra oktober fram til det flytter til vertsbyen sin, sier EU-kommisær for arbeislivet, Marianne Thyssen, i en pressemelding.

p

EUs arbeidsbyrå skal hjelpe EUs medlemsland med håndhevingen av arbeidslivets regler og legge til rette for felles inspeksjoner på tvers av landegrensene. Norge skal i utgangspunktet bli med i den nye myndigheten.

– Fra starten av mitt mandat, har jeg gjort fri bevegelse på arbeidsmarkedet til en prioritet. Fri bevegelse fører til vekst, hjelper selskaper til å finne ferdighetene de trenger og gir alle muligheten til å bruke talentene sine på best mulig måte. Men den må reguleres. Dette krever regler som er rettferdige, tydelige og effektivt iverksatt. EUs arbeidsbyrå er kronjuvelen i dette arbeidet. Det vil støtte fri bevegelse og gi EUs medlemsland verktøyene de trenger for å samarbeide mer effektivt og kjempe mot misbruk, sier Thyssen.

Arbeidsbyrået ble først lansert i den årlige talen til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i 2017. I mars i fjor ble forslaget lagt fram og i februar i år kom EU-parlamentet og Rådet til enighet.

Byrået skal være i full drift fra 2024. Ledelsen og arbeidsprogrammet blir offentliggjort 16. oktober.

Annonse
Annonse