JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og forbundene åpner dørene med en ny satsing:

Fagbevegelsen vil ha med flere og frir til de unge på en helt ny måte

Et besøkssenter for fagbevegelsen er nå på trappene. LO og forbundene ønsker å være relevante i tida vi lever i og åpne dørene til et enda større publikum.
1. mai er en merkedag for fagbevegelsen. I et nytt besøkssenter kan dagens ungdom få øynene opp for denne historiske markeringen.

1. mai er en merkedag for fagbevegelsen. I et nytt besøkssenter kan dagens ungdom få øynene opp for denne historiske markeringen.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

– For å beholde posisjonen som Norges største arbeidstakerorganisasjon, må LO og forbundene hele tiden ha som mål å være aktuelle i tida vi lever og i det vi formidler. Et steg videre i dette arbeidet kan være å åpne oss mer mot publikum. Det gjelder særlig overfor de unge. Derfor er tanken å etablere et senter for både fysiske og digitale besøk, sier Bård Nylund i LO til FriFagbevegelse.

I hjertet av fagbevegelsen

Historiske utstillinger og interaktive læringsprosesser. Samarbeid med forbundene og muligheter for generelle og skreddersydde opplegg. Et sted der skoleelever kan få kunnskap og kompetanse om arbeidslivet. Det er noe av tankene bak LOs opplegg for fagbevegelsenes besøkssenter.

Les også: Sigurd slo med hammeren på et sagblad og utløste et opprør. Her er historien om åttetimersdagen

Planene befinner seg i støpeskjeen, men saken er ferdigbehandlet i LOs sekretariat. Besøkssenterets tilholdssted vil være i hjertet av arbeiderbevegelsen. Nemlig i Folkets Hus i Oslo. Det er håp om at senteret vil åpne en gang i løpet av neste kongressperiode fra 2021 til 2025.

– Å synliggjøre fagbevegelsen som en viktig samfunnsaktør på flere plan enn den klassiske lønns- og klassekampen, vil bidra til å gjøre oss relevante for enda flere, sier Bård Nylund, som er avdelingsleder i LO.

Langsiktig mål med senteret

Denne våren skal LO gjennomføre et forprosjekt for senteret. Her vil det bli utviklet forslag til konsept, faglig innhold, aktiviteter, design, digitale løsninger og formidlings- og opplevelsesløsninger. Det skal ifølge Nylund skje i dialog med LOs forbund og andre relevante aktører.

– Vi har et langsiktig mål med dette senteret. Det er at vi på en engasjerende måte skal bidra til rekruttering og oppslutning rundt et organisert arbeidsliv og rettferdig fordeling. Det gjør vi gjennom å vise LO-forbundene og fagbevegelsens rolle i dagens arbeidsliv og i den norske modellen, sier han.

Den første ideen om et besøkssenter for fagbevegelsen kom i 2018 og 2019. Planene skjøt fart etter en befaring på besøkssentrene til NHO, Stortinget og Norges Bank.

I 2020 har en arbeidsgruppe sett mer konkret på mål og planer for hvordan et besøkssenter kan etableres i regi av fagbevegelsen.

Fagbevegelsens rolle

Både NHO, Kommunenes interesseorganisasjon KS og Norges Bank deltar i et nettverk for å formidle sine tilbud rettet mot videregående skoler og universiteter.

– LO har en naturlig plass i dette nettverket. Vi ønsker å gi lærdom om vår samfunnsrolle, sier Nylund, og legger til at LO og forbundene ikke er ukjent med å drive oppsøkende virksomhet. Det skjer i dag i videregående skoler, universiteter og av og til ungdomsskoler.

Les også: Fra blodig kamp til markering på nett – Her er historien om kampdagen 1. mai

– Et besøkssenter vil kunne styrke kommunikasjonen med disse målgruppene, ved siden av å være en ressurs for hele organisasjonen og forbunda med å utvikle gode konsept, sier Bård Nylund.

– Vi ser også dette i sammenheng med undervisningsopplegget om trepartssamarbeidet som er under utvikling i samarbeid med NHO, føyer avdelingslederen i LO til.

Saken fortsetter under bildet.

Bård Nylund i LO er tilhenger av at fagbevegelsen skal åpne seg mer mot publikum generelt og de unge spesielt.

Bård Nylund i LO er tilhenger av at fagbevegelsen skal åpne seg mer mot publikum generelt og de unge spesielt.

Martin Guttormsen Slørdal

Over hele landet

I tillegg til å nå ut til elever og studenter på videregående skoler og universiteter med planlagte besøk, tenker LO også digitalt. Disse løsningene skal kunne benyttes i hele landet.

– Det kan omfatte arrangement, tematisk formidling og opplæring, forklarer Nylund.

Med i vurderingen er også en servicefunksjon. Det vil innebære at ansatte i det planlagte besøkssenteret skal være kompetente til å besvare spørsmål om medlemskap og arbeidsliv.

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark) er informert om arbeidet med besøkssenteret og stiller seg positive til å samarbeide om innholdsproduksjon og formidling, ifølge Bård Nylund.

– Hvis det blir etablert et besøkssenter, kan det også være aktuelt for Arbark å være en del av senteret. Det gir oss en mulighet til å nå ut til et enda større publikum, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse