JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager stenger i protest mot budsjettkutt:

Fagforbundet reagerer på barnehage-info: – Dette er skremselspropaganda

Ansatte i private barnehager kan ikke pålegges avspasering eller å delta i markering mot kutt i pensjonstilskuddet, sier forbundstopp Berit Tevik.
BEROLIGER: Ingen grunn til bekymring for egen pensjon, mener Berit Tevik, leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo

BEROLIGER: Ingen grunn til bekymring for egen pensjon, mener Berit Tevik, leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo

Birgit Dannenberg

ida.wangberg@fagbladet.no

Berit Tevik er leder i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, og forsikrer om at kuttet i pensjonstilskuddet ikke vil ramme de ansattes pensjon.

Arbeidsgiverorganisasjonen for de fleste private barnehager i Norge, PBL, har oppfordret sine medlemsbarnehager til å stenge klokken 14.00 i dag. Aksjonen er en protest mot et foreslått kutt i pensjonstilskuddet til private barnehager.

Nær en milliard for mye tilskudd

Nesten 90 prosent av kostnadene i private barnehager dekkes av offentlige tilskudd, resten av foreldrebetaling. De private barnehagene får en sum per barnehageplass, som er det samme som de kommunale barnehagene bruker per plass.

Siden kommunene har en dyrere pensjonsordning, er kostnadene til pensjon holdt utenom og erstattet av et flatt pensjonstilskudd på 13 prosent av lønnsutgiftene i de kommunale barnehagene.

I 2019 fikk barnehagene samlet sett nesten en milliard kroner mer i pensjonstilskudd enn det de faktisk brukte på pensjon.

Det er derfor både den forrige Høyre-regjeringa og dagens Ap/Sp-regjering har foreslått å kutte i pensjonstilskuddet. Samtidig skal de barnehagene som har høyere pensjonskostnader enn det, få dem dekket.

For barnehager som er en del av et konsern, blir pensjonstilskuddet på ti prosent fra 2022. For enkeltstående barnehager, altså de som ikke er en del av en kjede, kuttes pensjonstilskuddet over tre år, og er først nede i ti prosent fra 2024.

LO vil stramme inn finansieringen av private barnehager

Bekymret for pensjon

Berit Tevik, leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo, som organiserer rundt 900 ansatte i private barnehager i hovedstaden, har fått mange henvendelser fra medlemmer som er bekymret for at kuttet skal gå ut over pensjonen deres.

– Den informasjonen som PBL og barnehagene har sendt ut til foreldre og ansatte, er svært mangelfull. Det er mye som holdes tilbake, blant annet sier de ingenting om at barnehager som har høyere pensjonskostnader enn tilskuddet skal få det dekket. Det er altså ingen grunn til å være bekymret for at kuttet skal gå utover de ansattes pensjon, sier Tevik.

Fagforbundet har forhandlet fram hybridpensjon for ansatte i PBL-barnehager, og den ordningen kan ikke bare endres uten videre.

– Skremselspropaganda

Mange av medlemmene som henvender seg til Tevik er også bekymret for hvordan kuttet kommer til å ramme økonomien i barnehagen de jobber i.

– PBL kjører en form for skremselspropaganda, der de maler opp et bilde av at de ikke kommer til å ha penger til å sette inn vikar eller gå på tur, og at det kommer til å gå utover bemanningen i barnehagen. Men de private barnehagene får like mye penger som de kommunale, her er det snakk om å kutte i et tilskudd som har gitt overfinansiering av de private barnehagene, sier Tevik.

Hun minner om at det ikke er så romslig økonomisk i kommunale barnehager heller.

– Mange kommunale barnehager opplever at de alltid har kniven på strupen når det kommer til økonomi. Særlig i kommuner der det er mange private barnehager. Dersom de bruker mer, utløser det også høyere tilskudd til de private barnehagene, uten at kommunen har kontroll på om pengene går til bedre bemanning eller ren profitt for eierne.

Tevik understreker også at PBL var mot bemanningsnormen da den kom.

– De kommersielle kjedebarnehagene har lenge drevet med lavere bemanning enn i andre barnehager, så at PBL nå er bekymret for at kuttet i pensjonstilskuddet skal gå ut over bemanningen i barnehagene, er litt spesielt, sier hun.

– Uklar informasjon

Tevik får også henvendelser fra ansatte som lurer på om de må delta i markeringer og for eksempel dele ut løpesedler med informasjon fra PBL.

– Selv om PBL skriver på sine egne nettsider at dette er en frivillig aksjon, har arbeidsgiver lagt det fram på en måte som gjør mange usikre.

Beskjeden fra foreningslederen er likevel klar:

– Ansatte kan ikke pålegges avspasering eller å delta i markeringer av ulik art. Man kan bli på jobb som normalt om man ønsker det.

Hun oppfordrer også foreldre til å sette seg grundigere inn i saken enn den informasjonen som kommer fra PBL.

– PBL står fritt til å aksjonere, men jeg vil understreke at det skal være en frivillig aksjon, og at foreldre bør ha mulighet til å la være å delta ved å hente barna sine til normal tid, sier hun.

Fagbladet har etterspurt kommentar fra PBL, men de har ennå ikke svart på våre henvendelser. Saken oppdateres.

Annonse
Annonse