JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet sier nei til EUs energibyrå Acer

LOs største forbund ber Stortinget vente med å si ja til EUs energipakke
Mette Nord

Mette Nord

Øystein Windstad

frode@lomedia.no

Fagforbundet sier et «foreløpig nei» til at Norge skal slutte seg til EUs energipakke, også kalt Acer. Dette skjer samme dag som Fellesforbundet også sier nei til Acer.

Dermed har LOs to største forbund sagt nei til Acer. Fra før har blant andre Industri Energi og EL og IT Forbundet bedt Norge si nei til Acer.

Fellesforbundet sier nei til Acer

Norges handlingsrom

Landsstyret i Fagforbundet peker på at det er dels betydelige motsetninger mellom Norges interesser som energileverandør og EUs medlemsland som store kjøpere av energi.

Fagforbundet er bekymret for at beslutninger tatt av ACER kan begrense Norges handlingsrom i forvaltning av landets vann- og energiressurser. Forbundet mener det knytter seg stor usikkerhet til hvilken betydning tilslutning til Acer vil få i framtida.

Landsstyret skriver at «Ifølge EU-kommisjonen er ACER regnet som den viktigeste byggesteinen i EUs energiunion, og kommisjonen ønsker å gi ACER mer makt.»

EL og IT Forbundet sier nei til Acer og EUs energimarkedspakke

Økende myndighet

Landsstyret frykter Acer vil få økt makt og myndighet i framtida:

Ved en eventuell tilslutning må vi regne med at Norge i framtida må akseptere et ACER med utvidet myndighetsområde, vedtaksmyndighet med simpelt flertall og at Norge ikke har stemmerett.

Les hele uttalelsen fra landsstyret her:

Grunnloven

Fagforbundet mener en eventuell tilslutning til ACER innebærer en vesentlig suverenitetsavståelse og må behandles etter Grunnlovens §115 i Stortinget. Forbundet mener videre at en beslutning om eventuell norsk tilslutning til EUs tredje energipakke, bør utsettes inntil det er mulig å gjøre en helhetlig vurdering av konsekvensene av ACER og den såkalte Vinterpakken sett i sammenheng.

Fagforbundet mener at den store usikkerheten som fortsatt knytter seg til den framtidige utviklingen av ACER og EUs energiunion, taler for et foreløpig nei til tilslutningen til tredje energimarkedspakke.

Grønt lys for å knytte Norge til EUs energiunion

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse