JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaksinering mot koronaviruset:

Fagforbundet vil ikke at helsearbeidere skal stå alene først i vaksinekøen

Kommuner bør få mulighet til å prioritere helsepersonell, men bør også vaksinere andre samfunnskritiske yrkesgrupper, oppfordrer Fagforbund-nestleder Sissel Skoghaug.
SKEPTISK: – Det er ikke sikkert helsearbeidere aleine bør komme først i vaksinekøen, sier Fagforbund-nestleder Sissel Skoghaug.

SKEPTISK: – Det er ikke sikkert helsearbeidere aleine bør komme først i vaksinekøen, sier Fagforbund-nestleder Sissel Skoghaug.

Jan Lillehamre

karin.svendsen@fagbladet.no

– Helsepersonell kommer ikke på jobb hvis bussene står eller barnehagene er stengt, sier Sissel Skoghaug.

Helsemyndighetene er de siste dagene blitt presset hardt for å endre prioriteringene i vaksinekøen mot covid-19. Raymond Johansen taler for å prioritere geografiske områder som er spesielt hardt rammet. Legeforeningen har gjentatt budskapet om at helsearbeidere bør prioriteres.

Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet med bakgrunn som sjukepleier i Tromsø, støtter ikke umiddelbart noen av kravene. Hun synes linja til Folkehelseinstituttet (FHI) virker mer fornuftig. De vil tenke seg om før de kanskje endrer på rekkefølgen i vaksineringa.

– Vi vet ennå ikke om en vaksine hindrer deg i å smitte andre, sier hun.

Hun legger til at det foreløpig også er usikkert i hvilken grad den vaksinen vi har nå, virker på muterte virus.

Covid-utbruddet i Oslo-nabokommunen Nordre Follo, som har ført til omfattende tiltak nasjonalt og lokalt de siste dagene, er av et slikt mutert virus. Varianten antas å ha opprinnelse i Storbritannia. Foreløpige studier skal tyde på at to av vaksinene som nå er i Norge, produsert av selskapene Modena og Pfizer, skal være iallfall delvis effektive også mot denne varianten.

Gjensidig avhengige av hverandre

I stedet for at de nasjonale myndighetene skal endre prioriteringene umiddelbart, mener Fagforbundet at mer bør avgjøres lokalt.

– Kommunene bør få større frihet ut fra lokale forhold og smittetrykk til å sette av mer enn 20 prosent av vaksinedosene til helsepersonell, sier Sissel Skoghaug.

Fra grasrota: – Vaksiner deg eller finn deg ny jobb!

Samtidig oppfordrer hun kommunene til å vurdere raskere vaksinering også av ansatte i andre samfunnskritiske funksjoner.

– Mange tjenester er gjensidig avhengig av hverandre. Heller ikke helsepersonell kommer seg på jobb hvis bussene står eller barnehagene holder stengt, sier hun.

– Vi vet ikke hvor smitten kommer neste gang

Fagforbundet vil ikke på forhånd avvise at områder som er ekstra hardt rammet, blir prioritert høyere enn nå.

– Hvis noen kommuner og sykehus skal prioriteres foran andre, må vi uansett sikre at alle som har fått første dose, også får den neste innenfor anbefalt tid, sier Sissel Skoghaug.

Samtidig gjør hun oppmerksom på dilemmaet som kan oppstå:

– Det tar tid før vaksinen virker. I mellomtida kan smitten bre om seg til nye steder.

Fagforbundet ønsker å bidra

FHI har hittil lyttet til helseforetakene, kommunenes interesseorganisasjon KS og Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund. Fagforbundet har sendt et brev til FHI og sagt seg interessert i å få et ord med i laget.

– Vi organiserer de fleste yrkesgruppene i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. Derfor har vi et bredt kontaktnett og mye kunnskap som er viktig når vi blant annet skal ta stilling til prioritering av vaksinedosene, sier Sissel Skoghaug.

Helsepersonell kommer ikke på jobb hvis bussene står eller barnehagene er stengt.

Sissel Skoghaug

Annonse
Annonse