JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet-leder: – Nå må KrF få drøfte i fred

Fagforbundets leder Mette Nord ønsker ikke å blande seg inn i KrFs veivalg. I Bergen og Trondheim melder forbundets lokale ledere om godt samarbeid med KrF.
SPLITTET: Med utspillet sitt om å samarbeide med Ap og Sp i stedet for Høyre og Frp har Knut Arild Hareide splittet KrF.

SPLITTET: Med utspillet sitt om å samarbeide med Ap og Sp i stedet for Høyre og Frp har Knut Arild Hareide splittet KrF.

Martin Guttormsen Slørdal

hege.bakken@fagforbundet.no / per.flakstad@fagbladet.no

Etter at KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet opp for framtidig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har meningene vært både mange og delte.

Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Ap

Fagforbundet-leder Mette Nord har med interesse merket seg utspillet til KrF-lederen, men er tydelig på at dette er en debatt som KrF må få holde på med i fred.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GI DEM FRED: Mette Nord mener K KrF må få fred til å bli enig med seg selv om veien videre.

GI DEM FRED: Mette Nord mener K KrF må få fred til å bli enig med seg selv om veien videre.

Tri Nguyen Dinh

– Vi har respekt for at KrF nå drøfter dette spørsmålet i eget parti og får rom til å finne ut av hva de ønsker, sier hun.

Resultater for norske arbeidstakere

Nord påpeker samtidig at KrF siden forrige valg har vært med på å sikre flertall for en rekke saker som kommer norske arbeidstakere til gode.

– Vi har det siste året sett at det har nyttet å samarbeide med KrF, slik at viktige områder for norsk arbeidsliv er endret, sier forbundslederen.

Hun viser blant annet til at KrF sammen med de rødgrønne på Stortinget har sørget for å begrense bruken av innleid arbeidskraft fra bemanningsbyråer og å hindre såkalte nulltimerskontrakter. På den samme listen står også økt pappaperm, stans av kommersielle aktører i barnevernet og styrking av den offentlige velferden.

Intern kamp i KrF etter Hareides ja til Støre

Et splittet KrF

Utspillet til KrF-leder Knut Arild Hareide har splittet partiet. KrF-personligheter som Kjell Magne Bondevik sammen med mange stortingsrepresentanter og fylkesledere har støttet partilederen.

Begge nestlederne i partiet, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, er imidlertid uenige.

Diskusjonen går friskt innad i partiet, og det kommer den sannsynligvis til å gjøre helt fram til saken skal opp på et ekstraordinært landsmøte 2. november.

Lysbakken vil forhandle med KrF

Fagforbundet Trondheim: – Fungert bra

Flere steder i landet er Arbeiderpartiet og KrF med i lokale samarbeidsallianser, blant annet i Trondheim og Bergen.

Leder i Fagforbundet Trondheim, Sonia Tangen, har gode erfaringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FUNGERER: Sonia Tangen har stort sett gode erfaringer med KrF i Trondheim.

FUNGERER: Sonia Tangen har stort sett gode erfaringer med KrF i Trondheim.

Privat

– Så langt jeg kjenner til har samarbeidet mellom KrF og Arbeiderpartiet som en del av styringsflertallet i Trondheim fungert bra, sier leder i Fagforbundet Trondheim, Sonia Tangen.

Hun forteller at KrF er et av partiene som står på rett side av det såkalte trondheimsmanifestet, og i den forbindelse blir partiet invitert til samarbeidsmøter med Fagforbundet to ganger i året. På disse møtene har partiets representanter svart greit for seg, ifølge henne.

«Hareide spiller høyt. Her kan det bli vinn eller forsvinn både for ham selv og partiet»

– På linje i arbeidslivspolitikken

Som en del av sentrum-venstre-alliansen som har flertall i Trondheim, har også KrF vært med på å si nei til privatisering og konkurranseutsetting av offentlige tjenester.

– Samtidig er det viktig å understreke at lokalpolitikk og rikspolitikk er to ulike saker. Jeg mener at KrF for eksempel må være tydelig på at de støtter kravet om pensjon fra første krone når saken kommer opp i Stortinget til høsten hvis det skal være aktuelt med et samarbeid i rikspolitikken.

Hun er i utgangspunktet ikke veldig bekymret for at et samarbeid med KrF vil bidra til å trekke Arbeiderpartiet mot sentrum og lenger vekk fra fagbevegelsen.

– Det tror jeg ikke. Vi skal også huske på at mange av sakene som i utgangspunktet skiller Ap og KrF, ikke er fagbevegelsens kjernesaker, mens jeg opplever at de er mye på linje i spørsmål som gjelder arbeidslivspolitikken, sier Sonia Tangen.

Fagforbundet Bergen: – Viktigst å få Høyre og Frp ut av regjeringskontorene

I Bergen har samarbeidet mellom KrF og Arbeiderpartiet blant annet ført til rekommunalisering av tjenester.

– Det viktigste må være å få Høyre og Fremskrittspartiet ut av regjeringskontorene, og der har Knut Arild Hareide min støtte, sier lederen i Fagforbundet Bergen, Sara Bell.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

REGJERINGSSKIFTE: Det viktigste er å få Høyre og Frp ut av regjeringskontorene, og der støtter jeg Hareide fullt ut, mener Sara Bell i Bergen.

REGJERINGSSKIFTE: Det viktigste er å få Høyre og Frp ut av regjeringskontorene, og der støtter jeg Hareide fullt ut, mener Sara Bell i Bergen.

Bjørn A. Grimstad

Hun poengterer at resultatene i Bergen først og fremst et et resultat av det fagligpolitiske samarbeidet mellom Fagforbundet og Arbeiderpartiet.

Hun synes det er spennende at partileder Knut Arild Hareide prøver å trekke partiet sitt mot venstre i politikken.

– Det er også spennende å se at sentrum i norsk politikk nå har oppdaget hvilke saker som skaper engasjement og oppslutning i befolkningen. Dette er jo saker der venstrepartiene har gått foran og vist vei, mener hun.

– For meg er det mest interessant å diskutere politisk samarbeid på grunnlag av valgresultat og standpunkter i konkrete saker. Derfor synes jeg denne debatten kanskje kommer litt tidlig. Samtidig blir det spennende å følge med på hvilke saker og standpunkter som KrF tar med seg inn i eventuelle samarbeidsforhandlinger med Ap og Sp, sier Sara Bell.

Annonse
Annonse