JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet-topp provosert av lederlønningene i Helse-Norge

– De føler at de er viktigere enn alle andre arbeidstakere, sier forbundets nestleder.
VIKTIGERE: – De føler at de er viktigere enn alle andre arbeidstakere, som forholder seg til frontfagets rammer, sier Odd Haldgeir Larsen.

VIKTIGERE: – De føler at de er viktigere enn alle andre arbeidstakere, som forholder seg til frontfagets rammer, sier Odd Haldgeir Larsen.

Monica Schanche (arkivfoto)

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Avsløringer av lukrative lønninger og sluttavtaler for helsetoppene har skapt storm den siste tiden. Fagforbundets nestleder kaller det en ukultur.

– Lederlønningene viser en ukultur. Dette gir uheldige signaler i et helsevesen som preges av kutt og mangel på investeringsmidler, sier nestleder i Fagforbundet Odd Halgeir Larsen, i en SMS til Fagbladet.

Han peker på at økende lederlønninger ikke bare er et problem i helsesektoren, men også andre områder, og da spesielt finansnæringen. Han frykter at rekordhøye lønninger og bonuser til lederne over tid kan virke negativt på lønnsdannelsen som foregår i sentrale oppgjør.

Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor

Blir provosert

I lønnsoppgjørene sørger frontfagsmodellen for at arbeidstakere i alle sektorer har en tilnærmet lik lønnsvekst. Men når en liten gruppe toppsjefer hvert år unner seg litt ekstra, blir Fagforbundets nestleder provosert.

– De føler at de er viktigere enn alle andre arbeidstakere, som forholder seg til frontfagets rammer. At man har tillit til frontfaget er avgjørende for en bærekraftig lønnsdannelse i Norge, sier Larsen.

Dette tjener direktørene i Norges 100 største selskaper

Krever bil og egen coach

I en oversikt VG står bak, kommer det fram at sjefene i helseforetakene har en årslønn på mellom 1,1 til 2,2 millioner kroner. I snitt tjener de 1,7 millioner i året.

I tillegg til dette har mange av direktørene innbringende tilleggsgoder, som gratis internett, månedskort på NSB sin komfort-avdeling og egen «coach». To av direktørene får opp mot 600 000 kroner for å kjøpe bil, ifølge VG.

Men det stopper ikke der. For de fleste av direktørene har også sluttavtaler som gjør at pengene strømmer inn selv etter at de har sluttet i jobben. Ifølge VG har 17 av 28 direktører krav på ett års etterlønn.

– Toppledere på sykehusene må være forberedt på å gå på dagen. Derfor kan de få lønnsavtaler som inneholder en kompensasjon hvis dette skulle skje, men omfanget av denne kompensasjonen skal være innenfor statens retningslinjer, sier helseminister Bent Høie (H) til VG.

Dette er lønna i over 300 yrker

Hever topplønn uten jobb

Den sluttavtalen som har vakt mest oppsikt den siste tiden, tilhører avgått sykehusdirektør Tor Ingebrigsten ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). I begynnelsen av februar gikk han av etter at Helse Nord hevdet at han har kommet med trusler mot styreleder Marianne Telle.

NRK skriver at Ingebrigsten får 1,5 til to millioner kroner i fortsatt årslønn fram til han blir pensjonist. Dette kommer i tillegg til lønnen som professor ved Universitetet i Tromsø.

Arbeidstakerne i helseforetakene går snart inn i vårens lønnsoppgjør. De kan se langt etter det lønnsnivået og avtalene som sjefene har.

17 historier om ulikhet i Norge

1,3 millioner i snittlønn

I Helse Sør-Øst, det største regionale helseforetaket, tjener lederne i snitt 1,3 millioner kroner, viser en gjennomgang gjort av NRK. Av de 141 lederne de har fått innsyn i årslønnen til, tjener 133 over en million kroner i året.

Best tjener direktøren for Oslo universitetssykehus, med 2,1 millioner kroner i årslønn, etterfulgt av direktøren for Ahus med 1,8 millioner kroner.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse