JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen hyllet Kvartetten:

Fakkeltoget varmet fredsprisvinnerne

Et par tusen mennesker hyllet fredsprisvinnerne fra Tunis med fakler og nasjonalsangen.
De fire prisvinnerne fra venstre  generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, Houcine Abassi, president i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, Ouided Bouchamaoui,  president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh og  president i menneskerettsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa mottar hyllesten utenfor Grang hotell. Da de kom ut på balkongen stemte folkemengden i med den tunisiske nasjonalsangen.

De fire prisvinnerne fra venstre generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, Houcine Abassi, president i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, Ouided Bouchamaoui, president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh og president i menneskerettsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa mottar hyllesten utenfor Grang hotell. Da de kom ut på balkongen stemte folkemengden i med den tunisiske nasjonalsangen.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Vi er veldig stolt over den jobben dere har gjort. Som mekler og pådriver la kvartetten til rett for en fredelig dialog mellom folket, de politiske partiene og myndighetene, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun holdt appell i forkant av fakkeltoget som hyllet de tunisiske fredsprisvinnerne.

Derfor får de nobelprisen

Fransk og arabisk

Det var minst et par tusen mennesker som hadde samlet seg på Jernbanetorget i Oslo for å gå i fakkeltog for å hylle årets vinnere av Nobels fredspris. Torget var fylt av mennesker svøpt i det hvite og røde tunisiske flagget og det ble snakket arabisk og fransk i mange flokker, mens underholdningen fra scenen foregikk på norsk og engelsk.

Kristiansen sa at årets fredspris minnet en på om et fritt og aktiv organisasjonsliv.

– Dette sier mye om hvilken rolle arbeidslivets parter og andre interesseorganisasjoner med bred forankring i folket kan spille i konfliktløsning, demokratibygging og samfunnsutvikling.

Tunisias fagbevegelse feirer prisen

Imponerende

– Det er imponerende det de har klart å gjennomføre i Tunisia. Nobels fredspris er en fortjent anerkjennelse. Og vi håper også at dere blir en inspirasjon for flere.

Det ble liv på torget da også tunisierne fikk med seg at LO-lederen oppfordret til solidaritet med det palestinske folket slik UGTTs generalsekretær Abbasi haffe gjort i sin nobeltale.

Programmet på Jernbanetorget startet med at Tina Refsnes sang, og så var det appell ved Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust og SVs Heikki Holmås. Hedda Bryn Langemyr i Fredsrådet og Merete Smith i Advokatforeningen fikk sagt sine ord før det hele skulle bli avsluttet med generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs. Men da han var ferdig ba en representant for tunisisk fagbevegelse UGTT ordet til å holde en appell. Da den ble holdt på arabisk og tolket til norsk fikk hele torget med seg hva han sa om utviklingen i Tunisia og hvor takknemlig han var for Nobelprisen.

ꔷ Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Ingen fagforeningsfaner

Selv om det LO hadde sluttet seg til arrangementet, var det langt mellom de faglige tillitsvalgte, og det var ingen fagforeningsfaner å se. Leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, sa at de hadde ikke blitt invitert, og han visste bare om arrangementet ved en tilfeldighet. Fagforeningsaktivistene lot anledningen gå fra seg til å markere at fagbevegelsen for andre gang i historien får en fredspris.

Etter at møtet på torget ble avsluttet med at Moddi sang et par låter ble faklene tent og hyllerne gikk de 700 meterne opp til Eidsvolls plass foran Stortinget og Grand hotell. Akkurat i rett tid til at NRK kunne få sine bilder i begynnelsen av Dagsrevyen kom de fire prisvinnerne ut på Grand-balkongen for å motta hyllesten. Unisont stemte publikum og prisvinnerne i den tunisiske nasjonalsangen før prisvinnerne ble hyllet slik prisvinnere skal.

Få vårt nyhetsbrev

Blekksprutblekk-couscous

I år var det det ikke noe skuddsikkert glass foran prisvinnerne, men det var tett mellom de bevæpnede politifolkene som passet på nobilitetene.

Som et slutt på arrangementet ved Grand spilte Kygo noen låter på en scene rigget til på utsiden. På Grand fikk gjestene gå til bords for blant annet å nyte laks fra Frøya med blekksprutblekk-couscous, løyrom, granateplekjerner, friterte blekksprut-tentakler og blomkålkrem tilsatt chili til hovedrett.

Annonse
Annonse