JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får stryk av Nav-direktører

Nav «slakter» arbeidsministerens høringsnotat om arbeidsplikt for sosialmottakere.
Tidligere har han hisset på seg en samlet fagbevegelse for sine forslag om å endre arbeidsmiljøloven. Nå er det Nav-direktørene Joakim Lystad og Bjørn Gudbjørgsrød som slakter arbeidsminister Robert Erikssons forslag om arbeidsplikt for sosialhjelpsmottakere.

Tidligere har han hisset på seg en samlet fagbevegelse for sine forslag om å endre arbeidsmiljøloven. Nå er det Nav-direktørene Joakim Lystad og Bjørn Gudbjørgsrød som slakter arbeidsminister Robert Erikssons forslag om arbeidsplikt for sosialhjelpsmottakere.

Håvard Sæbø

helge.birkelund@anb.no

– Forslaget skaper mer byråkrati og mindre tid til oppfølging, skriver Nav-direktør Joakim Lystad og tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i sin høringsuttalelse.

Det er arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som har tatt til orde for å innføre arbeidsplikt for mottakere av sosialstønad. Høringsnotatet om forslaget ble sendt ut fra departementet i sommer, og torsdag går høringsfristen ut.

Snevres inn

Arbeids- og velferdsdirektoratet, bedre kjent som Nav, mener forslaget er en innsnevring av dagens praksis.

I forslaget til endring av lovteksten presiseres det nemlig at bestemmelsen gjelder vilkår om aktivitet, og at vilkårene «må ha som mål at stønadsmottakeren skal bli helt eller delvis selvhjulpen».

– Det fremgår av høringsnotatet at det kun skal være mulig å sette vilkår om arbeidsrettet aktivitet. Dette er en betydelig innsnevring av gjeldende rett og praksis, mener arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Økt byråkrati

Direktoratet mener også det er en fare for at ressursene i Nav med dette styres mot mer byråkrati og mindre oppfølging. Forslaget vil i tillegg kreve en helhetlig gjennomgang av rundskrivet til sosialtjenesten, og det må gjøres endringer i en rekke merknader til paragrafene. Dette vil i sin tur føre til behov for opplæring både av Nav-ansatte og fylkesmennene.

– Her snakkes det om endringer som er av stor betydning for kommunene og Nav-kontorene, som de også bør gis anledning til å uttale seg om, skriver Lystad.

Nav mener forslaget innebærer til dels store endringer i forhold til det som er gjeldende rett og praksis og synes denne endringen er lite drøftet i høringsnotatet.

Blant annet ønsker Nav å avklare om forslaget innebærer en begrensning i brukerens rett til medvirkning.

Kan ankes

Forslaget om aktivitetsplikt forutsetter at det skal foretas individuelle vurderinger av «vilkår om aktivitet» for alle søknader om økonomisk stønad.

Deretter skal avgjørelsen begrunnes i et eget vedtak, enten det settes «vilkår om aktivitet» eller ikke. Hvis det settes vilkår, skal det også informeres om mulighet for reduksjon av økonomisk stønad ved brudd på vilkårene.

Ved brudd, kan det fattes vedtak om stønadsreduksjon. Men alle avgjørelsene i vedtak kan påklages til fylkesmannen.

Dette er årsaken til at direktoratet mener forslaget er mer arbeidskrevende enn gjeldende rett.

Flere negative

Jusstudentenes rettsinformasjon, Juss-Buss, støtter ikke forslaget om aktivitesplikt for alle sosialhjelpsmottakere.

– Det er ikke utredet godt nok hvilke administrative og økonomiske kostnader forlaget vil medføre. Det kan føre til dårligere kvalitet på aktivitetstilbud og tiltaksplasser. Forslaget innebærer en svekkelse av stønadsmottakeres allerede svake rettssikkerhetsvern, hevder Juss-Buss.

– Det virker som om det er fordommer mot stønadsmottakere som gruppe som ligger bak forslaget.

Annonse

Flere saker

Annonse