JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig arbeid og dårlig kontroll

Israelske myndigheter reagerer på at thailandske gjestearbeidere har uvanlig høy dødelighet.
Thailandske gjestearbeidere på jobb med innhøsting av fennikel i det sørlige Israel.

Thailandske gjestearbeidere på jobb med innhøsting av fennikel i det sørlige Israel.

REUTERS/Amir Cohen

frifagbevegelse@lomedia.no

Nomphai Phromyalee døde nylig på Soroka sykehus i Beersheva. 40-åringen fra Thailand var gjestearbeider på en farm som dyrker rød pepper og tomater i det sørlige Israel. I februar begynte han å få vondt, og han fortalte kolleger at han frøs i ørkenvarmen og følte seg trøtt. På et tidspunkt var han så utmattet at han hadde problemer med å stå på beina, men arbeidsgiveren forlangte at han arbeidet videre.

Phromyalee ønsket heller ikke å ta sykedager, for da ville hans miste lønn, og han trengte å sende penger hjem til familien i landsbyen i det nordlige Thailand. Til slutt kollapset han og sykehuslegene var ikke i stand til å redde livet hans.

Syndromet SUNDS

Denne saken har satt israelsk fokus på et bekymringsfullt fenomen. Det er nå kommet fram at 122 thailandske arbeidere er døde i Israel i løpet av de siste fem årene. Den eldste var 46 og den yngste 22, og de blir alle betegnet som arbeidsdyktige menn i god helsemessig tilstand.

Det er organisasjonen Kav LaOved (Workers’ Hotline) som har reist saken, og det har fått det israelske helsedepartementet til å innlede en undersøkelse. Leger med tilknytning til departementet mener at en del av problemet kan skyldes syndromet SUNDS. I 43 av tilfellene har nemlig døden inntruffet helt uventet om natten mens mennene sov, og symptomene hos Nomphai Phromyalee kan også minne om SUNDS. Dette er et hittil temmelig uutforsket syndrom som finnes hos østasiatiske menn, og er særlig utbredt i Thailand. Det kan sammenlignes med krybbedød, men opptrer hos voksne menn som ellers er helt friske og raske.

Vitaminmangel

– Men er ikke noen frifinnelse av de israelske myndighetene, sier Noa Shauer, som er ansvarlig for arbeidet med thailandske gjestearbeidere hos Kav LaOved i Tel Aviv.

Så vidt man vet, er det større sannsynlighet for at SUNDS bryter ut hvis bæreren gjennomgår dramatiske forandringer. Flyttingen fra Thailand til Israel er i seg selv en stor forandring. I tillegg kommer andre faktorer som b-vitaminmangel, noe man ofte ser hos gjestearbeiderne. Når de begynner å spise alminnelig hvite ris som er vanlig i Israel, i stedet for den thailandske brune risen, får de raskt underskudd på tiamin (B1), og det kan hos disse menneskene føre til uregelmessig hjertefunksjon.

Lange og slitsomme arbeidsdager hjelper også SUNDS. I det israelske ørkenlandbruket er det høysesong for pepperfrukt fra begynnelsen av desember til utgangen av mars, og da ligger gjestearbeidernes arbeidsdag vanligvis på 15 timer, sju dager i uka. I lavsesongen resten av året jobber de 8-9 timer om dagen.

Farlige sprøytemidler

Dersom symptomene oppdages i tide, så er saken enkel. En lege på Soroka, som ikke har myndighet til å snakke med pressen og derfor foretrekker å være anonym, forteller at han en gang mottok en gjestearbeider med alvorlig tiaminmangel. Men så snart han hadde fått det rette vitamintilskuddet, var han på beina igjen og kunne fortsette livet.

– Et av problemene er at de israelske arbeidsgiverne ofte unngår å la arbeiderne oppsøke lege, fordi det koster tapt arbeidstid, fortsetter Noa Shauer. – Vi har å gjøre med en sektor der tilsyn og kontroll er veldig lemfeldig eller ikkeeksisterende. Og gjestearbeiderne tør ikke klage av frykt for å miste jobben.

Saken har rettet søkelyset på en hel rekke områder der gjestearbeiderne lever livet farlig. I landbruket er det veldig vanlig å la dem arbeide med farlige sprøytemidler. Ifølge israelsk lov får man bare lov til det etter å ha gjennomgått et spesielt sikkerhetskurs, og det er det bare veldig få thailenderne som har.

– Til tross for at arbeiderne er forsikret, mottar de i mange tilfeller aldrig medlemskortet til sykekassen, forklarer Shauer videre. – De er heller ikke klar over at de har rett til å søke lege eller dra til sykehuset.

Kav LaOved la fram saken for Dov Khnein, som er medlem av Knesset for venstrefløypartiet Hadash. Han tok den opp i parlamentet, som påla helseminister Yael German å ta seg av den. Hun har satt ned en undersøkningskommisjon.

– Israel fører streng kontroll med hvilke gjestearbeidere som reiser inn i landet. Alt er veldig velordnet, slutter Noa Shauer. – Forhåpentligvis kan dette føre til bedre kontroll med hva som skjer etter innresen, nemlig selve arbeidsoppholdet.

Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen

Annonse

Flere saker

Annonse