JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farvel – for denne gang

Alle smilte, noen var på gråten. De rødgrønne har stått på slottsplassen for siste gang.
Jens Stoltenberg takker for seg på slottsplassen.

Jens Stoltenberg takker for seg på slottsplassen.

Håvard Sæbø

I alle fall på noen år, for flere av de nylig avgåtte statsrådene uttrykte klart ønske om å komme tilbake igjen.

Siden valgnederlaget den 9. september, har de sagt at de vil være intense i opposisjon, noe de også ga uttrykk for denne heller hustrige høstdagen på en finkjemmet slottsplass.

Rettferd og mangfold

– Åtte års arbeid er avsluttet. Vi takker for tilliten vi har blitt vist, og jeg takker regjeringen for innsatsen. Norge har blitt mer rettferdig og mangfoldig i løpet av disse årene, sa Jens Stoltenberg til presse og andre spesielt inviterte frammøtte på plassen.

Blant dem var Eskil Pedersen, som for anledningen overrakte en blodrød rosebukett til statsministeren.

– Jeg vil takke Jens for god innsats, og jeg gleder meg allerede til han kommer ut her igjen om fire år, kommenterte AUF-lederen til frifagbevegelse.no.

Pedersen på sin side uttrykte stor skuffelse over at den nye regjeringa ikke innsetter ny utviklingsminister.

– Det er et viktig felt, sa Pedersen.

Følger arbeidsministeren

En tydelig beveget Anniken Huitfeldt, nettopp avgått arbeidsminister, fikk sin rosebukett av Anette Trettebergstuen i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Jeg kommer selvfølgelig til å følge feltet tett, og håper at vi i løpet av dagen får en avklaring på hva som menes med pensjonsreformene, sa Huitfeldt til frifagbevegelse.no.

Hun gledet seg til fordeling av komitéverv senere i løpet av onsdagen.

– Det overrasker meg at Høyre gir arbeidsministeren til Frp, men jeg ønsker den nye statsråden lykke til. Så lover vi å være vaktbikkjer i opposisjon, kommenterte Annette Trettebergstuen.

Ny arbeidsminister er Robert Eriksson (Frp).

Rett inn i hovedoppgjøret

Rigmor Aasrud, fram til onsdag morgen statsråd for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, kommenterte spenningen over å følge med på kommunaldepartementet.

Dette blir nå et stordepartement, ledet av Jan Tore Sanner (H).

– Det er hovedoppgjør til våren, en krevende jobb. Jeg får bare ønske dem lykke til, sa Aasrud, tydelig ikke helt overbevist over sammenslåingen.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen er verken statsråd eller stortingspolitiker lenger.

– Men jeg er fortsatt nestleder i SV. For meg blir det fint med nye utfordringer, og så er jeg klar for mer storpolitikk så snart det blir aktuelt, sa hun.

Blid, sterk og konstruktiv

SU-leder Andreas Halse var en av dem som hadde «forvillet» seg til slottsplassen.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg står her, jeg skulle selvsagt ønske jeg slapp. Men vi har vært i en regjering som har minsket forskjellene, holdt et høyt sysselsettingsnivå og levert tiltakspakke mot sosial dumping.

Halse mente de ikke hadde gode nok svar i denne valgrunden, men at SV skal bygge opp igjen fra grunnen til neste valg.

– Vi skal være en blid, sterk og konstruktiv opposisjon. Jeg lover, sa en hutrende kald – og blid – Halse.

Annonse
Annonse