JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i Felleskjøpet:

Felleskjøpet-streiken fortsetter – Negotia avviser forslag til løsning

I et forsøk på få slutt på streiken foreslo Felleskjøpet Agri å videreføre noen rettigheter for de ansatte, men Negotia mente tilbudet ikke var godt nok.
Streikende utenfor hovedkontoret til Felleskjøpet i Lillestrøm tirsdag denne uken.

Streikende utenfor hovedkontoret til Felleskjøpet i Lillestrøm tirsdag denne uken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

352 ansatte i Felleskjøpet Agri gikk ut i streik tirsdag etter at det ikke ble oppnådd enighet i meklingen. Streiken stanser kraftfôrleveranser fra fabrikken på Kambo i Moss, en rekke kornsiloer er berørt, og store deler av salgsapparatet er i streik.

Torsdag sendte Felleskjøpet Agri et brev til Negotia, der de streikende er organisert, med et tilbud for å få slutt på streiken.

Tilbudet inneholdt en videreføring av en rekke rettigheter som de streikende har ønsket å beholde når Felleskjøpet ved nyttår bytter arbeidsgiverorganisasjon fra Spekter til NHO.

– Innfrir ikke krav

I en pressemelding sier Negotia at de synes det er positivt at Felleskjøpet Agri ønsker å avslutte konflikten, og at de også ønsker dette.

– Det tilbudet bedriften har kommet med nå, er imidlertid ikke i nærheten av å innfri våre krav. Tilbudet berører overhodet ikke våre medlemmers opparbeidede vilkår når det gjelder blant annet tillegg for sen arbeidstid, helligdagstillegg, vakttillegg og provisjonsavtaler, sier Negotia.

p

Felleskjøpet sier i en egen pressemelding at de er skuffet over avvisningen fra Negotia.

Stevnet for Arbeidsretten

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har på sin side valgt å stevne Negotia som er tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), for Arbeidsretten på grunn av streiken.

– Streiken hos Spekter-medlemmet Felleskjøpet Agri som YS/Negotia har iverksatt, er slik vi ser det ikke bare tariffstridig og ulovlig, men en trussel mot hele den norske modellen, sa administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i en pressemelding torsdag ettermiddag.

p

Spekter skriver at grunnen til at de stevner YS/Negotia er at det i 2019 er et mellomoppgjør, hvor det etter avtale mellom arbeidsgiverorganisasjonene og fagforeningene kun skal forhandles om lønnsoppgjør og ikke andre rettigheter. De ønsker derfor at Arbeidsretten skal erklære streiken i Felleskjøpet som tariffstridig og ulovlig

– I Felleskjøpet Agri er kravene og streiken i regi av YS/Negotia et klart forsøk på å omgå avtalte spilleregler, og å skaffe seg et forsprang på de andre arbeidstakerorganisasjonene som forholder seg lojalt til at i mellomoppgjør er det kun lønn vi forhandler, sier Bratten.

Annonse

Flere saker

Annonse