JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk 6.000 kroner i dusør for tips om sosial dumping

Tipsene strømmer inn til Elektroarbeiderens Fagforening i Trøndelag etter at de tilbød penger til varslerne. I går fikk førstemann betalt for innsatsen.
BLE TIPSET: Fagforeninga fant uregelmessigheter ved Post Nords nybygg på Torgardstrøa sør for Trondheim.

BLE TIPSET: Fagforeninga fant uregelmessigheter ved Post Nords nybygg på Torgardstrøa sør for Trondheim.

Elektroarbeiderenes Fagforening Trøndelag

knut.viggen@lomedia.no

Fagforeninga utlovte tidligere i august en dusør på 6.000 kroner for tips som kunne føre til dokumenterte avsløringer av kritikkverdige forhold på trønderske byggeplasser.

Utlover dusør for dumpingbevis

Nå er den første dusøren utbetalt. Den gikk til han som tipset fagforeninga om uregelmessigheter på PostNords nybygg på Torgardstrø, like sør for Trondheim.

– Han har valgt å ikke stå frem med navn og bilde, men det er et medlem og han har lovt å holde øyne og øre oppe også i tiden fremover, sier Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening.

Det som først så ut som et tips om ufagmessige installasjoner har vokst til en sak som først og fremst handler om underbetaling av finske elektrikere, i strid med den almenngjorte tariffavtalen som gjelder for alle som utfører elektriske installasjoner i Norge.

Fagforening får tips etter å ha lovt ut dusør for varsling om sosial dumping

Meldt til Arbeidstilsynet

Saken er meldt til Arbeidstilsynet, som nå skal vurdere om finnene har brutt loven. Det finske selskapet bedyrer at de har fulgt norske regler og bestemmelser, på tross av at både fagforeninga og Arbeidstilsynet tidligere har avdekket at de finske montørene ikke hadde allmenngjort lønn.

STOR JOBB: Elektrojobben på Post Nords nybygg var en stor jobb, anslått til rundt 3.500 timer.

STOR JOBB: Elektrojobben på Post Nords nybygg var en stor jobb, anslått til rundt 3.500 timer.

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag

Fagforeninga besøkte bygget tidlig i juni, etter tips fra varsleren. Foruten den konkrete tekniske feilen kom representanter for fagforeninga også i snakk med finske elektrikere som kunne fortelle at de tjente 170 kr./t. og var godt fornøyde med det. De ble overrasket da trønderne fortalte dem at minste lovlige lønn for elektrikere i Norge er 201,97 kr. per time, at snittlønna blant trønderske elektrikere er 250 kr/t og at alle som er på reise skal ha et utenbystillegg på 28 kr/t.

• Her kan du lese fagforeningas egen rapport om Post Nord-saken

Etterarbeid

Etter anleggsbesøket startet etterarbeidet. Fagforeninga kontaktet det lokale eltilsynet, DLE, som rykket ut forholdsvis raskt. De kunne konstatere at fagforeningas antagelser var riktige. I tillegg til noen småting som manglende rutiner, åpne tavler og løse jordledere fant de at det var brukt 1-polte sikringer uten brudd på N-lederen, en type installasjon som har vært ulovlig i Norge i lang tid.

Laber norsk innsats mot sosial dumping

Krav fra Arbeidstilsynet

Neste etat ut var Arbeidstilsynet. I midten av juli dro tilsynet på uanmeldt kontroll til PostNord/Torgardstrøa. De traff på tre finske elektrikere som kunne fortelle at de tjente mellom 107 og 157 kroner i timen, altså langt under det fagforeninga fikk opplysninger om under sitt besøk. Arbeidstilsynet avdekket også at arbeiderne ikke hadde HMS-kort, noe som kreves for utførelse av arbeid på alle bygg- og anleggsplasser i Norge. Arbeidstilsynet krevde deretter lønnsregnskap og timeregnskap, kontrakt mellom virksomheten og oppdragsgiver for utførelse av arbeid og avtale om dekning av utgifter til reise, kost og losji for alle arbeidstakere. Fristen for innsendelse av svar ble satt til 18. august.

Finnene svarte

I et tilsvar avviser det finske selskapet bestemt at de har betalt ut for lite i lønn. De viser blant annet til at det ble jobbet akkord på prosjektet.

Les svaret til Arbeidstilsynet fra finske Hangö

FINSK: Det var det finske selskapet Hangö Elektriska som hadde elektroentreprisen på nybygget.

FINSK: Det var det finske selskapet Hangö Elektriska som hadde elektroentreprisen på nybygget.

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag

Garberg har sett på finnenes svar og synes det er bemerkelsesverdig at den lønna finnene har oppgitt til Arbeidstilsynet ganske nøyaktig tilsvarer minstelønna på 201,97 kr. (22 euro).

– Det er et snodig sammentreff og det står i kontrast til det arbeiderne på anlegget fortalte, sier Garberg.

Han mener opplysningen om at det ble jobbet akkord på anlegget ikke er relevant og at det i forbindelse med akkord uansett skal utbetales penger til arbeiderne underveis i prosjektet.

Flere spørsmål

– De arbeiderne jeg møtte sa ingenting om akkord, bonus eller etterbetaling til meg, men var tvert imot fornøyde med at de tjente cirka 170 kroner timen (16-17 euro red. anm.), forklarer Garberg.

– De så på dietten sin som en god nok "kompensasjon", dessuten betalte arbeidsgiver for huset de bodde i, fortalte de oss, forteller Garberg.

Han sier at allmenngjøringsforskriften forutsetter at slike utgifter skal dekkes av arbeidsgiver og at dette kommer i tillegg til minstesatsene i forskriften og ikke skal regnes som en del av den totale lønna som utbetales.

– Mye å lære

Uansett hvilken avgjørelse Arbeidstilsynet lander på til slutt, mener Eystein Garberg at det er mye å lære av denne saken.

– Først og fremst bør seriøse arbeidsgivere se på flere kriterier enn kun pris når de avgjør hvem som skal få oppdrag, sier Garberg. Han mener det er umulig for trønderske bedrifter å konkurrere med aktører som ikke følger norske forskrifter og tariffavtaler.

Han er også klar på at det må en aktiv fagforening til for å avdekke slike forhold.

– Selv om det kan være ubehagelig og at enkelte ikke ønsker at vi skal rote i slike saker er vi nødt til å agere. Det er ikke arbeiderne som skal lastes for at de jobber under dårlige vilkår, det er arbeidsgiverne som må tas, mener Garberg. Han sier fagforeninga er helt avhengig av tips for å få med seg alt som foregår.

– Vi vil om nødvendig fortsette å betale ut dusører hvis vi får tips som fører til flere avsløringer av kritikkverdige forhold, sier Garberg, som sier de allerede har fått flere gode tips.

For tiden har fagforeninga sterk mistanke om sosial dumping for elektroarbeidere ved fire byggeprosjekter i Trondheim, Malvik og Skaun. Her handler det om øst-europeiske elektrikere som monterer modulbygg.

– Nå venter vi bare på at Arbeidstilsynet skal rykke ut og undersøke dette nærmere, avslutter Garberg.

Annonse

Flere saker

Annonse