JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finansansatte vil ut av Postkom og inn i HK

De finansansatte i Postkom er utålmodige. De vil over til Handel og Kontor nå.
VIL BYTTE FORBUND: Leder Viktor Sæther og resten av medlemmene i LO finans Postkom vil fusjonere med sine kolleger i Handel og Kontor.

VIL BYTTE FORBUND: Leder Viktor Sæther og resten av medlemmene i LO finans Postkom vil fusjonere med sine kolleger i Handel og Kontor.

Kristian Brustad

eva.ler.nilsen@lomedia.no

morten. hansen@lomedia.no

I LO-familien er de ansatte i finanssektoren organisert i to ulike forbund, Postkom og Handel og Kontor. Nå mener medlemmene det er på høy tid å samle kreftene.

– Dette er en sak vi har diskutert lenge. Vi vil samle oss i ett forbund. Medlemmene våre vil over til HK, og de mener at det haster, sier leder av LO finans Postkom, Viktor Sæther, til HK-Nytt.

På årsmøtet onsdag vedtok finansmedlemmene i Postkom enstemmig å sende over et "løsrivelsesforslag" til forbundsstyret og forbundsledelsen.

Eget prosjekt

Postkom har et langsiktig organisasjonsprosjekt gående der de ser etter en alliansepartner for framtida. Forbundet har tidligere vært med på to forsøk på forbundssammenslåinger i LO, men begge har havarert. Finansdelen i Postkom synes det blir for lenge å vente på det store prosjektet. De vil samle kreftene med HK-medlemmene i sin bransje nå. Postkom-medlemmene vil skifte forbund senest innen 2015, helst i løpet av året.

– Forslaget fra årsmøtet er et uttrykk for utålmodighet. Våre medlemmer synes de hører hjemme i Handel og Kontor, sier Sæther.

Årsmøteforslaget er begrunnet i behovet for å stå sterkere i møtet med både arbeidsgivere og konkurrenten Finansforbundet.

Viktor Sæther forteller at det stadig dukker opp ansatte i nye finansbedrifter som ønsker å bli LO-medlemmer.

– LO Finans-navnet har begynt å få litt krutt. Derfor haster det med å framstå samlet. Vi har mange utfordringer vi må gå løs på, sier Sæther.

Velkommen, velkommen

I LO Finans HK er de svært glade for sammenslåingsforslaget fra kollegene i Postkom.

– Vi har ventet på dette forslaget, og de er selvfølgelig velkomne til oss, sier leder Knut Bekkevold.

Han forteller at de allerede har begynt å forberede seg på at de 500 finansansatte fra Postkom kommer over.

– Vi har satt ned et utvalg for å se på vår egen organisasjon, med tanke på at vi blir flere, sier han.

Også Bekkevold mener det haster å slå seg sammen.

– Nå må vi få gjort det. Vi kan ikke lenger være to enheter i LO som organiserer i den samme bransjen, understreker Bekkevold.

– Naturlig prosess

Forbundsleder i Postkom, Odd Christian Øverland, er ikke overrasket over ønsket fra LO Finans-medlemmene i Poskom. Han ser det som en del av en naturlig prosess forbundet er i, etter at prosjektet med forbundsalliansen ble avsluttet.

– Vi satte ned åtte prosjektgrupper, hvor den ene skulle diskutere og belyse hvordan Postkom skal organiseres i framtiden (OU-prosjektet, red. anm.). I den prosessen skal vi se på områder vi organiserer i nå, og områder hvor LO er mindre synlige. Forslaget fra LO Finans passer inn i det arbeidet, konstaterer Øverland.

I forslaget fra Postkoms medlemmer i DNB står det; «LO Finans krets bør bli organisert under forbund Handel og Kontor i løpet av 2014 eller 2015. Forslaget sendes til forbundsstyret Postkom som et sterkt innspill til OU-prosjekt i Postkom.»

Øverland vil ikke forskuttere hva som blir det endelige resultatet.

– Når årsmøtet har vedtatt at spørsmålet skal behandles videre, så vil det bli gjort. Det vil alltid være noen som mener at dagens løsning er god, mens andre kommer med løsninger som her er skissert. Det synes jeg er veldig ryddig, sier Øverland.

Annonse
Annonse