JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sekkingstad bevilger penger til Høyre:

Firma involvert i diskriminering av fagorganiserte gir 50.000 kroner til Høyres valgkamp

Fiskeforedlingskonsernet Sekkingstad, som har blitt kjent på grunn av langvarige arbeidskonflikter, bevilger penger til Vestland Høyres valgkamp.
Streikevakter utenfor Sekkingstads fabrikklokaler på Skaganeset utenfor Bergen. Sekkingstad har nå bevilget 50 000 kroner til Vestland Høyres kommuenvalgkamp.

Streikevakter utenfor Sekkingstads fabrikklokaler på Skaganeset utenfor Bergen. Sekkingstad har nå bevilget 50 000 kroner til Vestland Høyres kommuenvalgkamp.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Fiskeforedlingskonsernet Sekkingstad gir 50.000 kroner til Vestland Høyres valgkamp. Bård Sekkingstad som eier Sekkingstad AS, er kjent som bedriftseieren bak Norse-konflikten der 70 polske arbeidere streiket for tariffavtale. Et halvt år etter at tariffavtalen ble inngått, gikk bedriften konkurs.

p

Sekkingstad AS er navet i et fiskeforedlingskonsern. I 2018 hadde firmaet en omsetning på over tre milliarder kroner. Ved stortingsvalget for to år siden ga Sekkingstad 100.000 kroner til Hordaland Høyres valgkamp. Nå putter de 50.000 kroner inn på Høyres valgkampkonto.

Støtte til streiken

Rett etter stortingsvalget for to år siden startet streiken blant de ansatte. Da fylkestinget i Hordaland vedtok støtte til de streikende, var Høyre et av partiene som stemte imot et vedtak som slo fast behovet for et organisert arbeidsliv.

Gruppeleder i Høyre, Silje Bjørkly, avviste at det var noen sammenheng mellom bevilgningen fra Sekkingstad og Høyres stemmegiving i denne saken.

– Vi er imot å behandle slike saker i fylkestinget. Det ligger på siden av det vi skal drive med. Jeg har aldri snakket med Sekkingstad og visste ikke at han hadde gitt penger til partiet, sa Bjørkly til FriFagbevegelse i 2017.

To-lønnssystem

Det har vært en langvarig konflikt rundt fiskeforedlingsbedriften Sekkingstad. Bedriften er en tradisjonell fiskeforedlingsbedrift som holder til på Skaganeset på Sotra utenfor Bergen, men er ikke medlem av NHO.

Bedriften praktiserte lenge et to-lønnssystem. De innleide polske arbeiderne fikk halv lønn i forhold til de norsk ansatte. Da likebehandlingsprinsippet, hvor det ble forbud mot å lønne innleide dårligere enn fast ansatte, ble innført, måtte driften legges om.

Sekkingstad løste dette ved å selge virksomheten til det polske firmaet, Norse Production. For å få jobb i dette firmaet måtte en si opp fagforeningsmedlemskapet sitt. Sekkingstad AS var Norse’ eneste råvareleverandør, og eneste kunde i tillegg til å eie det meste av maskineriet i bedriften som Norse brukte i produksjonen.

p

Førte til allmenngjøring

Dokumentasjonen fra Sekkingstad som viste at underbetalingen av polske arbeidere var satt i system, var avgjørende for at tariffavtalen for fiskeindustrien ble allmenngjort.

Da de ansatte hos Norse Production ikke fikk utbetalt det de skulle, valgte mange å fagorganisere seg. Bedriften nektet å inngå en tariffavtale. Det ble streik som endte med at det ble inngått en tariffavtale. Et halvt år seinere gikk bedriften konkurs. Få dager seinere startet virksomheten opp igjen under navnet Sund Laksepakkeri med samme produksjon som Norse. Ingen fagorganiserte ble tilbudt jobb i det nye firmaet.

Fikk erstatning

De utestengte fagorganiserte gikk til sak mot Sund fordi de mente at det var ulovlig å diskriminere fagorganiserte ved en virksomhetsoverdragelse. Retten ga Norse-arbeiderne medhold. Sund laksepakkeri ble dømt til å betale til sammen 12,6 millioner kroner i erstatning til de som ble forbigått.

Ansatte vant over firma som nektet å ansette fagorganiserte arbeidere. Norse-saken endte med full LO-seier

FriFagbevegelse har ringt Baard Sekkingstad og sendt ham e-post hvor vi ber om at han kan kommentere hvorfor Sekkingstad bevilger penger til Høyre. Vi har ikke mottatt noe svar.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse