JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere familier må betale 100.000 kroner mer til medisiner når regjeringen fjerner støtteordning

Når bidragsordningen for hvit resept skal avvikles, vil mange familier miste store summer i støtte.
Helseminister Bent Høie fjerner støtten til medisiner på hvit resept.

Helseminister Bent Høie fjerner støtten til medisiner på hvit resept.

Terje Pedersen, ANB

aslak.bodahl@anb.no

Fra nyttår vil familier med behov for medisiner på hvit resept få en økonomisk smell. SV reagerer sterkt på at denne støtten fjernes.

– Regjeringen bør lytte til høringssvarene og la ordningen bestå. I motsatt fall vil innstramningene ramme skjevt og sosialt uakseptabelt for syke mennesker, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hans taper 8000 kroner i måneden på kjærligheten

Velter familiebudsjettet

Av 3.508 personer som fikk utbetalt bidrag i perioden juli 2016 til juni 2017, vil 20 familier miste 100.000 kroner eller mer i støtte. Én familie mister over 500.000 kroner, mens flere hundre familier går glipp av mer enn 10.000 kroner i året. Det er konsekvensen av at regjeringen foreslår å avvikle bidragsordningen for hvit resept 1. januar 2018, ifølge de nye tallene fra Helsedirektoratet.

– Det viktigste er ikke hvor mange som rammes. Det viktigste er at ordningen fanger opp enkeltpersoner som kommer i en helt umulig situasjon.Og for at ikke disse ekstraregningene skal velte hele familiebudsjettet, må man ha veldig god råd, påpeker Andersen.

Hvis du verken får medisiner på blå resept eller noen annen støtte fra det offentlige, kan du i dag søke om å få refundert medisinutgiftene dine fra hvit resept. Etter en egenandel på 1.825 kroner kan staten ta inntil 90 prosent av regningen . Nå risikerer ordningen å bli skrotet.

• Følg oss på Facebook

Rolig tempo

Andersen synes ikke helseminister Bent Høie (H) kommer SV i møte, selv om han i et svar til partiet skriver at det kan være behov for en mer gradvis avvikling av ordningen.

– Fordi det rammer så brutalt, må ta det tas litt sakte. Hvis avviklingen presenteres i et jafs, vil det aldri bli godtatt. Det Høie egentlig sier er at han skal ta fra de syke, men gjøre det i et rolig tempo sånn at det ikke blir så smertefullt det første året.

Flere enn SV er bekymret for at en fullstendig avvikling av ordningen vil føre til at mange pasienter som i dag får dekket sine kostnader gjennom bidragsordningen, må dekke disse kostnadene selv. Det viser høringsinnspill så vel som andre tilbakemeldinger.

– Regjeringen er på ville veier. Enkeltmennesker med svært dårlig helse og store utgifter faller igjennom hvis ordningen avvikles. Det er farlig ikke å ha en nødventil for ekstreme og spesielle situasjoner, sier hun.

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) uttalte nylig til ANB at regjeringen ikke har bestemt seg. (ANB)

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Annonse
Annonse