JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling

Flere kvinner jobber heltid

Dagen etter kvinnedagen legger arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fram tall hun mener dokumenterer at likestillingen har skutt fart under de blå.
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener regjeringen har mye av æren for det hun hevder er økt likestilling i arbeidslivet

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener regjeringen har mye av æren for det hun hevder er økt likestilling i arbeidslivet

Kai Hovden

– Tallene viser at det blir mer likestilling i arbeidslivet under denne regjeringen. Utviklingen er gledelig, fastslår Hauglie overfor NTB.

Hun viser til at 62.000 flere kvinner jobber heltid enn ved regjeringsskiftet i 2013. Andelen heltidsansatte kvinner har økt med 4 prosentpoeng i samme periode. Under de rødgrønne var økningen fra 2008 til 2013 til sammenligning på 2 prosentpoeng.

– Alle som skremte med at likestillingen kom til å bli satt i revers med Høyre og Frp ved roret, har tatt skammelig feil, mener Hauglie.

Hun trekker også fram at 32.000 færre mødre jobber deltid nå enn ved regjeringsskiftet i 2013. I tillegg er det såkalte sysselsettingsgapet redusert, fra et nivå på rundt 5 til 4,5. Dette er tallstørrelsen man finner når man trekker kvinners sysselsettingsandel fra menns.

Det er lik lønn mellom kvinner og menn i aldersgruppa 25-29 år

– Lettere

Ifølge arbeidsministeren gjør fleksible og moderne arbeidstidsordninger det lettere for kvinner å kombinere jobb og familieliv.

– Full barnehagedekning, og gratis kjernetid og SFO til familier med dårligst råd, er med på å legge forholdene til rette for at flere kvinner kan jobbe mer, sier hun.

Lønnsutviklingen går også i riktig retning, mener arbeidsministeren. Men lønnsgapet mellom menn og kvinner ser ikke akkurat ut til å tettes i rasende fart: Heltidsansatte kvinner har nå en lønn som tilsvarer 88,1 prosent av menns, mot 87,9 prosent i 2013.

Samtidig har Norge rykket noen plasser ned til nummer fire på lista over land i EU- og EØS-området med høyest sysselsetting blant kvinner. Foran oss ligger Island, Sveits og Sverige.

6 figurer som beskriver lønnsforskjellene mellom kvinner og menn

Flere ledere

Hauglie gleder seg også over at det siden 2013 er blitt 31.000 flere kvinnelige ledere i offentlig og privat sektor. Til sammenligning ble det i samme periode rekruttert 24.000 mannlige ledere.

I regjeringsplattformen slås det fast som en målsetting at ledergruppene i statlige selskaper, direktorater og statsetater skal bestå av minst 40 prosent av begge kjønn.

– Jeg har tro på eksemplets makt, sier Hauglie.

Hun viser til at landets statsminister, utenriksminister og finansminister er kvinner, at de tre regjeringspartiene ledes av kvinner og at organisasjonene i arbeidslivet også er dominert av kvinner.

– Det viser unge kvinner at det i Norge ikke er grenser for hvor langt man kan nå, hvis man er flink nok og jobber hardt, hevder hun.

At kvinner for noen år tilbake passerte menn på utdanningsstatistikken er et annet forhold Hauglie trekker fram. 413.000 kvinner og 271.000 menn har nå minst fire års universitets- og høyskoleutdanning.

På disse arbeidsplassene er de best og verst på heltidsjobber for sykepleiere

– Kampen for likestilling starter i hjemmet, mener Arnthor (40) og Marika (36)

Kvinner tjener i snitt 13 prosent mindre enn menn

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse