JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere unge opplever seksuell trakassering på jobb

Nesten hver femte av de yngste arbeidstakerne sier de er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Politifolk er blant yrkesgruppene som hyppigst rapporterer om seksuell trakassering. (Illustrasjonsfoto)

Politifolk er blant yrkesgruppene som hyppigst rapporterer om seksuell trakassering. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Mens andelen av alle arbeidstakere som har opplevd uønsket seksuell atferd på jobb har økt marginalt fra 4,1 prosent i 2016 til 4,5 prosent i 2019, var økningen markant blant arbeidstakere mellom 17 og 24 år. I den siste undersøkelsen til Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) svarer 17 prosent det samme – opp fra 11 prosent i 2016-undersøkelsen.

– Det er like stor økning blant menn som kvinner, men nivået er mye høyere blant unge kvinner. Det er en stor kjønnsforskjell, sier Tom Sterud, forsker ved Stami og en av flere som har jobbet med den nye Faktaboka om arbeidsmiljø og helse 2021.

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Økning etter #metoo

Instituttet poengterer at #metoo-kampanjen fant sted mellom de to undersøkelsene. Med økt bevissthet rundt seksuell trakassering burde man kanskje kunne forvente at tallene skulle gå ned. Men samtidig kan økt bevissthet føre til at folk rapporterer om atferd eller hendelser de tidligere har latt passere.

– Vi har mest tro på at tallene kan forklares med økt bevissthet og endrede holdninger til hva som defineres om akseptabel atferd, men kan ikke tallfeste det, sier Sterud.

Mye delt: Tina vant den første metoo-saken som har gått for Høyesterett. Her er hennes råd

Midlertidige mest utsatt

Undersøkelsen viser at det er arbeidstakere i yrkesgrupper som har utbredt kontakt med kunder, klienter eller pasienter som hyppigst rapporterer om trakassering. Servitøryrker, sykepleiere, pleie- og omsorgsansatte og politi/vakter har høyest representasjon blant dem.

Tallene viser også at midlertidig ansatte oftere oppgir at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet sammenlignet med fast ansatte.

– I sum betyr dette at mange yrkesaktive som er i starten av yrkesløpet, utsettes for en type atferd som man ikke skal se på arbeidsplassen, og som vi ser øker risikoen for både psykiske plager og sykefravær, sier Sterud.

Annonse

Flere saker

Annonse