JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For å få likestilling i arbeidslivet må man starte hjemme, var Julie Lødrups beskjed til ILO-konferansen

Representanter for hele verdens arbeidsliv er samlet på en gigantkonferanse i Geneve.
Julie Lødrup representerer alle norske arbeidstakere under ILO.konferansen i Geneve.

Julie Lødrup representerer alle norske arbeidstakere under ILO.konferansen i Geneve.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

GENEVE: Over 7000 mennesker er påmeldt til konferansen som arrangeres i FN-regi, med både arbeidstakere, arbeidsgivere og myndighetene til stede.

Siden dette er en 100-årsfeiring har alle de mektige statslederne i verden vært her. Også statsminister Erna Solberg.

Julie Lødrup, førstesekretær i LO, fikk æren av å tale på vegne av alle norske arbeidstakere.

– Det var veldig spennende å få muligheten til å representere norske arbeidstakere i ILO som den viktige trepartsorganisasjonen det er, sier Julie Lødrup til FriFagbevegelse.

p

Hun fremførte et budskap om hva som er viktig for å skape en verden med et sosialt og rettferdig arbeidsliv, med jobb til alle over hele verden. Anstendig arbeid, likestilling og klimarettferdighet er våre fremste bekymringer, sa hun fra talerstolen.

Vold og trakassering

Hun tok spesielt opp likestilling og kampen mot vold og trakassering i arbeidslivet. I Geneve er det nå snakk om å lage en ny konvensjon for første gang på 10 år, som tar for seg vold og trakassering.

For å bli enige om dette sitter 120 representanter for både arbeidstakere, arbeidsgivere og myndighetene i en komite som jobber dag ut og dag inn for å bli enige om viktige formuleringer. Det er håp om at de skal lykkes, men det skal gå smått framover i komiteen.

Lødrup tok til orde for en sterkere offensiv for likestilling.

– Vi må skape et arbeidsliv som er fritt for vold og trakassering. Det er avgjørende hvis vi vil ha et inkluderende arbeidsliv, sier Julie Lødrup.

Hun var like klar i forhold til likestilling:

– Man trenger likestilling på hjemmebane for å få likestilling i arbeidslivet. Derfor må vi ha en sterkere offentlig satsing på omsorgssektoren med tjenester av høy kvalitet og anstendig arbeid for omsorgsarbeidere. Det er helt vesentlig at man kan ha barnehageplass for alle. Det er en forutsetning for at kvinner kan delta i arbeidslivet, mener Lødrup.

Hun tok også opp situasjonen i Gaza.

– Her blir situasjonen bare verre. Det foregår ingen meningsfull fredsprosess. Situasjonen for arbeidstakerne er prekær, sier hun.

100-års deklarasjon

Siden ILO feirer 100-årsjubileum arbeides det også med en jubileumsdeklarasjon som skal peke framover mot nye 100 år.

– Meningen er å tegne et framtidig arbeidsliv. Hva skal til for å skape et nytt arbeidsliv framover. Ikke minst er det viktig å sørge for et godt HMS for framtiden. Helse, miljø og sikkerhet er et kjempeproblem over hele verden. Mange jobber under veldig utrygge arbeidsforhold, påpeker Julie Lødrup.

ILO-konferansen og Geneve er i disse dager er også stedet å knytte nye kontakter og pleie gamle internasjonale kontakter.

– Det er en veldig flott arena med fagforeninger fra hele verden til stede. Her kan vi snakke med de vi har samarbeidet med og bli kjent med nye fagforeninger, sier Lødrup.

Annonse
Annonse