JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

Leie til eie:

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

Når Daniela Silva flytter inn i sin nye Obos-leilighet i 2022, markerer det slutten på en lang og frustrerende tilværelse som leietaker. – Jeg har følt meg helt utenfor.


26.11.2020
07:00
26.11.2020 08:54

aslak@lomedia.no

– Det gjør noe med selvfølelsen din ikke å komme inn på boligmarkedet. Det er tungt og kjipt. Jeg nærmer meg tross alt 40 og har ikke kunnet delta på lik linje med alle de som har bedre forutsetninger enn meg. Det har nærmest vært som å starte med et handikap, sier Daniela Silva til FriFagbevegelse.

Modell som hjelper

Daniela har klart det kunststykket å skaffe seg sin egen bolig. Det er nemlig de færreste i hennes situasjon som klarer. Daniela er singel og tilhører ikke den privilegerte kategorien som får foreldrehjelp. Da er du også langt på vei sjanseløs som førstegangskjøper i Oslo.

2022 vil derfor representere en ny æra for 37-åringen. Da står toromsleiligheten hun har kjøpt gjennom Obos ferdig på Vollebekk i Oslo. Den såkalte leie til eie-modellen betyr at Daniela, som ikke har så mye egenkapital, kan få innpass på boligmarkedet.

Les også: Forskjellene øker på boligmarkedet. Denne regelen stenger de unge ute

– Jeg så meldingen om det nye borettslaget i nyhetsbrevet fra Obos og dro på visning på impuls. Jeg kunne ikke vente og gamble på at det dukket opp noe annet på et senere tidspunkt, forklarer hun.

At analytikere fra Samfunnsøkonomisk Analyse også tror boligprisene i Oslo kommer til å stige med 18 prosent de neste tre årene, gjorde ikke situasjonen noe bedre. Hun måtte ta affære.

Leie til eie

3,2 millioner kroner kostet toromsleiligheten som hun skal overta sommeren 2022. Avtalen med Obos innebærer at hun har kjøpt halvparten av leiligheten. Kravet var at hun hadde 15 prosent egenkapital av 1,6 millioner kroner (240.000 kroner) for å få finansieringsbevis. Det hadde Daniela på bok.

Da hun signerte kjøpskontrakten, måtte hun ut med ti prosent av eierandelen på 50 prosent. Mens Daniela leier, betaler hun ned boligen og blir til slutt eier. Det må skje innen en periode på ti år etter at hun har flyttet inn.

– Jeg vet ikke om jeg klarer det, men målet er å eie leiligheten etter fem år, sier 37-åringen, som regner med en månedlig nedbetaling på rundt 12.000 kroner inkludert fellesutgifter i de fem første årene.

Tanken på å disponere 44 kvadratmeter på egen hånd er overveldende. Bare det å kunne rå over egne fargevalg på malingen gjør henne opprømt halvannet år før nøkkeloverrekkelsen.

– Jeg har allerede begynt å tenke på innredning og stil, og jeg ser fram imot å kunne ha soverommet atskilt fra stua, sier Silva, som til daglig er kontaktlærer på 8.trinnet ved WANG ung på Hasle i Oslo.

Den tidligere barnehagelæreren er nå adjunkt og underviser i spansk, samfunnsfag og kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE).

Innstilt på å leie livet ut

Det var ingenting som hjalp for Daniela før hun kom over Obos-annonsen. Riktignok har hun en fast jobb og en stabil årsinntekt som adjunkt. Hun er sågar gjeldfri og har til og med sparepenger.

Les også: Sjekk hva slags bolig du har råd til

Men singeltilværelsen og mangelen på pengestøtte fra foreldrene har vært en hemsko. Dermed har hun i flere år nærmest stått på bar bakke som førstegangskjøper i Oslo. Det har vært umulig å innfri kravet om å ha 15 prosent egenkapital for å kjøpe egen bolig.

– Uansett hvor mye jeg har spart, er det som om prisøkningen har spist opp alt. Det er som aldri å komme i mål. Jeg har nesten vært innstilt på å leie resten av livet, sier 37-åringen.

Svimlende prisstigning

Hun betaler i dag en leie på 8.000 kroner og har spart mellom 5.000 og 10.000 kroner i måneden de siste tre årene. Problemet er prisstigningen. Den har ikke blitt noe mindre de årene Daniela har vært på boligjakt. I hvert fall ikke i Oslo.

Boligprisene i hovedstaden har økt med svimlende 95 prosent de siste ti årene, ifølge en oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Single sykepleiere har knapt råd til å kjøpe bolig i Oslo, og halvparten av de unge som har kjøpt bolig, har fått hjelp av familien.

– Heldigvis har jeg verken gjeld eller utgifter til bil. Dermed har jeg kunnet spare så mye at det ga meg denne muligheten, sier Daniela.

Bekymret for boligutviklingen

Torill Eidsheim, boligpolitisk talsperson for Høyre, minner om at åtte av ti i dag eier sin egen bolig og at førstegangskjøperen er 28 år.

Eidsheim sier seg imidlertid enig i at boligutviklingen i de store byene generelt og i Oslo spesielt er urovekkende. I hovedstaden har andelen husholdninger som eier sin egen bolig falt de siste årene. Nedgangen er størst blant de med lav inntekt.

– Når boligprisene har økt raskere enn folks inntekt, skyldes det mangel på tilgjengelighet. Det er for lite boliger. Oslo må gjøre sitt for å holde byggetakten oppe og sørge for at den står i stil med det som blir etterspurt, sier Eidsheim til FriFagbevegelse.

Dette mener LO

LO har tatt til orde for en langt mer aktiv linje i boligpolitikken. Ifølge sjeføkonom Roger Bjørnstad har markedet fått virke langt på vei alene i altfor lang tid.

Les også: Sosial boligbygging: Her er LO i Oslos kravliste

Norge befinner seg på verdenstoppen i husholdningsgjeld. For unge uten arv eller annen betydelig oppspart kapital er inngangsbilletten til boligmarkedet blitt uoverkommelig for stadig flere, advarer samfunnspolitisk avdeling i LO.

– Boligpolitikken fra 1960-tallet, med eierlina som sentralt premiss, er under press fra markedskreftene, sier Bjørnstad, som mener det er behov for en helhetlig boligpolitikk.

Bygging av flere studentboliger er et raskt og effektivt tiltak som LO forfekter. Det samme er et offentlig botilbud til de som ikke er i stand til å betale markedspris.

– Antallet kommunale boliger bør økes betraktelig – både gjennom økte overføringer til kommunene og utredning av nye modeller som leie til eie i offentlig regi gjennom Husbanken, sier Bjørnstad.

Saken fortsetter under bildet.

Roger Bjørnstad er sjeføkonom i LO. Han mener det er behov for en helhetlig boligpolitikk.

Roger Bjørnstad er sjeføkonom i LO. Han mener det er behov for en helhetlig boligpolitikk.

Aslak Bodahl

Drømmeferie og turer på byen

Det er noe som Daniela Silva har måttet forsake for å frigjøre seg fra leiemarkedet. Drømmeferien er satt på vent, og turene på byen samme med venninner holdes på et minimumsnivå.

Til og med strikkinga, en av fritidssyslene hun verdsetter høyest, kan av og til gjøre et innhogg i lommeboka.

– Skal jeg strikke en god genser, kan garnet koste så mye som 1.000 kroner. Samtidig er strikkinga forbundet med terapi og avkobling. Det samme er treninga. Det er viktig for meg, sier hun.

Hun har spart og spart samtidig som hun har sett at vennepar, som er to, får leilighet. Like frustrerende er det å oppleve at andre får hjelp av rike foreldre til å oppfylle boligdrømmen.

– Spriket blir ganske stort til meg som leier og deler en leilighet. Paradokset er at det jeg betaler til utleieren som regel ville ha vært nok til å betale renter og avdrag dersom jeg hadde eid den samme leiligheten som jeg nå leier, påpeker 37-åringen.

Store kulturforskjeller

Daniela kom til Norge fra Chile sammen med moren sin i desember 2001. Da var hun nettopp ferdig med videregående skole i hjemlandet. Det første hun gjorde i Norge var å sikre seg studiekompetanse for å få innpass på Universitetet i Oslo.

– I Chile er det mest vanlig å leie bolig. Å eie noe eget betyr at man har god råd. Det tok tid å forstå den økonomiske tankegangen her, hvordan systemet fungerer og hvor viktig det er å kjøpe, sier hun.

– Jeg tapte nok noen år med egenkapital før jeg skjønte betydningen av å spare, sier Daniela, som bortsett fra regelen med 15 prosent egenkapital innfrir alle krav til å få seg en egen bolig.

– Jeg synes bankene er for lite fleksible, men heldigvis er Obos-modellen til hjelp for folk som meg, sier Daniela Silva.

26.11.2020
07:00
26.11.2020 08:54



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker